זה לא סוד שאצל נשים רבות ההורמונים חוגגים ומהווים צרה צרורה: חשבו למשל על מספר ימים בחודש סביב הוסת החודשית, על חודשי ההריון או על התסמינים השונים של גיל המעבר. השינויים ההורמונליים מביאים להשפעה משמעותית על מצבה הגופני וגם הנפשי של האישה, כאשר התוצאה היא לא מעט תופעות לוואי.

במאמר הבא תקראו על הקשר בין בעיות הורמונליות לבין כאבי בטן, קשר שהוא למרבה הצער די הדוק. החדשות המעודדות הן שיש לא מעט דרכים באמצעותן ניתן לשפר את המצב.

המטרה: החזרת האיזון לתמונה

בהתחשב בעובדה שכאבי בטן עלולים להיגרם בין היתר עקב בעיות הורמונליות, ברור מדוע פתרון הבעיה ההורמונלית יכול לשפר את המצב. זהו אכן חלק בלתי נפרד מההתמודדות עם כאבי הבטן.

אם בבדיקות שמבצעים מתגלה כי יש חוסר או עודף בהורמונים, ואם מוצאים קשר אפשרי בין ההורמונים האלה לבין כאבי הבטן (ותסמינים שליליים אחרים בגוף), צריך לחשוב קודם כל איך פותרים את חוסר האיזון ההורמונלי. לאחר מכן המצב עשוי להשתפר בהדרגה, עד להעלמה או אפילו להפחתה של כאבי הראש.

אבל איך בכלל פותרים את הבעיה ההורמונלית? התשובה הפשוטה היא שיש מספר דרכים עיקריות. זה מתחיל עם תרופות, עובר דרך שינויים דרסטיים באורח החיים של האדם (שינוי התפריט התזונתי והגדלת הפעילות הגופנית) וכולל גם טיפולים מקשת הרפואה האלטרנטיבית, שהפכו להיות נפוצים עד מאד בשנים האחרונות.

כך למשל הורמונים סינתטיים נשמעו עד לפני מספר שנים כמו מילה גסה בקהילה הרפואית, אבל בשנים האחרונות הם הפכו להיות לגיטימיים ויכולים להישקל לצד הטיפולים המסורתיים יותר.

הקלה על הכאבים

כאבי בטן כתוצאה ממקור הורמונלי הם כאבי בטן לכל דבר ועניין, כך שברור מדוע טיפולים "כלליים" לכאבי ראש יכולים לסייע. זה מתחיל עם תרופות משככות כאבים, שמתאימות בדרך כלל לפרקי זמן קצרים יחסית – ולכן יכולות להתאים עבור הסובלים מכאבי בטן על כל רקע. לגבי כל תרופה צריך לקחת אותה על פי הנחיות השימוש המדויקות, כשניתן גם להיעזר בחוות דעת רפואית. אסור לשכוח שלמרבית התרופות יש תופעות לוואי שעלולות להיות חמורות במקרה של נטילה ממושכת של התרופות.

שינוי אורח החיים יכול לסייע במידה ניכרת למצב. כפי שרמזנו מעלה, האתגר הגדול כאן הוא לשנות את התפריט התזונתי כך שיכלול בעיקר רכיבים הפשוטים לעיכול מבחינתה של מערכת העיכול, כמו גם את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לה.

מן העבר השני של המשוואה, חשוב להימנע ממאכלים מורכבים לעיכול שעלולים דווקא להחמיר את הבעיה, דוגמת מאכלים מתובלים מדי או בשר מן החי. מיותר לציין ששתייה מרובה של מים ופעילות גופנית מומלצים לגוף עקב אלף ואחת סיבות, והם עשויים לשפר את המצב גם מבחינתם של אלה הסובלים מכאבי בטן.

על הקושי שבאבחון מדויק

צריך להזכיר כי פתרון כאבי בטן הנובעים מבעיות הורמונליות צריך לקחת בחשבון שהמקור לכאבים הוא אותן בעיות – מה שמשפיע על הטיפול בבעיה. אם מנסים לפתור את כאבי הראש אבל לא מטפלים בשורש הבעיה, סבירות גבוהה שהכאבים האלה יחזרו. זו הסיבה שהכאבים האלה חוזרים אצל אנשים בתדירות גבוהה: הם פשוט לא מודעים למקור שלהם.

התמונה הפכה בשנים האחרונות לפשוטה יותר בזכות מכשיר האבחון Global Diagnostics, הבוחן כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף תוך כשמונה דקות בלבד. המכשיר מבוסס על תדרים ומאפשר ללמוד על רמת התפקוד של איברים שונים (הבטן במקרה הזה) כמו גם על הקשרים ביניהם לבין מערכות ואיברי הגוף האחרים.