אסטמה, או "קצרת", היא מחלת ריאה המוגדרת ככרונית, חסימתית והתקפית. הביטוי המובהק שלה הוא התקפים אשר המקור להם הוא אלרגיה לגורמים שונים.

מבחינה פיזיולוגית מה שקורה הוא הפרשה של ריר צמיגי מהדפנות של קנה הנשימה, ריר שחוסם את דרכי האוויר ומביא לקושי בהוצאת האוויר המזוהה כל כך עם המחלה. מה שחשוב לזכור הוא שאסטמה כוללת מספר תסמינים פוטנציאליים נוספים, שנציג לפניכם במאמר הנוכחי.

רשימה ארוכה של סימפטומים

לאסטמה כאמור מספר תסמינים אפשריים: לא תמיד כולם יופיעו, אבל הופעה שלהם עשויה להקל על אבחון הבעיה. התסמינים הקליניים הנפוצים ביותר המזוהים עם אסתמה הם צפצופים המופיעים במהלך הנשימה, שמלווים פעמים רבות עם קוצר נשימה.

חולה אסטמה יסבול גם משיעולים או מליחה, שמן הסתם ניתן לייחס גם להרבה מאד בעיות בריאותיות אחרות. חשוב לשים לב שאצל חולי אסטמה רבים התסמינים האלה יהיו חריפים בעיקר בלילה, מה שמביא לקשיים בשינה או ליקיצה מוקדמת שאינה רצויה.

לצד התסמינים הנפוצים האלה ייתכנו סימפטומים אחרים. אדם הסובל מאסטמה עלול להרגיש שהוא מתקשה למלא את הריאות באוויר. תסמין אפשרי אחר הוא ייצור מוגבר של ריר, עד לרמה בה יהיה קשה לאדם לסלק אותו. עלייה בנשימה ושימוש בשרירי העזר לצורך הנשימה היא סימן זיהוי נוסף.

מה שחשוב לזכור הוא שמחלת האסטמה מופיעה בהתקפים, ביניהם תפקוד האדם עשוי להיות ללא דופי. ההתקפים כוללים תסמינים מגוונים, כשלצד התסמינים שתיארנו מעלה עלולים להופיע בעיות עור, תחושת מועקה בחזה, קשיים בדיבור ועוד. יש מקרים בהם לפני ההתקף נוכל להרגיש בסימנים המצביעים על בואו הקרב, לרבות תחושה של עקצוץ בגרון או "סתם" תחושה כללית שמשהו לא טוב קורה בגוף שלנו.

חשיבות האבחון הנכון

זיהוי אסטמה אינו דבר של מה בכך. לא מספיק בדרך כלל לזהות את התסמינים (שכמו שראיתם נוטים להיות בחלקם כלליים) אלא גם את ה"טריגרים" המביאים להתקף נתון של אסטמה. אלרגנים דוגמת אבק או פרוות חיות מחמד, תרופות חוסמות בטא, מזהמים, וירוסים, סוגים שונים של מזון ואפילו פעילות גופנית הם חלק מהגורמים האפשריים להתקפים.

כן חשוב לנסות ולמצוא את הטריגרים האלה, כך שניתן יהיה להקטין את תדירות ההתקפים באמצעות הימנעות מהם. הבעיה היא שזה לא פשוט, כאשר צריך לבחון היטב את אורח החיים של האדם ולעיתים גם לעשות בדיקות המבוססות על שיטת הניסוי והטעייה: נניח, הוצאת מזון שנחשב לחשוד מהתפריט ובחינה האם המצב משתפר כתוצאה מכך.

את האבחון מבצעים במספר דרכים. ההשפעה של האסטמה על העור מביאה לתסמינים שעלולים להופיע על גביו ושאותם הרופא יבחן (במקרה של אסטמה של העור). לצד זה רצוי להשתמש באמצעי אבחון כוללנים ומקיפים יותר של הגוף, דוגמת מכשיר האבחון המתקדם Global Diagnostics בו עושים שימוש תדיר במרפאות רשת ביו קיור. זהו מכשיר הסורק את הגוף בצורה בלתי פולשנית תוך כשמונה דקות בלבד, ובכך מאפשר ללמוד על כשלים ובעיות בו – כולל כאלה הנוגעים באופן ישיר לאסטמה.

באשר לטיפול, לא ידוע כיום על טיפול שיכול למנוע את האסטמה לחלוטין. עיקר המאמצים הטיפולים הם הקטנה של התדירות של התקפי האסטמה, ולצד זה הקלה על התסמינים השונים.

מהבחינה הזו יש מגוון רחב של פתרונות שכן ניתן להשתמש בהן, למשל תרופות אנטי היסטמיניות, משחות, קרם לחות, שמנים ועוד. התוכנית הטיפולים צריכה להיות מותאמת לאדם הספציפי תוך מעקב מלא על המצב שלו מבחינת תדירות ההתקפים ורמת החומרה של התסמינים הכרוכים בהם.