יתר לחץ דם הוא מהמחלות החמורות ביותר שיש. ההשפעה שלו היא ארוכת טווח ועלולה להיות הרסנית, במיוחד על רקע העובדה שהתסמינים של מצב זה אינם נוכחים ברוב המקרים.

כשמזהים את הבעיה לכן ייתכן שזה יהיה מאוחר מדי. אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון או כאלה הסובלים מבעיה כלשהי הקשורה ללחץ הדם בגוף שלהם צריכים לפעמים לבצע בדיקות לחץ דם בתדירות גבוהה יחסית, או אפילו 24 שעות ביממה.

החדשות היותר מעודדות הן שכיום ניטור לחץ הדם נעשה בצורה פשוטה יחסית, מבלי שצריך לצאת מפתח הבית. כאן בדיוק אנחנו מתחילים לדבר על ניטור לחץ דם אמבולטורי, שהוא ניטור הנעשה בבית האדם הנבדק ולרוב גם על ידו.

המטרה: לחסוך בזמן ובמאמצים

במהלך השנים, הבינו כי האדם הממוצע לא בהכרח יוכל להגיע בכל פעם שהוא זקוק לביצוע בדיקת לחץ דם לבית החולים או למרפאה. אנשים הצריכים לבצע ניטור של לחץ הדם בגוף שלהם אחת לשעה למשל, למשך יום שלם, לא יכולים להעביר במרפאה או בבית החולים את התקופה הזו.

אסור לשכוח שההגעה למוסדות הרפואיים מביאה לשיבוש אורח החיים שלנו ולפגיעה ביכולת לעשות כל דבר שאינו קשור לטיפול ולאבחון הרפואי: חשוב להדגיש לא רק את עצם השהות במוסד הרפואי אלא גם הקושי שעלול להיות להגיע אליו. אל תשכחו שחלק משמעותי מהאנשים הסובלים מבעיות בלחץ הדם שלהם הם מבוגרים יחסית, כך שההתניידות שלהם אינה משימה פשוטה.

ניטור לחץ דם אמבולטורי מסייע להתמודד עם מצב המכונה "תסמונת החלוק הלבן". הכוונה היא שהלחצים והחרדות של אדם המגיע לבדיקה בבית החולים עלולים להביא להטיה של התוצאות שלו – הטיה שלרוב לא תהיה לטובתו, כמובן.

החשש של האדם מהבדיקה והעובדה שבית החולים נחשב למוסד קר יחסית עלול להביא לתסמינים לא נעימים דוגמת עלייה בלחץ הדם או הדופק, גם אם בפועל האדם לא אמור לסבול מבעיה כלשהי. התוצאה היא שבאמצעות ניטור ביתי של לחץ הדם עשויות להתקבל תוצאות רלוונטיות יותר של הבדיקה.

כך עושים את זה נכון

האדם הממוצע יבצע בדיקה של לחץ הדם שלו לאחר שיש יסוד סביר להאמין שהוא סובל מבעיה מסוימת. כאן גם הרופא השולח אותו לביצוע הבדיקות עשוי להורות לו מהם הערכים התקינים עבורו. בדרך כלל במצב תקין לחץ הדם אמור להיות בסביבות 120/80, אך הוא עשוי להשתנות בהתאם למצב הרפואי של האדם.

אצל אנשים הנוטלים תרופות שאמורות לאזן את לחץ הדם המספר שונה וכך גם בחולי סוכרת, לדוגמא. מי שסובל מיתר לחץ דם לא תמיד יוכל לשוב לערכים התקינים שמאפיינים אדם בריא, כאשר המטרה כאן תהיה להוריד אותם כמה שאפשר מבלי לפגוע בגוף ובמערכותיו השונות.

לכן מומלץ לבצע את הבדיקה בשעות ובמועדים שהוגדרו מראש, ולקחת בחשבון שגם תוצאות שליליות של בדיקה כזו או אחרת הם לא סוף פסוק: יש לא מעט פרמטרים שעשויים להשפיע על הבדיקה, כך שייתכן שבבדיקות הבאות התוצאות תהיינה סבירות יותר. זה לא אומר שצריך "לעבוד" בבדיקות לחץ דם, לא משנה עד כמה זה פשוט ומהיר לעשות את זה בבית. המטרה היא לנסות שהחיים לא יושפעו מהבדיקות ושלא יווצר לחץ נפשי מיתר לחץ הדם שמתגלה בחלק מהבדיקות.

בהיעדר בקרה מסודרת על לחץ הדם כפי שמאפיין את בתי החולים למיניהם, חובת הרישום חלה כמובן על האדם המבצע את הבדיקות. הוא צריך להיות מסודר, לכתוב את שעות הבדיקה והערכים המדויקים קרוב ככל האפשר למועד הביצוע. מי שמסתמך על הזיכרון עלול לגלות שהוא בוגד בו.