על פי ההגדרה היבשה, לאסתמה יש אלמנט כרונית. המדובר במחלה ריאתית, חסימתית והתקפית בעלת פן כרוני, עם תסמינים המופיעים בצורה של התקפים – לרוב בעקבות אלרגיות. אסתמה היא אפשר לנצח באופן מוחלט, כאשר הטיפולים שכן מוצעים כיום מתמקדים בהקלה על דרגת החומרה של התסמינים ובצמצום כמות ההתקפים.

ניתן לבצע אבחנה בין מספר סוגי אסתמה, כאשר אחד המרכזיים הוא אסתמה המוגדרת ככרונית. הכוונה היא לאסתמה שתוקפת את האדם בצורה חמורה אפילו יותר מאשר מצב "רגיל", אם כי לא תמיד ניתן להציב גבול מדויק המפריד בין המצבים השונים של האסתמה.

העיקרון המרכזי הוא שאסתמה כרונית מתפתחת עם הזמן, לרוב בהיעדר טיפול הולם, כשהתסמינים מתפתחים ועלולים להיות חמורים יותר ככל שהזמן חולף.

ממה נגרמת אסתמה כרונית?

בין האסתמה הכרונית לבין הסוגים העיקריים האחרים של אסתמה – אסתמה אקוטית או חריפה – נהוג להבחין במספר דרכים. אחת המרכזיות שבהן היא הגורם המביא לאסתמה, כאשר במקרה של אסתמה כרונית ההתקפים אינם נובעים מחשיפה לאלרגנים באופן ישיר.

תחת זאת, המחלה היא ביטוי של דלקות אשר מתפתחות עקב מצב קיים, שיכול בהחלט להיות של אסתמה חריפה. בתרחיש הזה עלול האפיתל הרירי לפתח יתר רגישות לתגובות סביבתיות, ליצור כמויות מאסיביות של ריר ולהביא לחסימת דרכי הנשימה כתוצאה מכך. אדם הסובל מאסתמה כרונית יחוש קושי לקחת נשימה עמוקה, מירידה ברמת הקיבולת של ריאותיו ומהצטברות של רירית באזור.

לאסתמה כרונית רשימה ארוכה של גורמים אפשריים, חלק מהם תורשתיים וחלק מהם סביבתיים. ייתכן בהחלט שיהיה פן נפשי מסוים באופן הופעת המחלה ובדפוסים שלה – האמרה "נפש בריאה בגוף בריא" בהחלט יכולה להיות רלוונטית כאן.

דרכי האבחון של הבעיה

כדי לדעת האם אדם מסוים סובל מאסתמה יש לבחון את רמת התפקוד של הריאות שלו. הבדיקה הייעודית המשמשת לצורך זה עונה לשם "ספירומטריה". אם הבדיקה מראה שתפקוד הריאה נמוך, אפילו בזמן מנוחה, הרי שיש סבירות גבוהה שמקור הבעיה הוא אסתמה כרונית.

בד בבד צריך לזהות את התסמינים האפשריים של אסתמה כרונית: אמנם חלק מהתסמינים כאן הם כלליים ועלולים להצביע גם על בעיות אחרות, אבל עדיין מדובר בבעיות שמצריכות טיפול. רשימת הסימפטומים הקליניים כאן כוללת צפצופים, שיעולים וקוצר נשימה. חשוב להדגיש שבדרך כלל התסמינים של האסטמה יתגברו בשעות הלילה, מה שיביא באופן כמעט ודאי להפרעות בשינה ולשיבוש אורח החיים כתוצאה מכך.

על מנת לקבל תשובה כללית של מצב הגוף, ללמוד על רמות אפשריות האסתמה ועל ההשפעות שלה על הגוף, ניתן לבצע בדיקה חדישה נוספת. הבדיקה מתבססת על מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס, במסגרתו אלקטרודות מחוברות לגוף ומשדרות נתונים על יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות גוף.

לאחר פרק זמן של מספר דקות ניתן לקבל דו"ח מקיף אותו בעל המקצוע יכול לנתח, עם התייחסות אפשרית לשאלת הנשימה בכלל והאסתמה בפרט. המכשיר המתקדם הזה זמין כיום ברשת המרפאות של ביו קיור.

איך מטפלים בבעיה?

גם אם מעצם היותה של האסתמה כרונית אי אפשר להעלים אותה לחלוטין, כן יש כיום אמצעים שונים שיכולים להקל על האדם הסובל מהמחלה ולשפר את איכות החיים שלו. מטרת העל של הטיפולים באסתמה כרונית – מה ששונה מעט מאסתמה רגילה – היא לשלוט על התהליך הדלקתי ועל המחלה.

בדרך כלל האמצעי שישמש להגשים את המטרה החשובה הזו הוא תרופתי, כשהתרופות מיועדות להקטין את הדלקת המזוהה עם אסתמה מהסוג הזה. זאת להבדיל מסוגים אחרים של אסתמה, בהם הטיפולים מיועדים להרחיב ולהקל על הנשימה.