כמעט כל אדם חש מדי פעם נפיחות בבטן, שעלולה להיות אחת מתופעות הלוואי של ארוחה דשנה במיוחד. יש אנשים אצלם הבעיה חמורה שבעתיים. אותם אנשים סובלים מנפיחות קבועה בבטן, או לכל הפחות נפיחות המופיעה לסירוגין.

נפיחות זו, מעבר לעובדה שהיא מצביעה פעמים רבות על דבר מה חמור שמצריך טיפול, פוגעת באיכות החיים ומשבשת אותם כמעט לחלוטין.

אבל יש גם חדשות מעודדות, והן שכיום מוצעות דרכים שונות לטפל בנפיחות בבטן, גם כאשר היא קבועה פחות או יותר.

הרגלי התזונה

נפיחות בבטן נובעת או מוחמרת פעמים רבות מהרגלי אכילה לא נכונים. לכן באמצעות שינוי התפריט התזונתי, וגם האופן בו אנחנו אוכלים כמכלול, ניתן לשפר את המצב. האוכל צריך להילעס בצורה איטית יחסית, תוך העדפה של מספר ארוחות קטנות בטווחים קצרים על פני ארוחה מאסיבית פעם או פעמיים ביום.

רצוי להימנע מאכילה מאסיבית בשעות הלילה, תוך שמשאירים פער של שעתיים לפחות בין הארוחה האחרונה של היום לבין מועד השינה. אלו הן אגב ההנחיות התזונתיות הכלליות הידועות כיום, בלי קשר לשאלת הנפיחות בבטן. לכך ניתן להוסיף את החשיבות המכרעת של פעילות גופנית, שהתדירות שלה צריכה להיות פעמיים בשבוע למינימום.

חשוב לראות לא רק איך מכניסים את המזון לבטן, אלא גם מה אוכלים. מאכלים שנחשבים למומלצים הרבה פחות עבור מי שסובל מנפיחות בבטן הם קמחים וסוכרים לבנים, בשר לבן, אוכל עשיר בחומרים משמרים או בחומרי טעם וריח, מוצרי חלב ועוד.

גם חלק מהפירות והירקות, שנחשבים למומלצים לגוף מבחינות אחרות, רצוי לצמצם בתפריט: כך למשל פירות הדר או ירקות המשתייכים על משפחת המצליבים, דוגמת צנונית או כרוב. כמובן שרצוי להימנע ככל האפשר משתייה מופרזת של משקאות אלכוהוליים או מעישון, להם יש אלף ואחד סיבוכים אפשריים אחרים של הגוף.

צמחי מרפא

יש כיום מגוון רחב של מאכלים הידועים ביכולת ההרגעה שלהם של הבטן, ולכן ניתן להעניק להם עדיפות בתפריט התזונתי שמרכיבים. צמחים כמו מנטה, אניס או שומר יכולים לחולל שיפור משמעותי מאד במצבו של האדם הסובל מהנפיחות. המלצה תזונתית אחרת היא על זרעים מסוגים שונים, שעשויים לשפר את התנועתיות במערכת העיכול או לחטא אותה. דוגמאות נפוצות הן זרעי שומר או אניס.

שילוב הרכיבים החיוניים בתפריט שלנו יכול להיעשות גם במסגרת של תוספי התזונה, הכוללים את הרכיב אשר הגורם הרפואי התרשם כי חסרות כמויות מספיקות שלו בגוף. תרופות פרוביוטיות, המוסיפות למאגר חיידקים "טובים", יכולות לשפר את המצב בצורה משמעותית.

אבחון הבעיה

אחת הנקודות המרכזיות היא שנפיחות בבטן עלולה להיגרם עקב לא מעט סיבות. מכאן נובע שאבחון המחלה צריך לקבל תפקיד מרכזי בתמונת ההתמודדות איתה. רצוי לבצע אבחון מקיף של מצב הגוף באופן תקופתי, מה שיאפשר ללמוד על רמת התפקוד של האיברים והמערכות שלו, כולל כמובן המשתנים המרכיבים את משוואת העיכול. אם אתם חוששים מגיחות הולכות וחוזרות לרופאים מומחים שונים, דעו שכיום יש פתרונות נגישים הרבה יותר.

אחד הכלים החמים כיום בעולם הרפואה הואגלובאל דיאגנוסטיקס, מכשיר אבחון מהפכני הסוקר יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף תוך פרק זמן של כ-8-12 דקות בלבד. התוצאה היא קבלת תמונה מקיפה לגבי מצב הגוף והקשרים הנרקמים בו בין איברים שונים. כך למשל ניתן ללמוד בחלק מהמקרים על הגורמים המביאים לנפיחות או לחלופין על ההשפעה שלה על הגוף.

לאחר שיודעים מהו מקור הבעיה, בכל שיטת אבחון שבוחרים, אפשר לטפל בו באופן נקודתי ולשפר את המצב.