סוכרת הפכה לאחת הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר כיום, עם אחוז הולך וגובר של אנשים שה"מגפה" תוקפת אותם. הסוכרת היא בעיה לא פשוטה להתמודדות, עם פוטנציאל גדול לסיבוכים וגם אחוזי תמותה לא קטנים, בצורה ישירה או עקיפה.

אחוז משמעותי מחולי הסוכרת סובלים מכף רגל סוכרתית – מצב בו יש זיהום, כיב או נמק המופיע בכף הרגל – מצב שמגדיל אוטומטית את דרגת הסיכון.

התסמינים של כף רגל סוכרתית

כף רגל סוכרתית נגרמת בצורה ישירה מאותה עלייה ברמות הגלוקוז בדם המזוהה עם סוכרת, כאשר במצב הזה הגלוקוז העודף מביא לפגיעה בקצוות העצבים באזור הרגל ולהתפתחות הזיהומים, הכיבים או הנמקים על גביה. הסימפטום העיקרי הנובע כתוצאה מכך הוא אובדן של התחושה ברגל, בין אם בצורה חלקית ובין אם מלאה.

כאשר זה קורה אנחנו למעשה לא מרגישים בכאבים או בלחצים על גבי הרגל, מה שמגדיל את הסיכון לפציעות הקשורות אליה. מצד שני כן יש מקרים בהם כף הרגל הסוכרתית מביאה לכאבים עזים שמקשים על האדם ללכת, כאבים שבדרך כלל יגדלו בדרגת העוצמה שלהם בשעות הערב.

פעמים רבות הפצעים האלה מתפתחים בלי שהאדם הסובל מהם מעניק להם חשיבות, כך שפוטנציאל הזיהום הופך כאן למוחשי. הזיהומים האלה עלולים להתפתח במצבים שונים, לרבות שימוש בנעליים קטנות מדי או גירודי יתר של כף הרגל, כשגם הזמן משחק תפקיד מרכזי.

ללא טיפול בכף רגל סוכרתית הסיכויים לזיהומים ולתופעות לוואי אחרות עולים משמעותית. בתרחישים הקיצוניים רקמת כף הרגל נפגעת כל כך עד שאין ברירה אלא לכרות חלקים מסוימים מהרגל, לפני שהבעיה תתפשט ותגיע גם לאזורים אחרים של הגוף.

המסקנה: אין תחליף לאבחון מדויק

אנשים הסובלים מסוכרת (שגם את הסוכרת חשוב לאבחן בהקדם האפשרי) צריכים להיות ערים למצב כף הרגל שלהם, תוך הכרה בסכנה שהיא בהחלט מוחשית. ההמלצה הברורה היא לבצע בחינה פיזית של כף הרגל מספר פעמים ביום, מה שיאפשר לזהות במהירות פצעים חדשים המופיעים על גביה. על כל ממצא או אפילו חשד לממצא מומלץ לגשת לאבחון מקיף אצל רופא בהקדם האפשרי. עם כף רגל סוכרתית אין לנו את הלוקסוס לבזבז יותר מדי זמן.

את האבחון יכול הרופא לבצע על פי התסמינים המופיעים. כדי לראות את מצב התפקוד של הגוף וגם האם התרחשה פגיעה באזורים ובאיברים אחרים, ניתן לבצע אבחון מקיף יותר של הגוף, לדוגמא אבחון ממוחשב באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס. המכשיר בוחן את הגוף מכף רגל ועד ראש, תוך אפשרות למציאת הקשרים בין איברי הגוף ומערכות שונות.

איך מטפלים בבעיה?

טיפול בכף רגל סוכרתית מתחיל קודם כל בנקיטת הפעולות המקטינות את הסיכון שהמצב הזה יתפתח מלכתחילה. למרות שיש אנשים שמעדיפים להימנע מפעילות גופנית עקב החשש מפצעים, היא דווקא חשובה מאד עבור חולי הסוכרת.

רצוי בהמשך לכך שהם יקפידו לנעול נעליים גדולות מספיק, שלא תלחצנה על כף הרגל שלהם. חשוב ללכת כמה שפחות יחפים, כשי עזרי תנועה המוצעים לחולי סוכרת: נעליים או גרביים ייעודיות המותאמות למצב שלהם.

אם מבחינים בחתך על גבי הרגל, אפילו חתך שבמצבים אחרים נראה לא משמעותי, חשוב לחטא אותו, לחבוש את האזור ולגשת לקופת החולים. הטיפול עצמו משתנה בהתאם לדרגת החומרה של המחלה.

בשלבים הראשונים אותם דגשים לגבי אורח החיים יכולים להספיק. בדרגות חומרה גבוהות יש צורך בטיפולים אנטיביוטיים ולרוב גם בשילוב של פעולות כירורגיות. בדרגת החומרה המקסימלית ייתכן שלא יהיה מנוס מאותה כריתה של חלק מכף הרגל ושחרור הלחץ בהמשך לכך.