במצב התקין, הקנדידה הנמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו אינה גורמת לנזק, או אפילו מסייעת לו במובנים שונים. הבעיה היא שבתחום הזה יש פעמים רבות פער משמעותי בין המצוי לבין הרצוי.

הקנדידה עלולה להתפתח לכדי זיהום פטרייתי, המופיע באזורים שונים בגוף – כולל על גבי העור. במאמר הבא נאפיין עבורכם את הקנדידה בעור, נראה לכם כיצד תוכלו לזהות אותה ובעיקר מהן דרכי הפתרון המוצעות כיום.

הגורמים האפשריים לקנדידה (או: כך אורח החיים המערבי פוגע בנו)

הגורמים הספציפיים המביאים לקנדידה בעור לא שונים במהות שלהם מהגורמים המביאים לקנדידה כמכלול: השאלה היא לאן הזיהום הפטרייתי מגיע באמצעות קרניים או שלוחות. במידה רבה הקנדידה היא תוצר של אורח החיים של האדם המערבי במאה ה-21, שנוטה במידת מה להיות הכול חוץ מבריא.

מבחינת התסמינים המזוהים עם הבעיה ניתן לראות שהקנדידה היא אחת מ"תופעות הלוואי" המרכזיות של התזונה המתועשת. חוסר היגיינה, השימוש התדיר שלנו בתכשירים תעשייתיים שטומנים בחובם פגיעה אפשרית בעור והשימוש בתרופות אנטיביוטית הם חלק מהגורמים שעלולים להגדיל את הסבירות לסבול מקנדידה בעור.

התסמינים המזוהים עם קנדידה בעור

על פניו, נראה כי אבחון קנדידה בעיר עשוי להיות פשוט יותר עקב העובדה שחלק מהתסמינים של הבעיה הם חיצוניים. במקרה הזה מדובר על סימפטומים לא נעימים דוגמת גרד, גירויים על גבי העור, יובש, זיהומים, אקנה ועוד.

למרות כל מקרה נשקל לגופו, בדרך כלל יופיעו התסמינים האלה בקפלי העור ובמקומות שנוטים יותר להזעה – בעיקר בית השחי, המפשעה, הברכיים או האזור שמתחת לשד (אצל האישה). בתרחיש אחר הקנדידה מופיעה בכפות הרגליים, כאשר בהיעדר טיפול היא עלולה לגרום לפטרת ציפורניים ולבעיות אחרות.

הבעיה היא שחלק ניכר מהתסמינים האלה עלולים להיות מאופיינים באותה מידה עם בעיות אחרות, בין אם קשורות לעור בצורה ישירה ובין אם בצורה עקיפה.

לכן אם לא פונים למומחים בתחום, ולא מבצעים את הבדיקות הנכונות, ניתן "לפספס" ולחשוב שמדובר בבעיה אחרת – ואכן, אנשים רבים סובלים מקנדידה בעור במשך שנים, לסירוגין, בלי שהבעיה מאובחנת אצלם באופן מלא. כאשר מבינים שהטיפולים לאותה בעיה לא מועילים, החשד לקנדידה בעור עשוי בהחלט לעלות.

אבחון נכון של קנדידה בעור הוא כאמור המפתח העיקרי, שיספק את התשובות לרוב השאלות. הדרכים המסורתיות לאבחן את הבעיה הן ביצוע משטח עורי, בדיקות דם שבאות לבחון את רמות הנוגדנים לזיהום הפטרייתי והתבוננות בתסמינים הספציפיים וב"סיפור" שמציג האדם המאובחן. שילוב של מספר אופני אבחון הוא בהחלט בגדר אפשרות.

אמצעי אבחון מתקדמים לבחינת מצב הגוף, דוגמת כלי האבחון Global Diagnostics, יכולים לספק תוצאות יעילות לא פחות. היתרון המרכזי הוא שהבדיקה הזו פשוטה לביצוע, מתאימה למכנה המשותף הרחב ביותר ואינה כוללת כאבים או סיכונים. באמצעות הבדיקה תוכלו ללמוד על כל מה שדורש תיקון בגוף.

דרכי הטיפול בבעיה

אחת הדרכים המתבקשות להילחם בקנדידה בעור היא באמצעות שינוי של כל מה שדורש שינוי באורח החיים שלנו, למשל מעבר לתזונה בריאה יותר או הקפדה יתרה על היגיינה.

השינוי המתבקש באורח החיים עשוי להקל על התסמינים המזוהים עם הקנדידה ולהביא לכך שלאחר פרק זמן מסוים, התלוי במאפייני האדם ובדרגת החומרה של הבעיה, היא תיפתר.

ההמלצה העיקרית היא לבחור בטיפול הוליסטי בבעיה, בו מעורבות מערכות הגוף השונות ולעיתים גם היבטים נפשיים בו. כל אלה מסבירים מדוע הרפואה המשלימה הפכה ללגיטימית מאוד בהתמודדות עם קנדידה בכלל וקנדידה בעור בפרט בשנים האחרונות: התאמת תפריט תזונתי, הומאופתיה, נטורופתיה, טיפולים מקשת הרפואה הסינית ועוד.