כאבי בטן הם אחת התלונות הנפוצות ביותר של נשים במהלך חודשי ההריון שלהן. בהתחשב בכל מה שמתחולל בתוככי גוף האישה בחודשים אלה, זה לא אמור להפתיע.

אולם יש כאבי בטן המופיעים במהלך ההריון וצריכים להדליק נורה אדומה – פשוט כי הם עלולים להעיד על בעיה שעלולה לסכן את בריאות האם או אפילו העובר.

בדיקות פשוטות לאבחון הבעיה יכולות לאתר את כל מה שדורש איתור, ולהעניק לאישה הרבה מאד שקט נפשי בחודשים לחוצים אלו.

סוגים שונים של כאבי בטן

ברמה הכללית אפשר לחלק את כאבי הבטן המופיעים במהלך ההריון לשתי קבוצות. בצד הראשון של המתרס יהיו כאבי בטן שלא בהכרח קשורים להריון (כי כל אדם סובל מכאבי בטן מדי פעם), ובצד השני – כאבי בטן שנובעים בצורה ישירה מההריון, עליהם נרחיב את הכתב. כאבים אלה משתנים על פי מאפייני ההריון והשלב הספציפי בו נמצאת האישה.

בחצי הראשון של תקופת ההריון הכאבים יהיו קשורים בדרך כלל לאותם שינויים פיזיולוגיים המתחוללים בגוף האישה ולהרחבתו הטבעית של הרחם. כאבים מהסוג הזה הם לרוב בעוצמה קלה עד בינונית, כשלאישה הממוצעת הם עשויים להזכיר את כאבי המחזור המוכרים.

נהוג לחשוב שהסיבה לכאבים האלה היא מתיחת הרחם והרצועות שתפקידו לחבר אותו עם האגן. כאבי בטן בשלב הזה עלולים להצביע גם על הפלה "מאיימת" (בעיקר כאבים בבטן האמצעית) או הריון חוץ רחמי, אשר התסמינים שללו הם לרוב כאבים באחד מצדי הבטן התחתונה.

במהלך החצי השני של ההריון, הכאבים נובעים פעמים רבות עקב התחושה של האישה שהרחם שלה מתכווץ בשלב הזה. כאשר ההתכווצויות הן סדירות ולא מאופיינות בכאבים עזים מדי, יכול להיות שמדובר במצב תקין של "צירים מדומים" (ברקסטון היקס).

שימו לב שגם במקרה של כאבי בטן שאינם קשורים באופן ישיר להריון, הסיבה יכולה להיות גינקולוגיות במהותה: תסביב שחלתי או חצוצרתי, פקיעת ציסטה שחלתית וכן הלאה. בגזרת הגורמים הכלליים לכאבי בטן תמצאו דלקות בדרכי השתן (שנפוצות הרבה יותר במהלך הריון), מחלות ודלקות מעיים, דלקות בתוספתן, כיבים פפטיים, דלקות לבלב, חסימת מעיים ועוד.

מתי יש סיבה לדאגה?

לא תמיד ברור הקו המפריד בין כאבי בטן תקינים במהלך ההריון לבין כאבים חריגים שמצריכים גיחה מהירה לרופא, או אפילו למיון. יש נשים שפועלות על פי הגישה לפיה "אם יש ספק, אין ספק" ופונות לרופא כדי לקבל שקט נפשי. ברמה הכללית המצבים המדאיגים הם כאבים משמעותיים הפוגעים ביכולת התפקוד של האישה, וכן כאבים אליהם נלווים תסמינים לא נעימים כמו דימומים בנרתיק.

באשר לחצי השני של ההריון, מומלץ לחשוב על טיפול רפואי אם ההרגשה הנובעת מהתכווצויות הרחם היא כאבים, המופיעים תדירות ומשפיעים לרעה אף הם על יכולת התפקוד של האישה.

בין הגורמים שעלולים להביא לכאבים בשלב זה ניתן למנות היפרדות שליה, קריעת הרחם, רעלת הריון חמורה או זיהום תוך רחמי - לכל אחד מהם תסמינים מובהקים שונים. היפרדות שליה תהיה מלווה בדרך כלל בדימוים בנרתיק, למשל, בעוד שברעלת הריון חמורה הכאבים נוטים להופיע בצד ימין או במרכז הבטן העליונה.

האבחון יכול להיעשות בדרכים שונות, על פי תסמיני האישה ומצב ההריון. אמצעים פולשניים מן הסתם פחות מומלצים בשלב זה (או אפילו בלתי אפשריים כלל), כשגם אמצעי הבדיקה המסורתיים יכולים לספק תשובה שאינה מלאה לחלוטין. אמצעי אבחון מתקדמים, כמו מכשיר האבחון הלא פולשני Global Diagnostics, יכולים להשלים את התמונה, להצביע על דבר מה שאינו כשורה בבטן או אפילו על הגורמים אליו.