אסטמה היא בעיה נפוצה מאד בתפקודי הנשימה, שעלולה לתקוף את האדם בכל שלב בחייו וללוות אותו לכל אורך הדרך בצורת התקפים.

אחד החששות המרכזיים של ההורים הוא שאסטמה תתקוף את התינוק שלהם, כאשר הנתונים הלא מעודדים מהבחינה הזו מצביעים על כך שכשמונה מבין עשרה חולי אסטמה מפתחים תסמינים ראשונים לבעיה עוד בילדותם – אצל אחוז לא מבוטל מהם זה קורה עד גיל שנתיים.

אבחון אסטמה אצל תינוקות

התמונה אינה הופכת לפשוטה יותר כאשר מתבוננים באופן בו ניתן לאבחן אסטמה אצל תינוקות. מטבע הדברים עקב חוסר שיתוף הפעולה של התינוקות ביצוע של בדיקות כלליות לתפקודי הנשימה אינו אפשרי.

גם בדיקות אחרות הנחשבות למסוכנות עבור תינוקות, דוגמת בדיקת אלרגיה או צילום רנטגן, יוצאות כאן מחוץ למשוואה. כדי ללמוד האם התינוק סובל מבעיה מסוימת בנשימה ולזהות את הדפוסים העיקריים שלו, מתבוננים לרוב על התסמינים שמראה התינוק בפועל.

נורת האזהרה העיקרית למצב של אסטמה היא הופעה הולכת וחוזרת של צפצופים, שהרופא המאבחן לא מצא להם סיבה אחרת. בין המצבים שנהוג לשלול כדי לעלות את הסבירה שמדובר באסטמה ניתן למנות מחלות לב, דלקות ריאות, מום מולד במערכת הנשימה, גופים זרים שנכנסו לדרכי הנשימה (מצב מסכן חיים באופן מיידי) ועוד. כך או כך אפשר לצפות לתהליך ארוך יחסית עד שמקבלים את האבחנה, מה שיכול להימשך גם חודשים ארוכים.

מעבר לתסמינים של קוצר נשימה וצפצופים המזוהים עם אסטמה, יש מספר תסמינים שמזוהים בעיקר עם תינוקות – הופעה שלהם מחייבת קבלת טיפול רפואי בהקדם האפשרי. נשימת תינוקות הסובלים מאסטמה עלולה להיות בעלת קצב משתנה, איטית מדי או מהירה מדי לסירוגין, כשסימן מחשיד נוסף הוא שיכולים כרוניים.

סימנים המעידים על מצוקה בנשימה כמו שימוש בשרירי העזר הנשימתיים, אפתיה (בגילאים מאוחרים יותר), סימני התייבשות או תחושה כללית של אי שקט עלולים להצביע אף הם, בצירוף עם התסמינים הכלליים או בנפרד, על אסטמה.

ההורים הם אלה שצריכים להיות ערים לתסמינים שמגלה התינוק שלהם ולדווח לרופא על כל ממצא שעלול להופיע, גם אם הוא נראה לכם בנקודת הזמן הנוכחית קטן או לא משמעותי יותר מדי.

אפשרויות הטיפול

טיפול באסטמה אצל תינוקות חייב להיות מותאם לממדי הבעיה ובעיקר לעובדה שמדובר כאן באוכלוסייה הרגישה ביותר שיש. ברמה הכללית הטיפול בבעיה נוטה להיות דומה למצבים של אסטמה בקרב ילדים, עם דגש על אמצעים שימנעו את ההתקפים.

אמצעי הטיפול המסורתיים הם סטרואידים (שיכולים להינתן בנשיפה או דרך הפה) ומרחיבי סימפונות, כאשר מן הסתם התינוקות לא יכולים להשתמש במשאפים או לצרוך תרופות שמחוללות אפקט משמעותי בגוף אבל גם מביאות לתופעות לוואי עזות. הטיפולים אמורים להקל על התסמינים ולשלוט למעשה באסטמה, תוך ניסיון של ההורים למנוע ככל שניתן את החשיפה של התינוקות לגורמים המביאים לאלרגיות או להתקפים.

החדשות המעודדות יותר הן שעד גיל חמש לא מעט מהתינוקות שסבלו מאסטמה משאירים את המחלה מאחוריהם. זה לא אומר שהם מחלימים ממנה, כי הרי ידוע שאת האסטמה אי אפשר כיום לרפא לחלוטין, אבל בהחלט ייתכן מצב בו התסמינים ייעלמו לחלוטין והתסמינים לא יופיעו.

חשוב בכל מקרה לבצע מעקב אחר ההתקדמות של התינוק ולהיות עם האצבע על הדופק תמיד. יש להקשיב להוראות הרופאים המטפלים מבחינת התסמינים שחשוב לשים לב אליהם, מועדי הביקורות אצל הרופא ודרכי הפעולה כאשר מופיעים סימנים בנשימה הנראים כחשודים.

יש לציין שגם לרפואה המתקדמת של היום אין את הכלים שיכולים להצביע במידה גבוהה של ודאות על המשך או הפחתת התסמינים של התינוק הסובל מאסטמה עם הגדילה שלו.