קנדידה היא פטרייה הנמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו ועלולה להפוך לזיהום שאינו פשוט להתמודדות כלל: למעשה, זהו הגורם הנפוץ ביותר הידוע לזיהומים שהמקור שלהם הוא פטרייתי.

הזיהום הזה עלול להופיע באזורים שונים בגוף, כאשר נפוצים במיוחד הם קנדידה באיברי המין וחלל הפה. במאמר הבא נתייחס למקרה בהחלט נפוץ בו הקנדידה מופיעה בלשון, נראה לכם ממה זה נובע ובעיקר מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב.

קנדידה בלשון: באילו סוגי קנדידה מדובר?

בדרך כלל, קנדידה בלשון נובעת מהתפתחותה של פטרייה שהזן שהיא משתייכת אליו הוא קנדיד אלביקנס. הימצאות פטרייה זו אינה דבר נדיר, כאשר אצל רוב האנשים היא מהווה חלק בלתי נפרד מחלל הפה.

הבעיה מתחילה כאשר ישנה בעיה מסוימת במערכת החיסונית של הגוף, המביאה לכך שהאורגניזם תוקף את הגוף ומביא לזיהום הלא נעים שאנחנו מזהים כקנדידה. ייתכן מצב בו זנים אחרים של קנדידה מביאים למצב השלילי הזה, אבל ברוב המקרים מדובר כאמור בקנדידה אלביקנס.

השאלה שצריכה להישאל היא באילו נסיבות הפטרייה ה"תמימה" הזו מביא לאותו זיהום. העובדות מראות שהבעיה נפוצה במיוחד אצל חולים במחלות שונות, כולל מחלות חמורות דוגמת סרטן או איידס.

לפעמים הסיבה קשורה לטיפול באותם מצבים, למשל טיפולים כימותרפיים או תרופות מסוגים שונים שהאדם נוטל. הבעיה שכיחה יותר בקרב פגים או תינוקות שמערכת החיסון שלהם היא חלשה עקב פגם גנטי זה או אחר. אנשים הסובלים מתת משקל נמצאים אף הם בדרגת סיכון גבוהה יחסית לקנדידה בלשון.

כך מזהים את הבעיה

על מנת לזהות קנדידה בלשון יש לבחון את נוכחות תסמיני הקנדידה. אחת התוצאות האפשריות של הזיהום היא רבדים בגוון לבן או אדום המופיעים בלשון או באזורים אחרים המהווים חלק מחלל הפה.

הזיהום עלול להביא לדלקת מקומית ולכאבים. אנשים הסובלים מקנדידה בלשון מתקשים לעיתים ללעוס או לבלוע, כאשר חוסר נוחות במצבים אלה עלול להעיד על כך שהזיהום התפשט לאזורים אחרים – למשל לוושט או לאיברים הסמוכים אליו.

אחד האתגרים הגדולים באבחון קנדידה הוא לא רק זיהוי של עצם הבעיה, אלא בעיקר הזן של הקנדידה שמביא לה ובהמשך לכך הגורמים העיקריים לבעיה. כדי ללמוד על כך נהוג לבצע בדיקות אבחוניות שונות, לרבות נטילה של דוגמית מהלשון או ביופסיה.

גם אמצעים לאבחון כולל של מצב הגוף יכולים להיכנס לתמונה: כך למשל מכשיר Global Diagnostics הזמין ברשת מרפאות ביו קיור ושמבצע אבחון מקיף מאד של מצב הגוף תוך כשמונה דקות בלבד, בצורה שאינה פולשנית או כואבת.

המטרה: להתמודד עם הבעיה בצורה ראויה

קנדידה בלשון אינה גזירת גורל, אלא מצב שניתן בהחלט לפעול על מנת להתמודד איתו. במספר לא מבוטל של מקרים הטיפול בבעיה נעשה באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות שיכולות להילקח בבליעה אבל במקרים מסוימים מחייבות עירוי של התרופה לורידים.

זיהוי העובדה שהקנדידה נגרמת עקב תגובת הגוף לתרופה מסוימת הוא צעד מרכזי בדרך להצלחת משימת ההתמודדות עם הבעיה, מכיוון שזיהוי שכזה יאפשר להחליף את התרופה ה"בעייתית" בתרופה אחרת.

חשוב לשים לב שהטיפול בקנדידה בלשון לא מסתכם בהשמדת הפטרייה, שיכולה להיעשות בצורה פשוטה יחסית. בד בבד עם הפעולות האלה יש לפעול לשיקומה של פלורת הפה וגם לאיתור ולהוצאה מהתמונה של גורמי הסיכון העיקריים לבעיה.

בדרך כלל נעשה שילוב בין תרופות ואמצעי טיפול למטרות מגוונות, לרבות תכשירים המשמידים את הפטרייה, מוצרים המשפרים את רמת החומציות בחלל הפה, אביזרים לשיקום ועוד. מבחינה מעשית נהוג לשלב בין טיפולים קונבציונליים לכאלה הלוקחים אותנו לקשת הטיפולים האלטרנטיביים.