מי מאיתנו לא חווה כאב בטן ברמה זו או אחרת בימי חייו ,הקצרים או הארוכים.
מערכת העיכול שלנו ,היא מערכת מרכזית ועסוקה במיוחד,אליה מתנקז כל המזון שאנו צורכים,היא אחראית על עיכול המזון,ספיגת ויטמינים,פינוי פסולת,היא חלק עיקרי של מערכת החיסון שלנו,ומהווה מרכז עיצבי ורגשי האחראי בין השאר על ייצור המוליכים העצביים שלנו.
 
מתוך כך ניתן להבין שכל שינוי תזונתי,רגשי או אפילו זיהום שחדר לאחת ממערכות הגוף יגרור תגובה מיידית של מערכת העיכול=כאב בטן.
אדם הסובל מכאבי בטן יפנה לרופא קונבנציונאלי, זה בדרך כלל יתשאל את המטופל על מאפייני הכאב, זמן הופעתו, מיקומו בבטן ולפי זה יתאים עבורו תרופות – בדרך כלל משככות כאב או סותרות חומצה (במידה ולא מדובר במצב מסכן חיים). 

בנוסף ייתכן כי הרופא יפנה אותו לבדיקות נוספות כמו: בדיקות דם, צואה, גסטרוסקופיה, קולונוסקופיה ובדיקות לאבחון רגישויות או סבילות למזון,בדרך כלל בסיום התהליך כשלא ימצא ממצא פתלוגי יאמרו לו שהוא סובל ממעי רגיז וישלחו אותו ללא טיפול נוסף הביתה. 
 
כשמטופל מגיע למרפאתנו עם כאבי בטן, בדומה לרופא - בראש ובראשונה עלינו לאבחן מהם הגורמים לכאב הבטן; האם מדובר בעצירות, טפילים, בדלקת במעי או באיבר אחר, בכיב קיבה או בכאב שמקורו בדרכי השתן או מערכת המין. 
 
רבים מהפונים למרפאתנו, חיים שנים רבות עם כאבי בטן או תופעות אחרות במערכת העיכול. הדבר לרוב גורם לפגיעה באורח חיים נורמטיבי ולסטרס נפשי. 
לעיתים אדם שסובל מכאבי בטן לא יכול להצביע על זמן הופעתו או מיקום הכאב באופן מדויק. באמצעות מכשיר הגלובל דיאגנוסטיק ניתן לאבחן מהו הגורם המדויק לכאבי הבטן שמהם סובל המטופל; האם ישנם טפילים או קנדידה, האם ישנה דלקת ובאיזה חלק של המעי היא ממוקמת, מאלו רגישויות למזון האדם סובל והאם הכאב מגיע בכלל ממערכות אחרות בגוף ולאו דווקא מהמעיים.
את התוצאות אנו מקבלים לאחר בדיקה שאורכה 8 דקות, ללא הרדמה או הכנות מיוחדות לבדיקה, ללא פולשנות או קרינה, כאב או התרוצצות בין רופאים שונים.
 
כאב באזור מסוים בבטן בדרך כלל מרמז על בעיה באחד מהאיברים הנמצאים באותו אזור. ולכן, נהוג לחלק את הבטן למספר אזורים וזאת על מנת לאבחן מהו מקור הכאב ברמה הראשונית:

1. כאבי בטן עליונה (אפיגסטריום) - יכולים להצביע על כאב שמקורו בקיבה, דלקת בושט או דלקת/ ממאירויות בלבלב. 

לעיתים קרובות מדובר בכיב קיבה (אולקוס), דלקת בקיבה (גסטריטיס) או בתריסריון אשר לרוב נגרמים ע"י חיידק ההליקובקטר פילורי. חיידק זה שוכן באופן טבעי בקיבה, כאשר הוא היחיד שמסוגל לשרוד את תנאי החומציות הקשים שבה. הוא משגשג ומתרבה באמצעות היצמדותו אל רירית הקיבה ויצירת דלקת סביבו. בעקבות תהליך דלקתי זה נוצר פצע ברירית הקיבה, מה שמכונה "אולקוס". למתח נפשי ולתזונה עשירה בבשר ומוצרים מהחי ישנה השפעה אדירה בשגשוג והתרבות החיידק.

