כל הורה מכיר את זה: הרגע בו הילד שלו ניגש ואומר "כואבת לי הבטן". זוהי בעיה נפוצה מאד שעלולה להיגרם עקב לא מעט סיבות. למעשה, בהרבה מקרים אנחנו לא נדע כלל מהם הגורמים הספציפיים שהביאו לכאבי הבטן.

זה ממש לא אומר שאין מה לעשות, אלא שהמאמצים של ההורים יכולים להיות מושמים במצבים רבים על דבר אחר: פעולות שיקלו על התסמינים ועל הכאב.

כך מקלים על הילדים (וההורים)

הטיפול בכאבי בטן אצל ילדים נחשב למורכב ביחס לאוכלוסייה המבוגרת ביותר, ולו מכיוון שלא כל טיפול יכול להתאים להם (על אחת כמה וכמה במקרה של תינוקות). הטיפול התרופתי הוא מוגבל יחסית, אך ניתן למצוא תרופות שכן מתאימות לילדים. תרופות מהסוג הזה תהיינה בהרבה מקרים מוגבלות מבחינת ההשפעה שלהן על הגוף, אבל מנגד תופעות הלוואי שלהן מינימליות ביחס למבוגרים.

תזונה לקויה עלולה להביא מראש לכאבי בטן, כאשר מן העבר השני של המשוואה ניתן להקל על הכאבים באמצעות התזונה. מכיוון שסיבה מרכזי לכאבי בטן חוזרים אצל ילדים היא צריכה מופחתת של סיבים תזונתיים, רצוי להגדיל אותם בתפריט של הילד. כאשר עושים את השינוי הזה חשוב להגדיל את צריכת המים כדי למנוע התייבשות של הסיבים בגוף, שעלולה רק להחמיר את הבעיה.

המזונות שהילד צורך לפי גישות רפואיות שונות צריכים להיות פשוטים יחסית לעיכול: מזונות שאינם מוצקים יותר מדי בשלבים הראשונים. לצד זה חשוב להימנע ממאכלים וממשקאות שמגרים את הקיבה, לרבות מזונות מטוגנים או עמוסים בשומן, מיצים ומשקאות מוגזים, מוצרי חלב ואפילו פירות הדר שבמצבים אחרים הם בריאים ומומלצים.

גישות אחרות לטיפול בכאבי בטן – בעיקר כאבי בטן חוזרים – מכניסות אותנו לשדה המשחק של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. מחקרים שנערכו הראו שטיפולים בשדה המשחק הזה יכולים לשפר את תחושת הכאב של הילד ולהציע להם דרכים להתמודדות עם הכאבים. טיפולים מקשת הרפואה המשלימה, לצד "תרופות הסבתא" למיניהן, עשויים להשלים את התמונה.

המצבים בהם צריך לאבחן את הבעיה

כאב בטן בודד לא בהכרח חייב להדליק נורות אזהרה אצל ההורים, מה שאי אפשר לומר על כאבים עזים מדי או כאלה שחוזרים בתדירות גבוהה יחסית. במצב הזה, ייתכן מאד שבגוף הילד מתחולל משהו שמצריך טיפול וקודם כל אבחון. הבעיה היא שאבחון ילדים הוא קשה: הם מסרבים לבצע חלק מהבדיקות, לא תמיד מתארים בצורה מדויקת את התסמינים ולפעמים גם לא משתפים בכאבים את הוריהם כלל.

החדשות הטובות הן שיש מספר פתרונות שנועדו להקל על האבחון של ילדים, ואבחון בכלל. מכשיר Global Diagnostics בו נעשה שימוש ברשת ביו קיור מבצע סריקה של הגוף שאינה פולשנית ושאינה כואבת, ולכן מתאימה גם לילדים המתנגדים לשיטות האבחון האחרות. הסריקה בודקת מאות איברים בעשרות מערכות של הגוף ועשויה לכן לגלות בסבירות גבוהה את הגורמים לאותם כאבי בטן.

אין כזה דבר להיות זהירים "יותר מדי" כשזה נוגע לבריאות הילד שלכם, וזה נכון גם במקרה של כאבי בטן. ההמלצה הברורה היא לראות רופא בכל כאב בטן הנמשך 24 שעות ומעלה (יש הורים שיעדיפו לפנות גם על כאבים קצרים יותר, בצדק גמור מבחינתם), כאב שמחמיר עם הזמן או כאב שכולל לצידו תסמינים גופניים אחרים: חום, הקאות, שלשולים, דם בצואה וכן הלאה. השילוב של התסמינים השונים יכול לסייע להבין במה מדובר – למשל כאבי בטן עם שלשולים יצביעו בהרבה מקרים על מחלה ויראלית – ולכן חשוב לשים לב להתנהגות הכוללת של הילד בימים אלה.