כיס המרה ממוקם סמוך לכבד ונחשב לאיבר קטן בעל חשיבות גדולה לתהליך העיכול בגוף שלנו. כיס זה אוגר בתוכו את נוזל המרה (שתפקידיו העיקריים כוללים פירוק שומנים, קפאין וכלורופיל) וממנו מופרשים מיצי המרה למעי עם תום הארוחה. בנוסף הוא מביא לספיגת מים, מלחים ועוד.

הבעיה מתחילה כאשר חל חוסר איזון בהרכב מיצי המרה, חוסר איזון המביא ליצירת משקעים בשלב הראשון ואבנים בשלב מאוחר יותר. מדובר בבעיה לא פשוטה המצריכה אבחון ראשוני וטיפול יעיל, כפי שנרחיב במאמר הנוכחי.

האבנים שאתם לא רוצים להכיר

אבני המרה תהיינה בדרך כלל עשויות כולסטרול (בכ-80% מהמקרים), גם אם ייתכן מצב בו הרכב האבנים יהיה בעיקר סידן או צבעי מרה. שכיחות אבני המרה גבוהה יחסית, בעיקר אצל נשים לעומת גברים. על פי ההערכות, אבני המרה נמצאות אצל כ-15% מהנשים וכ-8% מבין הגברים.

התמונה הופכת למורכבת כאשר מתבוננים ברשימת התסמינים הקליניים האפשריים של אבני המרה. בהרבה מקרים האבנים אינן מביאות לתופעות שניתן לזהות בצורה מובהקת, כך שהגילוי שלהן אקראי או אפילו לא נעשה בכלל.

במצבים אחרים כן סובלים מתסמינים לא נעימים, ביניהם עוויתות בכיס המרה (מה שידוע בתור "קוליק"), כאבים כרוניים המופיעים בחלק הימני העליון של הבטן, דלקות בכיס המרה או בלבלב, זיהומים בכבד, צהבת חסימתית ועוד. חלק מהתסמינים האלה הם בעלי פוטנציאל נזק משמעותי מאוד, במקרים הקיצוניים עד למצב מסכן חיים.

אבחון אבני מרה

עם התפתחות הרפואה המודרנית גדלו האפשרויות לאיתור אבנים המופיעות בכיס המקרה. כיום הבדיקה העיקרית הנעשית לצורך זה היא בדיקת אולטרה סאונד, אשר היעילות שלה באיתור האבנים בכליות היא גבוהה.

הבדיקה הלא פולשנית הזו תיעשה בדרך כלל כאשר ישנו יסוד סביר לחשד שהתסמינים שהאדם סובל מהם קשורים במידה זו או אחרת לאבני מרה. לא פעם נעשה האבחון על מנת להבין מול מה מתמודדים, והרי חלק מתסמיני אבני כיס המרה שתוארו מעלה עלולים באותה מידה לאפיין בעיות אחרות התוקפות את החלק העליון של מערכת העיכול.

יש מקרים בהם גם לאחר בדיקת אולטרה סאונד, לא ברור בכל מאת האחוזים מול מה אנחנו מתמודדים. במצבים אלה עשויות להיכנס לתמונה בדיקות משלימות, אשר בכוחן לשפוך אור נוסף על סוג הבעיה ומימדיה. אחת הבדיקות העיקריות המשמשות לצורך זה היא CT בטן.

לצד זה אפשר ללמוד רבות על בעיות או כשלים במערכת העיכול באמצעות אבחונים מקיפים יותר של מצב הגוף, דוגמת מכשיר האבחון גלובאל דיאגנוסטיקס. מכשיר זה, הזמין ברשת המרפאות של ביו קיור, מבצע סריקה מקיפה של הגוף באמצעות תדרים. הבדיקה היא בלתי פולשנית ואינה כרוכה בכאבים. בכוחה לגלות סיבוכים שונים במערכת העיכול, כמו גם את ההשפעה שלהם על איברים ומערכות אחרים בגוף.

הפתרון המרכזי: כריתה

מכיוון שכיס המרה משמש בעיקר לאגירת נוזלים ולא לייצור רכיבים חיוניים לגוף, ועל רקע העובדה שהוצאת האבנים אינה פתרון יעיל (האבנים צפויות לחזור לאחר פרק זמן מסוים), דרך ההתמודדות העיקרית עם אבני מרה היא כריתה של כיס המרה. גם פתרונות שהיו נחשבים בעבר ללגיטימיים יותר, דוגמת המסה או ריסוק של אבני המרה – נחשבים לכיום לנפוצים הרבה פחות.

הניתוח נעשה בדרך כלל בגישה זעיר פולשנית, עם יצירת נקבים קטנים והוצאת כיס המרה דרכם (אם כי ייתכן בהחלט מצב בו יידרש ניתוח פתוח). את הניתוח מבצעים לרוב שלא בתקופות בהן הדלקת חריפה, שהופכת אותו למורכב פי כמה. יש מקרים בהם מנסים לטפל בבעיה בשלב ראשון באמצעות תרופות, ולאחר מכן – עם ההבנה שהתרופות אינן יעילות – עוברים לניתוח.