פטריית הקנדידה נמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו. במצב התקין היא לא מזיקה, ואף לוקחת חלק בתהליכים חשובים הנעשים בגוף. הבעיה היא שהקנדידה היא גם הגורם הנפוץ ביותר הידוע כיום לזיהומים שהמקור שלהם פטרייתי.

אנשים הסובלים מזיהום קנדידה עלולים לחוות שורה ארוכה של תסמינים לא נעימים. מבחינת מערכת העיכול, ביטויי הקנדידה כוללים תסמונות מטבוליות לא נעימות (כולסטרול ולחץ דם גבוהים, סוכרת, "כרס בירה"), ריפלוקס או תשוקה עזה לסוג מסוים של מאכלים. לקנדידה השפעה לא נעימה על העור, העיניים והשיער וגם תסמינים הנוגעים למצב הנפשי, הרגשי או העצבי של האדם.

כל אלה מסבירים מדוע אנשים הסובלים מקנדידה ירצו לעשות הכל כדי להתגבר עליה, ורצוי שעה אחת קודם. החדשות המעודדות הן שיש כיום לא מעט טיפולים.

טיפולים קונבנציונליים בקנדידה

את הטיפולים בקנדידה נהוג לחלק למספר קבוצות, כאשר הראשונה כוללת בתוכה את התרופות המרכיבות את מסגרת הטיפול הקונבנציונלית. התרופות הינן אנטי פטרייתיות ברובן המכריע, כך שמטרת העל שלהם היא להביא לחיסולה של הקנדידה. התרופות עשויות להינתן בצורה של קרמים או תכשירים המיועדים למריחה מקומית באזור הבעייתי וכן לכדורים שהאדם הסובל מהקנדידה לוקח בבליעה.

חלק מהטיפולים אינם מצריכים מרשם רופא, אבל אנחנו ממליצים כמובן לבחור את דרכי הטיפול רק לאחר אבחון מקיף של הבעיה, חוות דעת רפואית והפניה. חשוב לשים לב לכך שהתרופה המתאימה ביותר לטיפול בבעיה תלויה בסוג זיהום הקנדידה וגם במיקום הספציפי בו הזיהום מופיע. יש הבדל לא קטן בין קנדידה המופיעה בפה לכזו התוקפת את הנרתיק של האישה, לדוגמא.

נכון להיום אין טיפולים כירורגיים המטפלים ישירות בקנדידה, אבל הם עשויים להיות רלוונטיים כאשר עולה החשש שהזיהום נגרם עקב כשל פנימי כלשהו בגוף. בכל מקרה, הטיפול הפולשני לא יהיה קו טיפולי ראשון, כשרוב הרופאים ינסו להימנע ממנו ככל שניתן.

טיפולים אלטרנטיביים בקנדידה

סוג אחר של טיפולים בקנדידה מכניס לתמונה את הרפואה האלטרנטיבית ואת אותם שינויים נדרשים באורח החיים של האדם הסובל מהבעיה. התזונה מהווה פקטור עיקרי הגורם לבעיה אבל גם יכול לסייע לסובלים ממנה. המטרה כאן היא למנוע מהקנדידה את המזון שלה, כך שאותם מאכלים המוגדרים כפחמימות "ריקות", הסוכרים והעמילנים רצוי שיצאו מהתמונה. כך גם מאכלים בהם שמרים או עובש, מוצרי חלב ואלכוהול.

מן העבר השני, יש מספיק מזונות שכן ניתן ולעיתים גם מומלץ לצרוך: מוצרים המבוססים על קמח מלא או סוגים אחרים של קמחים, פירות דוגמת תפוחים, אגסים או לימונים, ירקות, יוגורטים טבעיים, שמנים ועוד. חשוב להקפיד כל התקופה על צריכת מים בכמות מאסיבית.

קיימים מספר תכשירים ותרופות טבעיים לחלוטין שיכולים לסייע, דוגמת התרופה הטבעית קולורקס המוכנה מתמציות של צמחים (צמחי מרפא רלוונטיים בהחלט). תמציות הומאופתיות יכולות אף הן להשפיע על המצב באופן חיובי, וכך גם פתרונות מרפואת המזרח: לדוגמא דיקור סיני.

מוצעים כיום לא מעט "פתרונות סבתא" שנחשבים ליעילים להתמודדות עם קנדידה, גם אם רובם המכריע אינו מוכח מבחינה מחקרית. כך למשל שטיפה באמצעות מי מלח יכולה לסייע כאשר סובלים מקנדידה הנמצאת בחלל הפה.

קנדידה במעיים יכולה להיפתר באמצעות שום, חליטת תה העשויה מציפורן או משקה המופק באמצעות אלוורה. בקנדידה בנרתיק ניתן לטפל באמצעות יוגורטים טבעיים, חומץ תפוחים, מיץ חמוציות, קמומיל ופתרונות אחרים שאמנם ייראו לחלקכן "מוזרים" אבל בכוחם החיובי להיות יעילים.

טיפול אפשרי אחר הנמצא במסגרת הטיפולים האלטרנטיביים  הוא שטיפת מעיים, תהליך המסיר את הרעלנים מהמעיים, משפר את מצבה של הפלורה הטבעית וגם מביא לחיזוקה של המערכת החיסונית. יחד עם זאת יש לפרוצדורה מספר סיכונים, למשל פרפורציה או זיהומים, שמביאים לכך שרבים מהרופאים מעדיפים להימנע ממנה.