גיל המעבר הוא מונח שנוסח בתחילה כדי לתאר שלב משמעותי מאד אצל נשים: הרגע בו מפסיק אצלן המחזור החודשי. במהלך השנים, כששמו לב שהגברים מגלים תסמינים דומים לאלה של הנשים בלי מעורבות של המחזור החודשי, החלו לדבר על גיל המעבר גם בהקשר שלהם.

כיום מדובר במונח המתאר נקודת ציון מרכזית בחיי האדם, שכרוכה למרבה הצער בלא מעט תסמינים שליליים, הן גופניים והן נפשיים. דיכאון במהלך גיל המעבר הוא מנת חלקם של גברים ונשים רבות, אך יש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי להתמודד איתו.

הגורמים לדיכאון בגיל המעבר

למרבה הצער יש לא מעט היבטים הקשורים בגיל המעבר שעלולים להגדיל את הסיכוי שהאדם יסבול מדיכאון. הפסקת המחזור אצל הנשים, יחד עם תסמינים גופניים כלליים שרלוונטיים גם לגברים (הזדקנות העור, קמטים, השמנה וכן הלאה), נוכחים בהרבה מקרים בגיל המעבר. הם מזוהים כגורמים הפוגעים במראה האסתטי של האדם, ולכן הוא עלול לפתח תחושות שליליות דוגמת ירידה בביטחון העצמי או אפילו דיכאון.

חשוב לשים לב שמעבר לסיבות הנפשיות, גם בגוף האדם מתחוללים בתקופה זו דברים שעלולים להביא לתחושות שליליות ולדיכאון. גיל המעבר מזוהה עם שיבוש האיזון ההורמונלי  החשוב כל כך לתפקוד התקין של הגוף: הפחתה ברמות הטסטוסטרון והורמוני הגוף בעיקר.

הדבר מגדיל את הסיכוי לדיכאון גם אצל מי שלא נוטה לסבול מכך ביום יום, לצד תסמינים שאינם תורמים למצב דוגמת ירידה בחשק המיני, עייפות כרונית, פגיעה בקשב ובריכוז ועוד. כאשר אלה מתרחשים גם המצב הנפשי שלנו נפגע, כך שנוצר מעין מעגל קסמים שפשוט להיכנס אליו אבל מורכב הרבה יותר לצאת ממנו.

החדשות המעודדות: יש מה לעשות

הטעות הגדולה ביותר שניתן לעשות ביחס לדיכאון בגיל הלידה היא לקחת אותו כמובן מאליו, מצב "טבעי" ש"בא עם הגיל" ושאין דרכים להתמודדות איתו. מדובר בטעות פטאלית, מכיוון שהרפואה המודרנית והתחומים המשיקים לה מצאו פתרונות מגוונים לדכאונות מכל סוג, כולל דיכאון המאפיין את ההגעה לגיל המעבר.

דרך טיפול עיקרית היא באמצעות הטיפול הפסיכולוגי, או ליתר דיוק לספת איש המקצוע. בה ניתן לנתח במבט מפוכח מהן הסיבות האפשריות לדיכאון אצל אדם, כאשר לעיתים מדובר בגורמים הנמצאים אצלו עמוק בתת מודע. הפסיכולוג יכול להראות למטופל שהשד של הגיל המעבר לא נורא כל כך, שהתסמינים שחווים הם מנת חלקם של רבים ושיש המון צדדים חיוביים אחרים לגיל המעבר שלעיתים בוחרים להתעלם מהם.

כמובן שהטיפול יכול לשלב בתוכו תרופות לטיפול בדיכאון לצד הסיוע הפסיכולוגי, מקרה בו יש כמובן צורך ליצור קשר עם פסיכיאטר ולא עם פסיכולוג. יש שמשלבים לצד התרופות לטיפול בדיכאון גם תחליפי הורמונים, בעיקר אסטרוגן, מה שעשוי להעניק מענה טיפולי רחב יותר.

אורח החיים של האדם משפיע בצורה ניכרת על המצב הנפשי שלו וגם הבריאותי, וחייבים לזכור זאת עם ההגעה לגיל המעבר. זוהי תקופה בה אפשר וגם מומלץ לעשות את כל מה שרציתם לעשות בעבר ולא היה לכם זמן: לפתח תחביבים חדשים, לצאת לטיולים, להיפגש עם חברים וכן הלאה.

פעולות פשוטות אלה עשויות להעניק משמעות גדולה לחיים ולשפר את התחושות האישיות. בבד בבד מומלץ להקפיד על פעילות גופנית בתדירות ראויה, שמביאה לשחרור אנדרופינים המזוהים אצלנו עם מצב רוח חיובי (וזאת לצד ההיבטים הבריאותיים הרבים של פעילות מהסוג הזה).

במהלך השנים עלתה הפופולאריות של הטיפולים האלטרנטיביים להתמודדות עם דיכאון. ניתן לשפר את המצב באמצעות פסיכותרפיה (ריפוי בעיסוק), טיפולים מקשת רפואת המזרח וכן הלאה.