תופעות נוספות המעידות על הימצאות החיידק באחוזים גבוהים: ליחה מרובה, כאבים ברום הבטן, צרבות, נפיחות וגזים – בעיקר ברום הבטן, חסרים תזונתיים של ברזל וויטמין B12. 
במחקרים שבוצעו בשנים האחרונות נמצא קשר ישיר בין סרטן הקיבה והתריסריון לבין הימצאותו של חיידק ההליקובקטר פילורי.
 

אופן הטיפול בחיידק ההליקובקטר פילורי

• התאמת תזונה נבונה – עשירה במיצי ירקות לשיקום רירית המעי, דגנים מלאים, ירקות ופירות, דגים העשירים באומגה 3, ומקורות חלבון מן הצומח – עדשים, קינואה, שעועית וכו'.
• התאמת תוספי תזונה שמטרתם מצד אחד לקטול את החיידק ומצד שני לרפא את הריריות הפגועות במערכת העיכול.
• פעילות גופנית הכוללת תנועה עדינה והרפיית מתחים. למשל: טאי צ'י, יוגה, הליכה מתונה על שפת הים, תרגילי נשימה.

2. כאבי בטן תחתונה – יכול לנבוע עקב דלקת או חסימה בשלפוחית השתן, תוספתן מודלק, ואצל נשים – פתולוגיות הקשורות לרחם כדוגמת: דלקת ברחם, אנדומטריוזיס, כאבי ווסת. 

דלקות בדרכי השתן הינה תופעה נפוצה בעיקר בקרב נשים ונערות בשנות הפוריות שלהן. רוב הדלקות בדרכי השתן נגרמות עקב הימצאות חיידק ה- E-coli. 
חיידק ה- E-coli נמצא במעיים, בריריות מערכת העיכול והנרתיק. כאשר הוא חודר ועובר למערכת השתן הוא גורם לזיהום. דבר שיגרום לדלקת במערכת השתן, בשופכה ו/בשלפוחית השתן. 
 

תסמינים נפוצים לדלקות בדרכי השתן

השתנה מרובה ותכופה, כאב וצריבה בעת מתן שתן, שתן כהה בעל ריח חריף וכאבי בטן תחתונה. בהחרפה ייתכנו גם חום, צמרמורות, כאבים המוקרנים לגב התחתון – במקרה זה ישנה סכנה לדלקת בכליות. 

לא מעט נשים מגיעות לאבחון וטיפול בדלקות בדרכי שתן חוזרות, דבר היכול להיגרם מהימצאות קנדידה, חיידק ה- E-coli, ולעיתים בכלל מדובר בדלקות ופרזיטים שונים אשר מקורם במערכת המין. במקרים אלו חשוב מאוד לאבחן את הגורמים לדלקות במערכת השתן, או את הגורמים לאי הנוחות או הצריבה במערכת המין.

במרפאתנו באמצעות מכשיר הגלובל דיאגנוסטיק ניתן לאבחן את הגורם הישיר לסימפטומים איתם מגיע/ה המטופל/ת.
 

אופן הטיפול בדלקות בדרכי השתן

• התאמת תזונה נבונה נטולת סוכרים ומזונות חומציים כמו פירות הדר, קפה, תה המכיל קופאין, אלכוהול... ועשירה במים טהורים ובתה סרפד ופטרוזיליה.
• תוספי תזונה – לעיתים קרובות ניתן פרוביוטיקה ייעודית לטיפול בחיידק או בפרזיט אשר נמצא כגורם לדלקות.
בדלקת אקוטית – מומלץ להשתמש בפורמולה: Cranberry intensive.
• חיזוק מערכת החיסון – הינו תנאי בסיסי למניעת הישנות הדלקות בדרכי השתן. במקרה זה בד"כ נשלב תוספים כמו: ויטמין C לא חומצי, אבץ, IMS.

