לחץ דם גבוה הוא מחלה כרונית, במסגרתה לחץ הדם בגופו של האדם הוא ברמות העולות על הנורמה הנדרשת. בדרך כלל מדובר בלחץ דם הגבוה מ-120-139 במצב הסיסטולי או לחלופין 80-89 במצב הדיאסטולי. לחץ הדם עלול להיות ברמות מורכבות שונות – רמה 1 או רמה 2 – כאשר ההגדרות הספציפיות של יתר לחץ הדם עשויות להשתנות בהתאם למאפייני האדם או למצב הבריאותי שלו.

יתר לחץ דם מכונה "הרוצח השקט" על רקע העובדה שאצל רבים הוא מתפתח בגוף במשך שנים ארוכות מבלי שמודעים לבעיה או שמים לב לתסמינים שלה. חשוב לבצע בדיקות תקופתיות לאיתור הבעיה, ובעיקר להכיר את גורמי הסיכון הדי מרובים לבעיה.

אורח החיים

יתר לחץ דם עלול להיגרם עקב אורח חיים לא נכון של האדם. זה מתחיל כמובן עם התזונה של האדם. אנשים שאוכלים מזונות רבים העתירים במלח או בשומן נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לבעיה, וכך גם אנשים הסובלים מעודף משקל באופן כללי. סמים ושתייה מוגברת של אלכוהול מגדילים אף הם את הסיכון לעלייה בלחץ הדם.

כיום מומלץ לכל אדם לבצע פעילות גופנית בתדירות גבוהה ככל האפשר. מחקרים רבים מראים כי היעדר הפעילות הגופנית מגדיל את הסיכון לבעיות רפואיות שונות, ביניהן מקבל יתר לחץ דם מקום של כבוד מפוקפק.

מין, גיל ומה שביניהם

המאפיינים הדמוגרפיים של האדם משפיעים על הסבירות שהוא יסבול מחוסר איזון ברמות לחץ הדם, לכאן או לכאן. הנתונים מראים כי יתר לחץ דם מאפיין יותר גברים לעומת נשים, וכן שהסיכון לסבול מהמחלה עולה ככל שהאדם מגיע לגילאים מתקדמים יותר.

אפשר לטעון כי אצל גברים הסיכון למחלה עולה מאז גיל 55, בעוד שאצל נשים הגיל הרלוונטי הוא כ-65 ומעלה. יש לציין כי האבחנות האלה אינן דיכוטומיות, כך שבסוגים שונים של ספרות רפואית המספרים עשויים להיות שונים.

למחלה יכול להיות בסיס גנטי, כך שאנשים שיש במשפחה שלהם היסטוריה של בעיות בלחץ הדם עלולים לסבול מיתר לחץ דם.

מחלות ותרופות

יתר לחץ דם הוא חלק מרכזי מהסימפטומים של הרבה מאד מחלות ומצבים רפואיים בעייתיים. אחד הסיכונים המרכזיים של סוכרת (מגפה משמעותית נוספת של המאה ה-21) הוא עלייה ביתר לחץ הדם, כשמחלות אחרות שעלולות להביא לבעיה הן היפרליפידמיה, תסמונת מטבולית ועוד.

לפעמים הגדלת הסיכויים ליתר לחץ דם נובעת מהמחלות עצמן אלא מהתרופות שמשתמשים בהן כדי להתמודד עם המחלות. בין התרופות שמעלים את רמת הסיכון ניתן למנות סטרואידים, תרופות המשתייכות על אוכלוסיית ה-NSAID, גלולות למניעת הריון ועוד. ההשפעה תהיה בעיקר כאשר משתמשים בתרופות האלה לאורך תקופה ממושכת או נוטלים תרופות במינון גבוה.

כמעט תמיד הגורם אינו ידוע

בניגוד למצבים רפואיים רבים אחרים, בחלק הארי של המקרים – כ-95% - אי אפשר לדעת מהו הגורם הספציפי המביא ליתר לחץ הדם, כאשר ההנחה היא שמדובר במספר גורמים שחברו יחדיו. במקרה הזה אנחנו מכנים את הבעיה "יתר לחץ דם ראשוני" (Primary).

רק בחמישה מבין כמאה מקרים לערך אנחנו יודעים באופן מדויק וברור מה מביא לבעיה, כך שהמחלה מוגדרת כ"יתר לחץ דם שניוני" (Secondary). האבחנה הזו יכולה להיות רלוונטית מבחינת הטיפול בבעיה – למשל מניעת הגורם שמביא ליתר לחץ הדם – אבל בדרך כלל הטיפול בבעיה ייעשה באמצעים כלליים שלא קשורים לנסיבות התפתחות המחלה.

כך האבחון הופך לפשוט יותר

אבחון יתר לחץ דם על פי התסמינים הוא משימה מורכבת ולעיתים גם בלתי אפשרית. חשוב לבצע בדיקות נקודתיות לבחינת לחץ הדם, כשכיום יותר אנשים בוחרים לעשות זאת במסגרת אבחון מקיף יותר הבוחן את מצב הגוף והבריאות מאלף ואחת זוויות.

מכשיר האבחון המהפכני גלובאל דיאגנוסיטקס בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור הופך את החיים לפשוטים ומאפשר לבחטו מאות איברים ב-13 מערכות הגוף בצורה בלתי פולשנית ובתוך דקות.