אין הרבה מחלות בעלות פוטנציאל הרסני יותר מאשר מחלות לב, וזה הכל חוץ ממפתיע בהתחשב בתפקיד החשוב של הלב שלנו. כדי להוסיף למורכבות, מחלות לב עלולות להתפתח בגוף של כל אחד מאיתנו במשך שנים, בלי שאנחנו מודעים לעצם קיום הבעיה – לפעמים עד שהפגיעה באיברי הגוף כבר נעשית.

יש כיום בדיקות אבחוניות שונות שמטרתן לאתר כשלים בגוף, עד לרמה של מחלות לב. מה שחשוב לא פחות הוא שישנם מספר סימני אזהרה שצריכים להעלות אצלך את החשד לכך שדבר מה אינו כשורה בתפקוד הלב שלך.

סימני האזהרה שמחייבים בדיקה

תפקוד לא תקין של הלב לא כולל לפעמים תסמינים שניתנים לזיהוי, אבל מנגד כן יש סימפטומים שמצביעים על בעיה אפשרית בלב. הראשון שבהם קשור לקצב פעימות הלב. האדם אמור כבר לדעת פחות או יותר מהו קצב סביר של פעימות לב עבורו. אם הפעימות אינן פרופורציונליות לסוג הפעילות – למשל פעימות מואצות כאשר האדם נמצא במנוחה – ייתכן שנורות האזהרה צריכות להיות מודלקות אצלו באופן מיידי.

לחצים בחזה הוא סימן מחשיד נוסף שמחייב בדיקה. גם כאן הלחצים יכולים להופיע בעת פעילות גופנית מאומצת אבל גם בלי קשר אליה, מה שבמידה מסוימת מגדיל את הסיכויים שדבר מה אינו כשורה. הבעיות בלב עלולות להקרין לאיברים אחרים בגוף, למשל הבטן, או להביא לפגיעה ביכולת התפקוד הכללית של האדם.

הבדיקות לאבחון מצב הלב

לאחר שחושדים שדבר מה בפעילות הלב אינו תקין, או אפילו כחלק מבדיקות שגרתיות וכלליות יותר, ניתן לאתר פגמים שונים בלב ובפעילותו דרך מספר אמצעי אבחון בסיסיים יחסית. הבדיקה הראשונה היא אק"ג, הבוחנת את פעילותו החשמלית של הלב. דרך האק"ג ניתן ללמוד על בעיות דוגמת התקפי לב, אי ספיקת לב, שיבושים בקצב הלב ועוד. יתרון משמעותי של הבדיקה הוא שהתשובות שלה ניתנות באופן מיידי יחסית.

אקו לב היא בדיקה שנהוג לבצע כאשר יש יסוד סביר להאמין שהאדם סובל מבעיה או ממחלה כלשהי בלב. זוהי בדיקת הדמיה (אולטרה סאונד) באמצעותה למדים על האנטומיה בלב ועל רמת התפקוד שלו: זרימת הדם, החדרים, העליות, המסתמים ועוד.

בדיקות דם הן אמצעי אבחון פופולארי נוסף, שיכול להצביע על חלק ממחלות הלב (מחלת לב איסכמית בעיקר) או על התקפי לב חריפים – במצבים אלה רואים בבדיקה עלייה באנזימים שבלב.

את הסקירה אנחנו ממשיכים עם שיטה מורכבת יחסית לביצוע אבל מדויקת מאד במקרה של מחלות לב. השיטה היא צנתור אבחנתי, כאשר ההליך הוא פולשני וגם כולל אי אילו סיכונים. בשנים האחרונות נכנסו לתמונה צנתורי לב וירטואליים.

הבדיקה שמאבחנת הרבה מאד דברים

יש כיום שיטות שונות לאבחון מחלות לב, כפי שראיתם מהסקירה שהובאה מעלה. הבעיה היא שלא תמיד יש את פרק הזמן הדרוש כדי לבצע את כולן. התרחיש בו האדם עובר בין בדיקה לבדיקה, או ממתין חודשים ארוכים לתוצאות, הוא בהחלט הגיוני למרבה הצער. התוצאה היא שהאדם עלול לסבול מתסמינים לא נעימים כל אותה תקופה, כשסיכון אחר הוא שהמחלה תהפוך לחמורה יותר עם הזמן.

מכשיר האבחון המהפכני גלובל דיאגנוסטיקס מצליח לשנות את ההתמודדות שלנו עם אבחון מחלות לב. העיקרון כאן הוא שבבדיקה אחת קצרה (כשמונה דקות) שאינה פולשנית או כואבת, ניתן ללמוד על מידת התפקוד של כ-600 איברים בגוף ו-13 מערכות שלו, כולל כמובן תפקוד מצב הלב. הבדיקה מבוססת על רפואת התדרים, ובמחקרים שנערכו באירופה עלה שהממצאים מדויקים לא פחות (ולפעמים גם יותר) מהבדיקות המסורתיות יותר.