3. כאבי בטן באזור המרכזי (אזור הטבור) – יכול להצביע על דלקות, זיהומים בקרום הצפק שתפקידו להגן על איברי הבטן הפנימיים מפני זיהומים. או חסימה או התנקבות של המעי הגס או הדק. בנוסף, כאב באזור זה נפוץ במחלות כמו קרוהן או תסמונת המעי הרגיש (IBS).

4. כאבי בטן בצד ימין או שמאל באמצע הבטן – יכול להצביע על כאב ממקור כלייתי או דרכי השתן למשל: דלקת בכליות, אבן הגורמת לחסימה בדרכי השתן, ציסטות בכליות או קרע של מפרצת באבי העורקים.

5. כאבי בטן בצד שמאל למעלה – יכולים להיות עקב דלקת חריפה בלבלב או קרע בטחול. במקרה שכזה נפנה את המטופל מיידית לרפואה דחופה, שכן זהו מצב מסכן חיים.

6. כאבי בטן בצד שמאל למטה – יכול להצביע על עצירות או על כאב ממקור דלקתי או זיהומי או ממאירות הקשורים לאזור המעי הגס.
אם מדובר באישה, יש לבדוק לגבי כאב שמגיע ממקור הקשור בשחלות או בחצוצרות. למשל: ציסטות בשחלות, חסימה בחצוצרות, דלקות באגן, הריון מחוץ לרחם.

7. כאבי בטן בצד ימין למעלה – נפוץ יחסית. למעשה זהו כאב שמקורו בכיס המרה או בדרכי המרה או בכבד, תיתכן כי תמצא אבן בכיס המרה או דלקת בכבד או בדרכי המרה.
חסימה בדרכי המרה תגרום לאדם לפתח צהבת ויהיו עוויתות בבטן שיופיעו בעיקר לאחר אכילת ארוחה שומנית מלווים בגזים, צרבות ובחילות. 

8. כאבי בטן בצד ימין למטה – יכול להצביע על דלקת בתוספתן, זיהום במעי הדק, מחלות מעי דלקתיות (קרוהן). גם כאן, במידה ומדובר באישה הגורם לכאב יכול להיות מממצא שחלתי או מהחצוצרה.
 

תזונה

לתזונה יש תפקיד חשוב בטיפול ובמניעת כאבי בטן. כאשר לכל גורם לכאב הבטן אנו מתייחסים בצורה שונה. 

למשל במצבים של דלקות במעיים המלווים בשלשולים – התזונה תהיה דלת סיבים, ללא מוצרי חלב, חיטה או מוצרים מהחי. עם המלצה לשתיית מים נקיים, מרקים, מיצי ירקות על קיבה ריקה ועוד. 
במצבים של רגישויות למזון – נמליץ להימנע מלאכול את המזון המופיע כאלרגן עד ל"תיקון" של המעי ע"י ריפוי הריריות שנפגעו. 
 

תוספי תזונה המומלצים בעת כאבי בטן

 
1. פרמטרול – פורמולה המכילה חיידקים ידידותיים למעיים אשר מסייעים בהגנה על מערכת העיכול מפני גורמים עוינים, L גלוטמין אשר מסייע בחידוש ריריות המעי הפגועות ובשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול, ו- N אצטיל גלוקוז מין – חומר הידוע כמשכך כאב.

2. גאס פלוס- תערובת מסורתית של צמחים אשר מטרתם להרגיע את מערכת העיכול ולשפר ספיגה ועיכול מהמזון.הרכב זה מכיל צמחים ריריים המצפים את דופנות הקיבה,ומאפשרים לה להמודד ביתר יעילות עם חומצת הקיבה.

3. חומצה בוטירית – על השימוש בה נמליץ במקרים של דלקות מעי או פגיעה נרחבת בריריות המעיים ובתהליך העיכול והספיגה.יעילה בטיפול במחלות כמו קוליטיס,קרוהן,ובכל מצב של שלשולים ודלקות כרוניות בבטן. 

4. ייסטגארד – פורמולה שאנו מייעדים בעיקר למצבים של הליקובקטר פילורי או טפילים "עקשניים". 

5. טיפות פרצידין – טיפות של זרעי אשכוליות מסייעות לשמירה על מעיים נקיות מפרזיטים.

