פיברומיאלגיה (בשמה העברי "דאבת") היא מחלה המופיעה בעיקר אצל נשים, אם כי במצבים מסוימים גם גברים עלולים לסבול ממנה. היא תוקפת את הגוף באחוזים בודדים בגילאים מוקדמים, אבל בחלק הארי של המקרים בגיל המעבר. אם המחלה תוקפת את הגוף מוקדם יותר, היא נוטה להתפתח ולהחמיר עם הכניסה לגיל המעבר.

התסמינים של פיברומיאלגיה אינם פשוטים כלל וכלל, וכך גם האבחון של הבעיה. הנה כל מה שחשוב שתדעו על אחד ה"אויבים" העיקריים שלנו בשנות החיים המאוחרות.

התסמינים של פיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה כוללת בתוכה מספר סימפטומים גופניים שהם הכל חוץ מנעימים. התסמונת עלולה להביא להופעת כאבים בדרגה חמורה באיברים שונים בגוף, לצד כאבים המופיעים בשרירים או בעצמות.

אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה נוטים להרגיש עייפות כרונית, בלי קשר לאורח החיים שלהם, ולצד זה סובלים מהפרעות שינה ומתחושה תמידית של קור. המחלה עלולה להביא לפגיעה במערכת הסנסורית של האדם, בחושים דוגמת ראייה, שמיעה או טעם.

התסמונת עלולה להשפיע על משקל הגוף. אצל חלק מהחולים היא תביא להפחתה משמעותית במשקל, עד לרמה של רזון. אצל אחרים עלולה להיווצר דווקא השמנה, בעקבות האצירה של הנוזלים הנעשית ברקמות.

גורמים למחלה ואבחון

אבחון פיברומיאלגיה אינו דבר פשוט בהכרח, כאשר התסמינים (כפי שראיתם מעלה) נוטים להיות כלליים - כך שהם עלולים באותה מידה להצביע על הרבה מאד בעיות אחרות. מי שצריך להיות ער לתסמינים, ולבצע את האבחון באופן תקופתי, הוא אנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון.

שילוב של הסימפטומים על מצב נפשי לא פשוט עלול להעיד על פיברומילאגיה, כשבין הטריגרים למחלה אפשר למנות קשיים מנטליים, לחצים, הדחקות וכן הלאה. יש הטוענים כי השינוי במבנה האישיותי בין נשים לגברים הוא אחד מהגורמים המסבירים מדוע התסמונת נפוצה אצלן הרבה יותר מאשר אצל גברים. מבחינה פיזיולוגית, עלולה הבעיה להיגרם בעקבות טראומה גופנית שעובר הגוף, למשל במקרים של תאונה או חבלה רצינית.

בהרבה מאד מצבים, הליך האבחון של פיברומיאלגיה הוא ארוך וממושך מאד. לא פעם מבצעים שורה ארוכה של בדיקות ושוללים מחלות מגוונות עד שמגיעים, אולי, לאבחנה של פיברומיאלגיה.

בהקשר הזה יש לציין מכשיר ששינה במידה משמעותית את חוקי המשחק מבחינת אבחון בעיות – מכשיר ה-Global Diagnostics, פרי פיתוחה של חברת VITATEC. המכשיר, בו נעשה שימוש ברשת המרפאות ביו קיור, סוקר במשך כשמונה דקות בלבד למעלה מ-600 איברים ב-13 ממערכות הגוף, בצורה בלתי פולשנית ונטולת כאבים. באמצעות האבחון ניתן לבחון על הגוף הרבה מאד דברים, ולהתקרב מאד לעבר האבחון של פיברומיאלגיה.

דרכי הטיפול בתסמונת

יש כיום דרכי טיפול שונות בפירבומיאלגיה ובתסמינים שהתסמונת עלולה לגרום להם, כך ששילוב בין מספר אופני טיפול הוא אפשרי בהחלט. הטיפולים הכלליים יחסית הם נטילה של תרופות לשיכוך כאבים, במטרה להתמודד עם הסימפטומים העיקריים של התסמונת.

חלק מהתרופות מיועדות להילחם בצורה ישירה בפיברומילאגיה, כשהבעיה היא שתופעות הלוואי קשות ואחוזי ההצלחה לא גבוהים במיוחד. מכיוון שיש לבעיה היבט נפשי לא מבוטל, יש טיפולים המבוססים על שיפור ההיבט הזה בחיי המטופל – אפילו טיפולים נפשיים עשויים לסייע במקרים מסוימים. עם זאת התרופות הקונבציונליות מצליחות לטפל בבעיה עצמה באופן מוגבל מאד, ובמקרים רבים בחוסר הצלחה.

רבים פונים בתנאים האלה לשדה המשחק האלטרנטיבי, שמציע דרכים מגוונות להקל על מצבם. תחת שדה השחק הזה ניתן למנות שינוי ההרגלים התזונתיים, נטילה של תוספי מזון, טיפולים מקשת הרפואה הסינית (למשל דיקור סיני), תכשירים הומאופתיים ועוד. ניתן לשלב בין טיפולים קונבציונליים לאלטרנטיביים.