סוכרת נחשבת בעיני רבים למגפה המשמעותית ביותר של המאה ה-21, כאשר הדעה הרווחת היא שהמחלה קשורה במידה לא מבוטלת לאורח החיים הלא תקין המאפיין את העת הנוכחית.

המציאות היא שאורח החיים שלנו בהחלט משפיע על הסבירות שנסבול מסוכרת, אבל זה רק חלק משורה די ארוכה של גורמים שעלולים להיכנס לתוך התמונה. המאמר הבא ינסה לעשות לכם קצת סדר בבלאגן ולספק תשובות לשאלות המרכזיות העולות ביחס לגורמי הסיכון של הסוכרת.

סוכרת סוג 1 (Type 1)

כצעד ראשון חשוב לחלק בין שני סוגי הסוכרת העיקריים, מכיוון שלכל אחד מהם יש גורמים המזוהים איתו. סוכרת סוג 1, המופיעה אצל אחד מכל עשרה אנשים בממוצע, עלולה להיגרם עקב מספר סיבות. מבחינה גופנית נהוג לחלק בין אנשים אצלם המערכת החיסונית תקפה את הלבלב לעומת אחרים אצלם לא מצאו פגיעה שכזו (בפועל כמובן ייתכן שהייתה פגיעה).

נהוג לחשוב שסוכרת מסוג 1 נובעת בעיקר מסיבות גנטיות: תורשה של סוכרת במשפחה אכן מגדילה את הסיכויים לסבול מהמחלה. אבל, וזה אבל גדול מאד , ההערכה כיום היא שישנם גורמים משמעותיים יותר מבחינת הסיכונים למחלה. בעיות בלבלב, מחלות שונות, שימוש בתרופות שהורסים את הלבל או מצבי עקה מגדילים על פי ההערכות את הסיכויים שאדם מסוים יסבול מסוכרת.

סוכרת סוג 2 (Type 2)

בסוכרת סוג 2 מתפתחת עמידות של הגוף בפני אינסולין, מה שפוגע ביכולת העבודה של תאי הלבלב ומשבש את מאזן הרכיבים והסוכרים בגוף. גם במקרה הזה יש יסוד גנטי מסוים למחלה, אבל על פי ההערכות הוא משני באופן יחסי. כמו כן הגנטיקה לבדה לא מספיקה כדי לגרום שהאדם שבהיסטוריה המשפחתית שלו יש סוכרת יסבול מהבעיה.

גורם הסיכון העיקרי לסוכרת סוג 2 הוא אורח חיים שאינו תקין, כאשר המשוואה שלו כוללת שני משתנים עיקריים: הראשון הוא הרגלי התזונה. נהוג לחשוב שתזונה עמוסה בסוכרים מגדילה את הסיכון שנסבול מסוכרת, כי הרי שם המחלה רומז לכך.

המשוואה הזו נכונה במידה מסוימת, אבל כמובן שלא רק על הסוכר (גלוקוז) צריך להתבונן אלא גם בערך הקלורי שלו ובשאלה האם מדובר בפחמימה או לא. המזון שאנחנו צורכים חייב להיות מגוון ובריא ככל האפשר, והאכילה שלו צריכה להיות מלווה בפעילות גופנית בתדירות גבוהה שתתבסס על שריפת קלוריות ולא רק על חיטוב הגוף. השמנת יתר מגדילה בצורה משמעותית את הסבירות לסוכרת, כאשר כשמונה מבין עשרה חולים בעולם המערבי בסוכרת סוג 2 סובלים מעודף משקל.

גם במקרה של סוכרת מסוג 2 יכול להיות קשר למצב הבריאותי של האדם ולתרופות שהוא לוקח על מנת לשפר את הבריאות שלו (למשל סטרואידים). הקשר בין הנפש הבריאה לגוף הבריא יכול להיות נוכח גם במקרה של סוכרת.

כאשר אנחנו לחוצים המערכת החיסונית שלנו נפגעת והרגישות של התאים להשפעת האינסולין יורדת. אויב משמעותי אחר של הגוף שלנו מבחינת רמות הסוכר הוא העישון, שלא חסרות סיבות אחרות להימנע ממנו לחלוטין.

לפעמים המצב לא בשליטה שלנו

לא רק אורח החיים של האדם משחק תפקיד, אלא גם נתונים שהוא לא יכול לשלוט עליהם. הגיל שלו למשל, כאשר הנתונים מראים חד משמעית שהסיכוי לסבול מסוכרת עולה ככל שהאדם מתבגר וגבוה במיוחד משנות החמישים שלו ואילך.

בין הסיבות ניתן למנות שינוי היחלשות המערכת החיסונית, שיבוש מאזן ההורמונים, שינוי הרגלי התזונה, הימנעות מפעילות גופנית ועוד. אנשים בגיל השלישי צריכים על אחת כמה וכמה להקפיד על אורח חיים בריא ולגשת לאבחונים ולבדיקות תקופתיות במטרה לנטר את רמת הסוכר.