פצעי אקנה, הידועים גם בתור "פצעי בגרות", נחשבים לפגם רציני במראה החיצוני שלנו, גורמים לכאבים ועלולים בהיעדר טיפול נכון ומהיר להביא לנזקים ולצלקות בגוף.

זוהי בעיה נפוצה מאד שעלולה לתקוף את האדם בכל גיל – לא רק בגיל הבגרות כמובן – כאשר רשימת הגורמים שעלולים להביא לה רחבה בהחלט. במאמר הנוכחי נבחן עבורכם את הקשר ההדוק הקיים בין המצב ההורמונלי של הגוף לבין האקנה.

כיצד חוסר איזון הורמונלי מביא לאקנה?

ההורמונים, אותם חומרים כימיים מופרשים מאזורים שונים בגוף ושנקלטים באחרים, מהווים חלק מרכזי בהתנהלות השוטפת של גוף האדם. פעילות בלתי מאוזנת של ההורמונים עלולה להביא לייצור הורמוני שומן (סבום) מהבלוטות של גבי העור.

הסבום פוגע ביכולת הטבעית של העור לנקז את השומן. הדבר עלול לגרום לחסימה של נקבוביות העור, חסימה שמביאה להתפתחויות אפשריות של דלקות ושל בקטריה – התוצאה של אלה היא אותם פצעי אקנה ידועים לשמצה. בהרבה מקרים רואים כי הופעת פצעי האקנה היא כתוצאה מתגובה בעייתית של הגוף להורמון הטסטוסטרון, מה שמסביר מדוע הבעיה נפוצה כאמור בגיל ההתבגרות.

חוסר איזון הורמונלי, שמגדיל את הסיכויים שהתהליך שתואר מעלה יתבצע, עלול להיגרם עקב מספר סיבות עיקריות. העובדה שפצעי האקנה תוקפים במידה רבה בנים ובנות בגיל ההתבגרות אינה מקרית, על רקע השתוללות ההורמונים הכללית בתקופה זו.

חוסר האיזון מאפיין נשים בתקופת המחזור החודשי או ההריון, תקופות בהן הסיכון לסבול מהפצעים הוא מוגבר לכן: לקראת סוף המחזור למשל עולה כמות האנדרוגנים בגוף והם מביאים להתעוררות של בלוטות החלב ולהתפתחות של אקנה כתוצאה מכך.

בתנאים האלה לא מפתיע מדוע אקנה על בסיס הורמונלי מאפיין יותר נשים ביחס לגברים. אצל נשים אקנה על בסיס הורמונלי עלולה להופיע גם בגיל המעבר, עקב הפסקת ההפרשה של הורמוני המין ועלייה בביטוי האנדרוגנים בגוף, בעוד שמבקרה של גברים אקנה כתוצאה מהורמונים מזוהה כמעט תמיד עם גיל ההתבגרות.

גורמי סיכון אחרים

לצד ההורמונים פצעי אקנה עלולים להופיע עקב גורמים, לרבות תזונה לא נכונה (השאלה האם שוקולד מביא לפצעי אקנה נדונה רבות), מצב נפשי שאינו תקין (לחצים ומתחים מגדילים את הסבירות לפצעים), היגיינה לא מספקת של הגוף (נגיעה בפנים כשהידיים אינן נקיות), שימוש בתרופות על בסיס הורמונים באופן קבוע ועוד.

מבחינה מעשית כל המצבים האלה עלולים להביא לפגיעה במאזן ההורמונלי של הגוף, כשאחד הנזקים של הפגיעה הזו הוא כאמור הופעת פצעי האקנה. לא תמיד אפשר להוכיח את הקשר הקיים בין ההורמונים לבין הופעת פצעי האקנה, ולא תמיד זה חשוב: יש כאן בעיה שנמצאת בעינה בכל מקרה ושמצריכה טיפול נקודתי.

המטרה: שמירה על איזון הורמונלי

רמות ההורמונים אצל כל אדם משתנות, ולעיתים אין לנו שליטה עליהן: לדוגמא נשים בתקופת ההריון. אלא שיש לצד זה מצבים רבים בהם באמצעות מספר דגשים די בסיסיים נוכל להקטין את הסיכויים שנסבול מהבעיה עד למינימום האפשרי.

זה מתחיל עם תזונה נכונה, כשההמלצה מרכזית מהבחינה הזו היא להקטין את צריכות המאכלים והמשקאות העמוסים בקפאין (קפאין עלול לפגוע בפעילות הבלוטות האנדוקריניות), להקפיד על פעילות גופנית מתונה (פעילות אינטנסיבית מדי עלולה להחמיר חוסר איזון), לישון לפחות שמונה שעות בלילה (מחסור בשעות שינה עלול להשפע לרעה על הייצור של הורמוני הגדילה) ועוד.

מה שחשוב לא פחות הוא לשים לב להופעת התסמינים בהקדם האפשרי ולטפל בהם על פי הספר, ללא פתרונות שאמנם רואים בסרטים אבל מומלצים הרבה פחות במציאות – פיצוץ הפצעים, למשל, שעלול להביא לצלקות.