בחודשים הראשונים לחייו של תינוק הוא עתיד להתמודד עם לא מעט קשיים וכאבים, שמקשים כמובן גם על ההורים שלו.

אסטמה על העור – הידועה גם בשמות אטופיק דרמטיטיס או דלקת עור אטופית - מופיעה אצל אחד עד שניים מבין כעשרה תינוקות וילדים בעולם.

הביטוי המוחשי של אסטמה על העור הוא פריחה אדומה המופיעה על גביו, תוך שהיא מצריכה גרד מאסיבי ועלולה לגרום ליובש. מיקום הפריחה הספציפי עשוי להיות תלוי בגיל, כאשר בגיל הינקות (מגיל חודשיים לערך) היא תופיע בעיקר בפנים, בקרקפת, בברכיים ובמרפקים.

החל מגיל שנתיים רוב הסיכויים שתראו את הפריחה הזו בקיפולים השונים של הגוף (למשל בצוואר). יש לציין שהמחלה אינה נחלתם של הצעירים בלבד ועלולה להופיע למעשה בכל גיל, אבל בחלק הארי של המקרים היא תופיע בגילאים המוקדמים האלה.

גורמי הסיכון למחלה

בגילאים מוקדמים כאלה ברור שאורח החיים של התינוק לא מהווה פקטור מרכזי שמגדיר את הגורמים לאסטמה של העור. למעשה, עד היום אין תמימות דעים בקהילה הרפואית לגבי הגורמים הספציפיים המביאים למחלה, כאשר נהוג לחשוב שמדובר בשילוב בין מספר גורמים.

אלה פוגעים בשלמותו של עור התינוק, עם חדירת חומרים מגורים לתוכו. בנוסף לכך מערכת החיסון פועלת באופן מוגבר בשלב זה של החיים ועלולה להחמיר את תסמיני המחלה.

היובש של התינוק עלול כשלעצמו להיגרם עקב מספר גורמים, שמגדילים לכן את דרגת החומרה של תסמיני המחלה. יובש בעור עלול להיגרם עקב טבילה ארוכה "מדי" של התינוק באמבטיה, שימוש בסוגים מסוימים של סבונים וחומרי ניקוי וגם מזג האוויר. כמו כן ייתכן שחומרים הבאים במגע עם העור מחמירים את התסמינים, דוגמת חול, עובש, אבק, אבקת צמחים ועוד.

הסיבוכים של אסטמה של העור

כל בעיה המופיעה אצל תינוקות וילדים מכניסה מן הסתם את ההורים לכוננות, תוך חשש שלהם מפגיעה בתינוק ובגידול התקין שלו. מהבחינה הזו יש לציין שלסובלים מאסטמה של העור לא נשקפת סכנת חיים, אבל עדיין ייתכנו תופעות לוואי דוגמת ויסות בעייתי של החום בגוף או אובדן נוזלים משמעותי. מה שחשוב לא פחות הוא שהבעיה פוגעת באיכות חיי הילד, מקשה עליו ומהווה מקור לחוסר שקט, לכאבים ולבכי.

אבחון וטיפול בבעיה

אופציית תשאול האדם המאובחן לא רלוונטית במקרה של תינוקות וילדים קטנים, אם כי ההורים יוכלו במצבים מסוימים לספק תשובות לשאלות שהרופא מעוניין לדעת. בדרך כלל מתבסס אבחון האסטמה של העור על בחינה מדוקדקת של עורו של התינוק, במהלכה ניתן להבחין בפריחה.

יחד עם זאת לא כל מקרה של פריחה אכן נובע מאסטמה של העור, כך שלצורך זה בוחנים את דפוסי הפריחה, הפיזור שלה, ההיסטוריה המשפחתית ועוד. כמו כן ניתן לבצע בדיקות מעבדה וגם לאבחן אותה ואת המקורות לה במסגרת בדיקה מקיפה יותר של הגוף, דוגמת זו המתבצעת באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס.

ככל שהטיפול ממוקד, יעיל ומותאם לתינוק מבחינת דרגת החומרה של הבעיה, הגיל ומאפיינים אחרים – כך גדלים הסיכויים שאיכות החיים שלו ושל הוריו תשתפר. שימוש בקרם לחות או בשמן ייעודי יכולים לפתור את בעיית העור היבש, שהוא כאמור מקור מרכזי לאסטמה של העור.

רחיצה של התינוק אחת ליום באמבטיה במים פושרים, עם שמן מותאם, יכולה לחולל תמורות חיוביות אף הן בעור. חשוב למנוע מגע של התינוק עם חומרים מגרים וגם להלביש אותו באופן שיקל על העור: למשל בגדים המוכנים מ-100% חותנה ונחשבים למאווררים יחסית.

אם כל אלה לא עוזרים, יש לחשוב על טיפולים מתקדמים יותר: תרופות, תכשירים, טיפולים אנטיביוטיים ועוד.