6. קנדיצידין – כמוסות המכילות שמנים אתריים המותרים למאכל. כאשר פורמולה זו מיועדת לטיפול בפטריות במערכת העיכול, פרזיטים וטפילים אחרים.

7. פרוביוטיקה - במידת הצורך ולפי מצב המטופל, נשלב ביו אצידופילוס או ריפליט.

8.פוליזים-הרכב ייחודי ויעיל להפליא של אינזימים.נטילה של כמוסה כזו לאחר הארוחה,תקל באופן מיידי על העומס,הנפיחות ותחושת הכבדות המלווה כל כך הרבה אנשים.הקלה על פעולת העיכול תביא שינוי ברמת האנרגיה ושיפור תחושת העייפות והחולשה.

לעיתים כאבי הבטן נובעים בתוצאה ממתח וחרדה, במקרה זה נשלב וויטמיני B המסייעים בהגנה על מערכת העצבים ובתפקודה התקין. או נ.ט 188 – מוצר המיועד להרגעת מערכת העצבים.
 
יש לזכור כי הבטן שלנו מכילה איברים רבים, כאשר כל כאב ומאפייניו יכולים להעיד על חומרת המחלה, על התקדמות שלה ועל האיברים המעורבים על פי מיקום הכאב. כל מצב שכזה דורש התייחסות שונה תוך שילוב בין תזונה מבריאה המתאימה למטופל ותוספי תזונה שמטרתם להבריא את המעיים ולהחזירם למצב האופטימאלי.

כיום, ישנם אנשים רבים אשר מאובחנים כחולי צליאק או בעלי תסמונת המעי הרגיש (IBS) – אשר על פי הרפואה הקונבנציונאלית נדרשים ל"חיות עם המחלה" כאשר מדובר בהתקפים באים והולכים של כאבי בטן, המשפיעים קשות על חיי היומיום, ללא שום אבחנה איזה מזון מועיל במצב זה ואיזה מזיק כיוון שהגוף רגיש לו ואינו מסוגל לעכל אותו. 

לעיתים קרובות אנו רואים את הגורם לרגישויות במזון או לאי סבילות של מזונות מסוימים כדוגמת חיטה או חלב ומוצריו. הגורם הוא למעשה פטרייה או טפילים אשר שוכנים במעי האדם, פוגעים בדופן המעי הפנימית ומנקבים אותה. משם יוצאים להם חלבונים (מהמזון) אשר אינם מעוכלים לזרם הדם הגורמים לתגובתיות יתר של מערכת החיסון כנגדם וזה מתבטא כרגישויות, אלרגיות ותת ספיגה של ויטמינים ומינרלים.

במסגרת הבדיקה באמצעות מכשיר הגלובל דיאגנוסטיק, מתבצעת סריקת הגוף ומערכת העיכול בפרט וזאת באמצעות תדרים אלקטרומגנטיים ניתן לראות את מצב הריריות במעיים, את הדלקת – במידה וישנה, את המיקום הפיזיולוגי שלה בגוף, את הרגישויות השונות לסוגי מזונות, חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים ועוד.

כמו כן, ישנה אפשרות גם לקבל טיפול תדרים. הטיפול למעשה מסייע בפגיעה והכחדת הפרזיטים, בהזרמת תאי מערכת החיסון אל המקום הפגוע, בהרגעת הכאב ובשחרור מצבור רעלים בתהליך מבוקר. טיפול בתדרים,זהו טיפול מתקדם המזרז את הליך הריפוי ומביא את הגוף למצב מאוזן ובריא יותר.

חשוב להבין ולזכור שכל שינוי המתבטא במערכת העיכול שלנו חייב להיות מאובחן ומטופל,כי הוא בעל משמעות רבה,והשפעה כמעט על כל תהליך אינזימתי וחיסוני בכל תאי הגוף.
 
מומלץ לצרוך תוספי תזונה אך ורק בליווי איש מקצוע המוסמך לכך ואין לראות בכתוב הפנייה או המלצה אישית לטיפול באופן עצמי.