יש אנשים שמייחסים מצבים של חוסר איזון הורמונלי בעיקר לנשים – ו"תודה" למחזור החודשי ולשינויים שעובר גוף האישה במהלך הלידה שמביאים לכך. מה שצריך לזכור הוא שיש גם לא מעט גברים שסובלים מחוסר איזון הורמונלי מסיבות שונות, אשר שרצוי שיאבחנו את הבעיה בהקדם האפשרי. הסיבה היא שיש לא מעט דרכי טיפול אפשריות בבעיה.

ממה נובע חוסר איזון הורמונלי בגברים?

חוסר איזון הורמונלי אצל גברים עלול להיגרם עקב מספר סיבות. זה מתחיל עם בעיות בבלוטות החולשות על המערכת ההורמונלית, דוגמת בלוטת התריס או בלוטת יותרת המוח. בלוטות אלה עלולות להיות בפעילות יתר או בתת פעילות עקב מגוון רחב של סיבות, מה שיביא לחוסר האיזון.

הגבר אינו חסין מהורמונים שהוא מקבל בדרכים שונות, דוגמת דרך המזון (בשר שאינו אורגני או מים בדרגת זיהום זו או אחרת), כך שייתכן מחסור או עודף. לפעמים חוסר האיזון ייגרם מתרופות שהגבר מקבל, לדוגמא תרופות לטיפול באסתמה או במחלות דלקתיות.

חוסר איזון הורמונלי הוא תופעת לוואי של מצבים רפואיים ובריאותיים שונים, הן אצל הגבר והן אצל האישה. מחלות זיהומיות או טפילים עלולים לפגוע בפעילות מערכות הגוף השונות, לרבות המערכת ההורמונלית, וכך גם גידולים מסוגים שונים – ממאירים או שפירים.

הגבר עלול לסבול ממחסור בויטמינים או במינרליים החיוניים לפעילות התקינה של המערכת ההורמונלית שלו, או לחלופין מהפרעות הורמונליות תורשתיות (מה שנחשב למורכב יחסית לטיפול). גורם סיכון אחר קשור לאורח החיים של הגבר ובעיקר למתחים ולחרדות שמשפיעים לרעה על המערכת ההורמונלית.

מעבר לבעיות הכלליות האלה יש מספר בעיות שמאפיינות יותר גברים מאשר נשים. אם הציר ההורמונלי שבין בלוטת יותרת המוח לבין האשכים נפגע, עלולה איכות הזרע של הגבר להיפגע בצורה משמעותית. כשלים אחרים נוגעים להורמון הטסטוסטרון, שנמצא בכמות גבוהה יותר אצל גברים ביחס לנשים. המצבים הבעייתיים הם בעיקר חוסר בהורמון, כאשר תת רמה שלו עלולה לפגוע הן בחשק המיני של הגבר והן בזיקפה שלו.

המפתח להתמודדות: אבחון מדויק ומהיר

אבחון בעיות הורמונליות אצל גברים יכול להיעשות בצורה פשוטה יחסית אם רק מבצעים את הבדיקות הנכונות במועד: בדיקת דם בסיסית תלמד אותנו הרבה מאד על המצב ההורמונלי של הגבר. בשנים האחרונות נכנסו לתמונה מספר כלי אבחון שמשנים את חוקי המשחק בתחום.

מקום של כבוד מהבחינה הזו מקבלת מכשיר ה-Global Diagnostics, בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור. במסגרת השיטה מתבצעת סריקה גופנית שאינה פולשנית של מאות איברים במערכות הגוף השונות, כאשר התוצאות מתקבלות בצורה מהירה. הבדיקה מתאימה לילדים ולמבוגרים כאחד וניתן באמצעותה ללמוד על בעיות שונות בבלוטות ההורמונליות או בקשרים שלהן עם איברי ומערכות הגוף השונות. רק בדיקה מקיפה מהסוג הזה יכולה להסיר המון סימני שאלה ביחס לתפקוד ההורמונלי של הגבר.

מה עם הטיפול?

חוסר איזון הורמונלי מצריך טיפול, אך הוא לא נוטה להיות מורכב יותר מדי: בדרך כלל הטיפול יהיה הורמונלי במהותו. מה שכן, יש גברים שיזדקקו לטיפולים האלה בתדירות גדולה יחסית, אפילו כרונית.

אם חוסר האיזון ההורמונלי נובע מגורמים שונים בגוף, למשל מחלה או גידול, הרי שצריך קודם כל לפתור אותם ורק לאחר מכן לראות האם המערכת ההורמונלית של הגבר חוזרת לתפקוד תקין.

גם לאחר שחושבים שמצליחים לטפל בבעיה ולהגיע לאיזון הורמונלי, צריך לערוך בקרה על המדדים בגוף ולראות האם האיזון נשמר. הסיבה היא שאצל רבים הסובלים מחוסר איזון הבעיה עלולה לחזור בשלבים שונים בחיים שלהם. האבחון והבדיקות התקופתיות יאפשרו לאתר מצבים מהסוג הזה בהקדם, מה שיקל על הטיפול וימנע בעיות בריאותיות שונות לגבר.