תקופת הלידה היא מרגשת אבל כל מורכבת מאד עבור האישה מבחינה פיזית. הגוף שלה עובר שינויים אדירים, כשכאבים וחוסר איזון הורמונליים נראים בחלק מהמקרים מובנים מאליהם.

גם לאחר שהלידה מסתיימת בהצלחה, עם תינוק בריא, זקוקה האישה לזמן התאוששות לא קטן – לראיה הצורך בחופשת לידה בת שלושה חודשים לפחות. במהלך הימים וגם השבועות אחרי הלידה עלולה האישה לסבול מכאבי בטן עזים, שלפעמים חולפים מעצמם אבל לעיתים מצריכים אבחון וטיפול.

מדוע יש כאבי בטן אחרי הלידה?

בהתחשב בשינויים שעובר גוף האישה במהלך הלידה, בעיקר באזור הרחם והבטן, העובדה שכאבי בטן ואגן הם התלונה הנפוצה ביותר של נשים אחרי לידה לא צריכה להפתיע. יש לכאבים האלה לא מעט סיבות אפשריות.

שרירי הבטן עובדים שעות נוספות במהלך ההיריון והלידה עצמה, מאמץ שלאחר מכן קשה להם להתאושש ממנו – האישה מרגישה זאת לא פעם על בשרה בדמות הכאבים. מכיוון שהשרירים אינם מעניקים במצב הזה את התמיכה הדרושה לגב, ייתכנו כאבי גב. תרגילי התעמלות והקפדה על יציבה נכונה יכולים להקל על המצב במידה מסוימת.

גורם נוסף לכאבים הוא, ניחשתם נכון, הרחם. לאחר הלידה הוא משנה באופן הדרגתי את המיקום שלו וקטן בצורה משמעותית. התהליך הזה מתרחש בעיקר בשלוש השבועות שלאחר הלידה, תקופה בה כאבי הבטן משתנים בדרגת החומרה שלהם.

ברוב המקרים אפשר להתמודד איתם על רקע דרגת החומרה הלא כל כך גבוהה שלהם, אבל מנגד יש נשים שמדווחות על כאבים שהם אפילו חמורים יותר מאשר כאבי הצירים.

קושי נוסף הוא שלהבדיל מהתדירות הפחות או יותר קבועה של הצירים (בשלב מסוים), כאבי הבטן לאחר הלידה שמקורם ברחם עלולים לתקוף את האישה בכל זמן וכשהיא אינה מוכנה להם. מכאן שיש לכאבים פוטנציאל משמעותי לשבש את שגרת החיים האינטנסיבית של האם הטרייה בתקופה זו ולהביא לקושי מוגבר בגידול התינוק.

למה הכאבים מתחזקים בזמן הנקה?

אימהות אשר בוחרות להניק מודעות ליתרונות המגוונים של ההנקה מבחינה בריאותית (העברת נוגדנים של האם לתינוק), כלכלית וגם על רקע חיזוק הקשר שבין האם לתינוקה. מבחינה פיזית ההנקה אינה דבר פשוט, בתחילת הדרך או באופן מצטבר, כאשר העובדה שכאבי הבטן עלולים להתחזק במהלכה אינה תורמת. הסיבה להתגברות הכאבים במהלך ההנקה היא שחרור של הורמון בשם אוקסיטוצין במהלכה, הורמון המביא לכך שהרחם מתכווץ ומביא למעשה לכאבים.

בצד החיובי אפשר לטעון שהכאבים האלה הם בבחינת החמרה לצורך הקלה. נשים המניקות את תינוקן ושסובלות מהתכווצויות כואבות ועזות של הרחם במהלך ההנקה יגיעו מהר יותר למצב בו הרחם יחזור לגודלו הטבעי, מה שיפחית בצורה משמעותית את כאבי הבטן, במהלך ההנקה ובכלל.

האם יש סיבה לדאגה?

ברוב המקרים כאבי בטן לאחר לידה הם מצב תקין ואף טבעי. עם זאת ברור מדוע מומלץ להיות עם האצבע על הדופק ולדעת שבחלק מהמקרים הכאבים האלה מעידים על דבר מה שאינו בסדר בגוף האישה.

נורת האזהרה צריכה להידלק בעיקר כאשר כאבי הבטן אינם חולפים כעבור מספר שבועות, כשהעוצמה שלהם היא עזה, כשהם תוקפים את הגוף ללא הפסקה או כשמלווים להם תסמינים אחרים, דוגמת דימום מאסיבי שעלול להיות גושי. בכל אחד מהמצבים האלה, ועל אחת כמה וכמה כשמופיעים מספר תסמינים, יש לגשת לגניקולוג לצורך אבחון.

ניתן ללמוד על מצב הגוף הכללי ועל תפקוד המערכות השונות שלו במסגרת בדיקות לא פולשניות, שבטוחות גם לאחר הלידה. כך למשל הבדיקה שמבצע מכשיר האבחון GlobalDiagnostics מאפשרת ללמוד על מידת התפקוד של כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, לראות את מצב הבטן ולמצוא סיבות אפשריות לכאבים העזים.