קנדידה היא פטריית שמר המהווה המקור הנפוץ ביותר לזיהומים פטרייתיים. הקנדידה עלולה להביא במספר אזורים בגוף, כולל בחלל הפה.

קנדידה בפה פוגעת באיכות החיים של האדם הסובל ממנה, עלולה לגרום לסיבוכים לא פשוטים בשלל חלקי הגוף ולכן מחייבת טיפול. הכתבה הבא תציג בפניכם את מה שחשוב לדעת על הזיהום.

הגורמים לקנדידה בפה

קנדידה עלולה להופיע עקב מספר גורמי סיכון. הבעיה מאפיינת בעיקר ילדים או אנשים שהמערכת החיסונית שלהם לוקה בחסר, כשתרחיש נוסף הוא חוסר איזון בכמות החיידקים ה"טובים" הנמצאים בגופם של אותם אנשים. עבורם הפטרייה מביאה לתפליטים באזורי הפנים השונים, לרבות בלשון, בגרון, בשקדים, בחלקם הפנימי של הלחיים ועוד.

חולי אסטמה נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לקנדידה בחלל הפה. הסיבה לכך היא הסטרואידים שאתם אנשים משתמשים בהם על בסיס קבוע. למרות שהם אכן יעילים במניעת תסמיני האסטמה, הם מגדילים את הסבירות לאותם תפליטי קנדידה.

זה לא אומר שחולי אסטמה צריכים כמובן לוותר על המשאף, אלא ששמירה על כללי הזהירות הבסיסיים – שטיפת הפה במים אחרי שמשתמשים במשאף למשל – היא צעד חובה.

תינוקות בעלי מערכת חיסונית חלשה, אנשים המשתמשים בשיניים תותבות, חולי סוכרת, חולי סרטן שעוברים טיפולי כימותרפיה והקרנות, מעשנים כרוניים ונוטלי אנטיביוטיקה בתדירות גבוהה הם חלק מהאנשים שעלולים לסבול מקנדידה בפה.

לפעמים הקנדידה נגזרת מאורח החיים של האדם, כמו במקרה של אנשים השותים משקאות רבים מבוססי קפאין או אוכלים מזונות חומציים – מה שמביא לשיבוש מאזן החומציות בפה.

למה עלולה להביא קנדידה?

כל עוד מטפלים בקנדידה בחלל הפה בדרכים המגוונות העומדות כיום, הבעיה אמורה להישאר תחת שליטה. כאשר הטיפול לא מתבצע, מן העבר השני של המשוואה, הקנדידה עלולה להתפשט לאזורים שונים של הגוף ולפגוע במערכותיו (מערכת העיכול או הנשימה לדוגמא). אחד הסיכונים המרכזיים הוא לקנדידה של הוושט, שנחשבת לסוג בעייתי ומסוכן מאד של קנדידה.

איך מאבחנים את הבעיה?

התמודדות נכונה עם קנדידה בחלל הפה מתחילה באבחון נכון של הבעיה. הגורם הרפואי יוכל לעשות זאת בדרכים שונות, כאשר שילוב בין מספר כלי אבחון הוא בהחלט בגדר אפשרות.

זה מתחיל עם התבוננות בחלל הפה, כאשר קנדידה בפה תכלות תפליט לבן שאי אפשר לטעות לגביו. אם עדיין לא יכולים להגיע לאבחנה חד משמעית, או כאשר מדובר בקנדידה בדרגת חומרה גבוהה, נהוג לקחת דגימה מהפה ולחקור אותה תחת עדשת המיקרוסקופ.

בשנים האחרונות נכנסו לתמונה כלי אבחון מתקדמים שיכולים לבצע אבחון מקיף במיוחד של מצב הגוף – מכף רגל ועד ראש, על כל האיברים ומערכות הגוף – כולל כמובן שאלת הקנדידה.

מכשיר כזה בדיוק הוא גלובאל דיאגנוסטיקס, אותו פיתחה חברת VITATEC השווייצרית. המכשיר סוקר את הגוף תוך מספר דקות בלבד, מוצא את כל מה שאינו תקין וגם את הקשרים המהווים חלק בלתי נפרד ממצבים רפואיים שונים.

מגוון דרכי טיפול

לאחר שמבינים שמתמודדים עם קנדידה בחלל הפה, יש צורך להתחיל עם התכנית הטיפולית בהקדם האפשרי. יש כיום מגוון רחב של תכשירים שיכולים להשמיד את הפטרייה, חלקם קונבנציונליים ואחרים משתייכים לטיפולים האלטרנטיביים. בגזרת תרופות הסבתא תמצאו שלל פתרונות יעילים, גם אם לא כולם נבדקו כמובן מחקרים: ציפורן, שמן עץ התה וכיוצא בזה.

הרגלי התזונה משפיעים מאד על תוצאות הטיפול, כך שמי שצורך מזון שומני, מעובד או ממותק יתר על המידה עלול לראות שמאמצי ההתמודדות שלו עם הקנדידה בחלל הפה יורדים לטמיון. לצד זה חשוב לזהות את הגורם המפר את החומציות בחלל הפה ולטפל בו בצורה ישירה.