סביר להניח שאת ההגדרה העיקרית של סוכרת אתם כבר מכירים – כמות גבוהה של גלוקוז בדם, מצב המכונה "היפרגליקמיה".

יכול מאד להיות שאתם מודעים לכך שסוכרת היא מחלה נפוצה מאד, הנחשבת לאחת המגיפות של המאה ה-21 ונמצאת במגמת עלייה בעולם המערבי משנה לשנה.

נקודה מרכזית שצריך לזכור היא שסוכרת שאינה מטופלת במועד נוטה להתפתח ולהביא כעבור מספר שנים לסיבוכי ענק. כאשר חולה הסוכרת אינו מנטר את רמת הסוכר ולא שומר על האיזון הנדרש, לרוב באמצעות תזונה מוקפדת או אינסולין, הסבירות לסיכונים האלה עולה.

הבעיה: הרבה מאד סיבוכים

סוכרת היא מחלה כרונית חמורה מאד, שאי אפשר לטפל בה לחלוטין. מה שנהוג לעשות הוא לנסות לשלוט על רמת הסוכר שככל שניתן ובכך להביא לאיזון שגם ידחה את התפתחות התסמינים של המחלה. בדרך כלל סיבוכי סוכרת יופיעו תוך פרק זמן של כעשר שנים, ונהוג לחלק אותם לשתי קבוצות עיקריות, סיבוכים מיקרווסקוליים מול סיבוכים מאקרווסקולריים.

סיבוכים מיקרווסקולריים

סיבוכים מיקרווסקולריים מכניסים לתמונה את כלי הדם הקטנים. תחת ההגדרה הזו ניתן למנות נזקים הנגרמים בעקבות מחלת הסוכרת לרשתית, למערכת העצבים ולכליה. לאחר שנים בהן המחלה מקננת בגופו של האדם, עולה אצלם בצורה משמעותית הסיכון לסבול מפגיעה ברשתית, עד למצב של עיוורון. ניתן למנוע את הפגיעה ברשתית והנזקים שלה באמצעות טיפול מוקדם ומעקב אצל רופא. אנשים החולים בסוכרת צריכים לכן להיות עם האצבע על הדופק.

במקרה של כליה, הסוכרת עלולה להביא לכך שהתפקוד שלה ייפגע בעקבות הסוכרת, כך שנוצר מצב של הפרשות בשתן. באשר למערכת העצבים, הסיכון העיקרי הוא נוירופתיה היקפית במסגרתה החולה מאבד את התחושה בחלקים הפריפריים של הגוף.

מה שעלול לקרות בפועל הוא שהאדם יאבד את תחושת הכאב וייפגע בעצמו, כשסיכון מרכזי הוא כפות הרגליים. למרבה הצער, לא חסרים מקרים בהם סוכרת התפתחה לכדי נמק או אפילו כריתת רגל.

סיבוכים מאקרווסקולריים

סיבוכים מאקרווסקולריים, הקבוצה השנייה, פוגעים בכלי הדם הגדולים. גם כאן הנזק האפשרי הוא חמור, כשבהיעדר טיפול עלולה הסוכרת להביא לפגישה אנושה ואף למצב של מוות. קודם כל, הסוכרת עלולה להביא להאצה של התהליך הטרשתי, ומכאן שישנם סיכונים דוגמת התקפי לב או שבץ מוחי.

חשוב לשים לב שהסיבוכים המאקרוסוקולריים נוטים להיות חמורים יותר כאשר הסוכרת מלווה באורח חיים שאינו תקין, למשל הרגלי תזונה שאינם נכונים, עישון מאסיבי, השמנת יתר או היעדר פעילות גופנית. זו אחת הסיבות לכך שאנשים הסובלים מסוכרת חייבים להקפיד על אורח החיים שלהם יותר מרוב הקבוצות באוכלוסייה.

התמונה ממש לא מסתכמת בכך

כדי להפוך את התמונה למורכבת אפילו יותר, נציין כי ישנם סיבוכים אפשריים רבים אחרים של הסוכרת שלא נהוג להכניס לתוך הקבוצות שתוארו מעלה, או שנכנסים לקבוצות האלה באופן חלקי.

במהלך השנים נמצא קשר מובהק בין הסוכרת לבין מצבים בריאותיים מורכבים רבים, בין אם פגיעה בחושים, הפרעות אכילה או אפילו בעיות נפשיות. בנוסף לכך הסיכונים עשויים להשתנות אצל קבוצות שונות באוכלוסייה: חשבו לדוגמא על נשים בהריון לעומת אנשים מבוגרים.

כפי שציינו מעלה, אין תחליף לאבחון מוקדם של מחלת הסוכרת וטיפול בה החל מהשלבים הראשונים שלה. ניתן לעשות את האבחון במסגרת בדיקות ייעודיות – בדיקת דם או העמסת סוכר – אבל גם כחלק מבדיקה מאסיבית הרבה יותר של מצב ומערכות הגוף.

כך למשל מכשיר האבחון המהפכני גלובאל דיאגנוסטיקס סוקר את הגוף תוך מספר דקות בודדות, באמצעות רפואת התדרים, ומאפשר ללמוד על שיבושי הסוכרת ועל קשרים שונים בגוף המושפעים מכך – למשל פגיעה באיברים הנובעת מהסוכרת.