כיס המרה הוא איבר קטן, שמקבל תפקיד גדול במערכת העיכול של האדם. כיס המרה אוגר את הנוזל בעל השם הזה, סופג אליו מים ומלחים, מפריש חומרים חיוניים, מסייע בסתירת החומציות ועוד.

הבעיה היא שכיס המרה הוא פתח ללא מעט בעיות רפואיות, כאשר אחת הנפוצות בהן היא דלקת בכיס המרה. דלקת מהסוג הזה נוצרת לרוב לאחר שאבנים חוסמות את כיס המרה ומביאות להיווצרות תגובה דלקתית, כשלא פעם מעורב גם זיהום חיידקי בתמונה.

כמו הרבה מצבים רפואיים אחרים, גם כאן אחד המפתחות העיקריים להתמודדות עם דלקת בכיס המרה הוא אבחון מהיר של הבעיה ונקיטת דרכי הפתרון היעילות המוצעות כיום.

זיהוי תסמיני הבעיה

זיהוי דלקת בכיס המרה מתחיל פעמים רבות מהכרת התסמינים המזוהים עם הבעיה. מבחינת גורמי הסיכון, מדובר כאן באבנים בכיס המרה (להן מספר גורמים כשלעצמם), שעה שהאבנים מונעות ממיצי המרה לעבור למעי הדק ומביאות להצטברות המיצים, אשר מגדילה את הסיכויים לדלקות. הדלקת עלולה להיגרם גם בעקבות פציעות, גידולים או זיהומים. גורמי סיכון נוספים הם הגיל, השמנת יתר, סוכרת, תזונה לא נכונה, נטילת תרופות מסוגים שונים ועוד.

עד כאן הכל טוב ויפה, אבל ברור שאי אפשר להסתמך על גורמי הסיכון האלה לזהות דלקת בכיס המרה – הם עלולים הרי להצביע על לא מעט בעיות פוטנציאליות אחרות, מה גם שהקשרים שתוארו כאן לא תמיד ברורים או חד משמעיים. כאן כבר חשוב לשים לב לתסמינים הספציפיים של דלקות בכיס המרה, שיופיעו בדרך כלל לאחר ארוחה (ובעיקר כאשר מדובר בארוחה דשנה).

בין הסימפטומים ניתן למנות כאב קבוע וחזק בבטן הימנית העליונה (מה שיכול להימשך גם ימים לאחר הארוחה), כאבים בכתף ימין או בגב, החמרת הכאבים בעת נשימה עמוקה, הזעות, בחילות, הקאות, רגישות למגע וכאב באזור הבטן ועוד. כאשר התסמינים האלה מופיעים מומלץ לגשת לבדיקת רופא בהקדם האפשרי, בייחוד כאשר רבים מהתסמינים האלה קיימים או לחלופין הם חוזרים לאחר ארוחות שונות.

איך מאבחנים את הבעיה?

התסמינים וגורמי הסיכון מהווים אינדיקציה לדלקת בכיס המרה, אבל ברור שאי אפשר להסתמך עליהם באופן מוחלט. כאן כבר נכנסים לתמונה אמצעי האבחון הישירים יותר, שיכולים למצוא תשובות לכל השאלות שבוודאי עולות. כמעט בכל המקרים האבחון יתחיל עם תלונות על תסמינים שתוארו מעלה, אשר יש להם ביטוי מוחשי בכיס המרה. בדיקת אולטרה סאונד יכולה להצביע על הדלקת וכן על דרגת החומרה שלה. גם בדיקות CT יכולות להיות יעילות בהרבה מאד תרחישים.

בדיקה חיונית אחרת היא בדיקת דם, שהמטרה שלה היא לבחון את הכמויות של תאי הדם הלבנים, האנזימים בכבד ובמהרה ועוד. קצרה היריעה מלתאר כאן בדיוק מה אומר כל ערך, אבל בגדול ערכים חריגים מצביעים בסבירות גבוהה על דלקות.

דלקת בכיס המרה, כמו גם בעיות בריאותיות מגוונות אחרות, ניתן לגלות גם במסגרת בדיקה מקיפה של מצב הגוף – דוגמת זו הנעשית באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס. האחרון בוחן את מצבם ורמת התפקוד של כ-600 איברים ב-13 מערכות גוף ומספק את תוצאותיו תוך פרק זמן קצר.

דרכי הטיפול בבעיה

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם דלקת בכיס המרה היא לנסות למנוע את המצב, מה שניתן לעשות באמצעות אורח חיים תקין ופעיל. כאשר הדלקת כן מופיעה אין מנוס מטיפולים ישירים בה. העיקרי שבהם הוא כריתה של כיס המרה, כאשר שיטת הניתוח הנפוצה ביותר כאן היא לפרוסקופיה.

הטיפולים נעשים באמצעות חיתוך מספר נקודות קטנות בבטן, דרכן מוכנסים כלי הניתוח ומצלמת וידאו המנחה את הגורם המנתח. הכריתה משנה את אופן הפעילות של מיצי המרה, שיעברו בצורה ישירה אל התריסריון מבלי שהם מפריעים לתהליך המתבצע במערכת העיכול.