זהו חלק בלתי נפרד בהתפתחות התינוק, גם אם היינו שמחים כמובן להימנע מכך: בעיות עיכול, גזים וכאבים.

כל אלה מקשים מאד על התינוק, גורמים לו וגם להוריו לאי נעימות רבה ולרצון לעשות הכל כדי להקל על התינוק. כדי להימנע מחודשים ארוכים של סבל לכל הנפשות המעורבות, חשוב לדעת מה ניתן לעשות במטרה להקטין את הכאבים.

הבעיה: בעיות עיכול נפוצות אצל תינוקות

בניגוד לדברים אחרים הקשורים לבריאות שלנו, את בעיות העיכול אצל תינוקות יהיה זה בלתי אפשרי למנוע: זהו חלק טבעי בתהליך הגדילה של התינוק וההתרגלות של מערכת העיכול שלו לשינויים התזונתיים שהוא עובר במהלך השנה הראשונה. יש תינוקות שסובלים מכך פחות מאשר אחרים, אבל עדיין הצפי הוא לסבל מסוים.

ניתן למנות בהמשך לכך תסמינים שונים המזוהים עם הבעיות במערכת העיכול, לרבות בחילות והקאות, פליטות מרובות, עצירות, דלקות ועוד. חשוב להיות עם האצבע על הדופק ולשים לב לתסמינים קיצוניים או לתסמינים נלווים (לדוגמא חום), שעלולים להעיד על בעיה חמורה יותר המצריכה פתרון.

חלק מבעיות העיכול אצל תינוקות נובעות מסיבות אנטומיות, הנובעות ממבנה מערכת העיכול והקיבה של התינוקות או לחלופין- בעיות אנטומיות אלה מחייבות פתרון רפואי (ולעיתים כירורגי), ורצוי שעה אחת קודם. גורמי סיכון נוספים הם זיהומים נקודתיים, דלקות, חיידקים או וירוסים המוצאים את מקומם לתוך מערכת העיכול של התינוק.

במקרה הזה המצב אמור להשתפר כעבור מספר ימים, אם כי חשוב כמובן לגשת לרופא ולראות שאין דברים שחשוב לעשות במיידי (או לחלופין פתרונות שיקלו על עוצמת הכאבים עד אשר הבעיה תחלוף לה). לפעמים הבעיה נגרמת עקב טיב המזונות שמספקים לתינוק, מעבר בצורה שאינה נכונה בין שלבי האכילה השונים, אכילת יתר ועוד.

הכל מתחיל מאבחון הבעיה

זה לא פשוט לאבחן בעיות שונות אצל התינוק. הוא מן הסתם לא יכול לתקשר עם הוריו, שנתקלים מצידם בהרבה מאד דברים שהם צריכים לזהות אצלו: היציאות מרובות, הכאבים בכל מקרה נוטים להופיע ועלולים להצביע על הרבה דברים שלא בהכרח קשורים למערכת העיכול של התינוק (לדוגמא, תינוק שרוצה לאכול או לחלופין יחס מהוריו).

חשוב שההורים יהיו ערים לכל אותם תסמינים פוטנציאליים ולא יסתמכו על הזיכרון שלהם: רישום של היציאות מבחינת כמות או מאפיינים יכול ללמד הרבה מאד על מצב של מערכת העיכול של התינוק.

דרכי הטיפול המומלצות

טיפול בבעיות עיכול בקרב תינוקות צריך לקחת בחשבון את המאפיינים הייחודיים של האוכלוסיה הרגישה הזו. את חלק מהדברים צריך לעשות במהלך ההאכלה של התינוק, עם הצורך לבצע מספר הפסקות תוך כדי ארוחה כדי שהתינוק יוכל להוציא את האוויר מגופו ולעשות את הגרעפס המיוחל.

מומלץ לשמור על מרווחים פחות או יותר קבועים של מספר שעות בין ההאכלות. במהלך ההאכלה רצוי שהתינוק יוחזק כמה שיותר קרוב לגוף האדם שמאכיל אותו, שיכול להיות הן האם והן האב.

יש כיום מגוון מוצרים המיועדים להקל על כאבי הבטן והגזים, החל מטיפות, דרך חליטות וסירופים ועד לתכשירים. עם זאת חשוב לוודא שהם מותאמים באופן מלא לגילו של התינוק, כי אחרת עלול להיגרם יותר נזק מתועלת.

דרך אחרת להקלה על כאבי התינוק היא באמצעות עיסויים ומגע אחר על גוף התינוק. יש מגוון רחב של תרגילים שניתן לבצע על התינוק (ולפעמים עם התינוק) במטרה לשפר עבורו את המצב: עיסוי הבטן בצורה ספירלה, לחיצה קטנה על בטן התינוק החפונה בכף היד, הפעלת הרפלקסים של התינוק וכן הלאה. מומחים לגידול התינוק בטיפת חלב וכן מטפלים אלטרנטיביים יוכלו בוודאי לספק תרגילים שיכולים להקל מאד על התינוק.