כאבי בטן עליונה מופיעים אצל רבים מפעם לפעם, כאשר יש אנשים אצלם הבעיה היא כרונית. הכאבים האלה עלולים לתקוף את האדם בכל גיל, גם כאשר לא נראית סיבה ממשית להם – לפחות מעל לפני השטח.

בדרך כלל הכאבים מעידים על כך שדבר מה אינו כשורה במערכת העיכול ובאזור הבטן. כדי להפוך את התמונה למורכבת אפילו יותר, יש לציין שכאבי בטן עליונה עלולים להיות מלווים עם תופעות לוואי אחרות דוגמת בחילות והקאות, שלשולים ועוד.

התרחישים העיקריים של פגיעה בבטן העליונה

ברמה הכללית אפשר לטעון שכאבים בבטן העליונה עלולים להופיע עקב פגיעה בכל אחד מהאיברים הנמצאים באזור, למשל הוושט, הקיבה, הלבלב, כיס המרה, הכבד או התריסריון. פגיעות באיברים אלה עלולות להקרין לכל אזור הבטן התחתונה ולגרום לתסמינים שונים ולאי נעימות כללית.

כאשר נכנסים בעובי הגוף אפשר לראות מספר גורמי סיכון משמעותיים. כאבים בבטן העליונה נגרמים פעמים רבות עקב כיבים פפטיים בקיבה או בתריסריון – אלו הם חורים הנפערים באזורים אלה ומביאים לבעיות דוגמת בחילות, הקאות וכמובן שגם כאבים בבטן העליונה.

הכיבים עצמם עלולים להיגרם עקב שימוש בתרופות אנטי דלקתיות (בעיקר תרופות ממשפחת NSAID), כאשר הטיפול כאן יהיה מבוסס בדרך כלל על אנטיביוטיות ותרופות המפחיתות את החומציות בקיבה.

מחלות מביאות פעמים רבות לכאבים בבטן העליונה, כאשר בעיקר מדובר במחלות בקיבה או בכיס המרה. כך למשל אבנים בכיס המרה היא בעיה שרבים באוכלוסייה סובלים ממנה עקב סיבות דוגמת אורח חיים שאינו תקין. האבנים האלה עלולים להתפתח, כאשר הם מחמירים, לכדי דלקת שמביאה לכאבים הלא רצוניים באזור הבטן העליונה.

אפרופו דלקות, אי אפשר שלא להתייחס לדלקות בלבלב. הן פוגעות בתפקוד החיוני של האיבר החשוב הזה ומביאות לכאבים עזים בבטן העליונה, לצד כאבי גב. דלקות בלבלב הן תוצר אפשרי של אבנים בכיס המרה, כשנהוג לייחס אותן גם לצריכה מוגברת של אלכוהול. מדובר בבעיה לא פשוטה עם פוטנציאל סיבוכים רחב, כך שיש צורך בטיפול מורכב ולרוב גם באשפוז.

את הסקירה אנחנו מסיימים עם המחלות הממאירות, לרבות גידולים סרטניים. מעבר לסכנת החיים הממשית הכרוכה בהם, הגידולים עלולים להביא ללחצים פיזיים על גבי רקמות סמוכות, המביאים לכאבי בטן.

אבחון כאבי בטן עליונה

הדבר הראשון שחשוב לעשות ביחס לכאבי בטן עליונה, וכאבי בטן כמכלול, הוא לנסות למפות אותם. כך למשל יש לשים לב האם הכאבים מושפעים מהארוחות, השפעה שעשויה להיות לכאן או לכאן: יש מקרים בהם ארוחות מחמירות את הכאבים ולעומתם מקרים בהם דווקא חשים הקלה בעוצמת הכאב לאחריהן.

לצד זה מומלץ לראות מתי הכאבים מוקלים והאם יש זמנים קבועים, פחות או יותר, שהם נוטים להופיע בהם. זיהוי דפוסי הבעיה יכולה לסייע לאבחן אותה, לדעת מול מה מתמודדים ומה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב.

בלא מעט מצבים הכאבים מחייבים אבחון מדויק וטיפול מהיר, וזאת במטרה למנוע סיבוכים שונים שלהם: למשל פגיעה בכאבים חיוניים. לכן מעבר למתן תשומת לב לתסמינים ולגורמי הסיכון, חשוב לבצע מדי פעם בדיקה מקיפה של מערכות הגוף. ניתן לעשות זאת באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס, תוצרת חברת Vita Tec השוויצרית.

המכשיר מבצע במשך כשמונה דקות סקירה מקיפה של מערכות הגוף, באמצעות אלקטרודות המחוברות לרגלי האדם הנבדק – צורה שאינה כואבת או פולשנית. הבדיקה מאפשרת לאתר בעיות באזור הבטן התחתונה לצד הקשרים שעלולים להביא להן.

בדיקות נפוצות אחרות, דוגמת CT או אולטרה סאונד, יכולות להשלים את התמונה האבחונית. נעשה גם בהן שימוש בתדירות גבוהה.