תקופת ההריון היא מרגשת אבל גם לא פשוטה לצליחה כלל עבור האישה. בתקופה של שינויים הורמונליים וגופניים, יש מספר "תופעות לוואי" שהאישה עלולה לסבול מהן.

כאבי ראש מקבלים מקום של כבוד מפוקפק ונחשבים לאחד התסמינים הנפוצים במהלך חודשי ההריון (ולפעמים גם אחרי הלידה). החדשות המעודדות: לא צריך לקבל את הכאבים כגזירת גורל, כאשר יש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי להקל על חומרת המצב.

ממה נגרמים כאבי ראש בהריון?

כאבי ראש בהריון יופיעו בדרך כלל אצל נשים אשר סבלו מכאבי ראש מתחיים אוממיגרנות טרם ההריון – למרבה הצער, רוב הנשים עונות על ההגדרה הזו. זה מתחיל עם כאבי הראש הראשונים המופיעים בשלבים הראשונים של ההריון, לפעמים אפילו לפני שהאישה מודעת למה שמתפתח ברחמה.

התמונה הופכת למורכבת יותר כאשר כאבי הראש מעידים על סיבוכים שונים המאפיינים את ההריון אצל האישה. המקרה העיקרי בו התרחיש הזה מתגשם הוא רעלת הריון, כשלעצמה כוללת עלייה בלחץ הדם של האישה, עלייה בכמות החלבונים בשתן ובצקת (שאינה מהווה קריטריון מובהק לאבחון).

כתוצאה מכך מומלץ לנשים הסובלות מכאבי ראש תדירים במהלך ההריון לגשת לרופא לביצוע בדיקות בסיסיות שיכולות לאשש או להפריך רעלת הריון. אין לשכוח שרעלת הריון היא מצב מסוכן מאד עבור האם והעובר גם יחד.

נקודה מעניינת היא שאצל נשים רבות הסובלות מכאבי ראש טרם ההריון עשוי להיות דווקא שינוי בתסמינים, כולל הפחתה של דרגת העוצמה או התדירות של כאבים אלה. לא ידוע מתי כאבי הראש טרם הריון צפויים להחמיר ומתי דווקא להשתפר, אבל בדרך כלל כאבי ראש מתחיים ודו צדדיים לא יוקלו במהלך ההריון בעוד שדווקא מגרנה עשויה להפוך לפשוטה יותר בזכות ההורמונים. כאבים כרוניים ישתפרו אף הם פעמים רבות "בזכות" ההריון.

הדרכים לאבחון הבעיה

כאבי ראש, כמו כאבים כמכלול, אינם מציבים סטנדרט אחיד למדידה שלהם. כדי לדעת מה לעשות חשוב לבחון את ההיסטוריה של האישה מהבחינה הזו וגם את השלב בהריון בו הכאבים נותנים את אותותיהם.

כאשר הכאבים מופיעים בפעם הראשון, צריכה להידלק נורה אדומה לסיבוכי הריון אלה או אחרים. הופעה פתאומית של כאבי ראש, במיוחד כאשר אלה תוקפים את האישה בצורה פתאומית, מצריכה בירור אצל רופא גם כן.

מצב נוסף בו אסור להשאיר דבר ליד במקרה הוא כאבי ראש המופיעים החל מהשבוע ה-20 להריונה של האישה. בהריון הראשון הסיכויים לרעלת הריון גבוהים משמעותית מאשר בהריונות אחרים, כך שרבים ימליצו לגשת לרופא לאבחון בכל מקרה של כאבים בהריון הראשוני. תרחיש בעייתי נוסף הוא כאבי ראש שנראים אמנם "סטנדרטיים" אבל אינם משתפרים גם לאחר נטילה של משככי כאבים.

אבחון וטיפול בכאבים

אבחון כאבי ראש במהלך ההריון צריך להיעשות במלוא הרצינות על רקע פוטנציאל הסכנה הנובע מהם. ניתן לאבחון אותם דרך רופא נשים, המבצע בדיקות סטנדרטיות המותאמות כמובן למצב הגופני הייחודי של האישה.

אופציה אחרת היא לבצע אבחון מקיף וכוללני של מצב הגוף, על כל האיברים והמערכת שלו. כלי אבחון מתקדמים דוגמת מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס הם שלוקחים על עצמם את המשימה.

באשר לטיפול, ברוב המקרים ינקטו באותן דרכי פעולה להפחתת הכאבים כפי שמאפיין תקופות אחרות בחייה של האישה. אלא שמילת המפתח כאן היא זהירות: רצוי לא לנסות תרופות חדשות במהלך ההריון, ולבדוק שהתרופה אכן מיועדת גם לנשים בהריון.

האישה צריכה להיות במנוחה כמה שניתן, לשתות מים (הדעה הרווחת כיום היא שגם קפה יכול לסייע) וליטול במידת הצורך משככי כאבים או תרופות ייעודיות לטיפול במיגרנות.