נראה שמחלות לב אינן בוחנות את המגדר של אדם מסוים לפני שהן תוקפות אותו. להבדיל מחלק מהתחומים האחרים בהם אפשר לראות הבדלים בסוג המחלות בין גברים לנשים (וזה עוד בלי להזכיר מחלות ייחודיות למין אחד כמו סרטן השד), כאן מדובר פחות או יותר באותן מחלות.

יחד עם זאת האופן בו המחלות תוקפות, הסיכויים לחלות בהן ואפילו התסמינים כן עשויים להיות תלויי מגדר. במאמר הבא נתייחס לצד הגברי של מחלות הלב.

כשהמחלה מושפעת ממין האדם

האבחנה בין גברים לנשים ביחס למחלות לב כוללת קווי דמיון אבל גם נקודות שוני. ברמה הכללית יש לציין כבר בנקודת ההתחלה שמדובר באותן מחלות פחות או יותר, אבל בדפוסים שונים. במקרה של מחלות לב כליליות .

כלומר מחלות עורקים שאמורים במצב התקין להוביל דם לשריר הלב – השכיחות גבוהה יותר בקרב גברים מאשר נשים הנמצאות בשנות הפוריות. לאחר סביבות גיל 65, כאשר מופסקת הפרשת ההורמונים המביאים למחזור החודשי, הסיכון של הנשים למחלות לב עולה ביחס לגברים. באופן כללי אצל גברים שיעורי התחלואה והתמותה הכלליים נמוכים יותר בהשוואה לנשים.

גם הנתונים האחרים מראים שמחלות ואירועי לב הם פחות הרסניים, לכאורה, במקרה של גברים. גברים מצליחים לשרוד אחרי לב יותר מאשר נשים ותופעות הלוואי שלהם לאחר ההתקף, לרבות שבץ מוחי או אפילו התקף חוזר, נמוכים בצורה משמעותית. התמותה מהתקפי לב וסיבוכים נמוכים אצל גברים לעומת נשים.

 יש לציין כי חלק מהנתונים האלה נובעים מהעובדה שמבחינה פיזיולוגית נשים נוטות להיות מבוגרות יותר כאשר הן מקבלות התקף לב, מה שאוטומטית הופך את ההתקף למורכב ולמסוכן יותר עבורן.

דוגמא נוספת היא חוסר באספקת החמצן או פגיעה באספקת דם לשריר הלב הנובעים מהעובדה שכלי דם חסומים חלקית או באופן מלא. למרות שלחסימה הזו יכולות להיות לא מעט סיבות, היא נפוצה פחות בקרב גברים לעומת נשים. תולים זאת לרוב בעובדה שכלי הדם אצל נשים הם בבסיסם קטנים יותר לעומת גברים, כך שהחסימה שלהם נעשית "פשוטה" יותר.

חשיבותו של אבחון

הנתונים שהובאו כאן לא באים להצביע על כך שגברים צריכים לזלזל במחלות לב, חלילה. גם אם הובאו כאן דוגמאות שמראות שלעומת נשים הם נוטים לסבול פחות ממחלות לב ומהתסמינים  שלהן, צריך לזכור שבהיעדר טיפול למחלות לב רבות יש פוטנציאל של סיבוכים או אפילו מוות. חשוב להיות ערים לתסמינים השונים ולגשת לאבחון ולטיפול בכל פעם שחושדים שמשהו אינו בסדר.

יש שיטענו שאבחון המחלות מעט פשוט יותר אצל גברים על רקע העובדה שיש פחות "רעשי רקע" – גוף הגבר אינו עובר שינויים דרסטיים כמו גוף האישה (למשל בתקופת המחזור החודשי או ההיריון) ולכן נראה שפשוט יותר עבורו לשים לב שדבר מה אינו בסדר.

אבחון מחלות לב יכול להיעשות באמצעות שורה ארוכה של בדיקות: אקו לב וא.ק.ג הן הבסיסיות יותר ומצריכות פענוח על ידי קרדיולוג. ניתן לצד זה לבצע בדיקות כלליות של הגוף ורמות התפקוד שלו, דוגמת בדיקות הנערכות באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס הבוחן יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, בצורה שאינה פולשנית ושאינה כואבת.

איך מטפלים?

הטיפול במחלות הוא פונקציה של סוג המחלה הספציפי ודרגת החומרה שלה. יש מחלות ומצבים שניתן לטפל בהם באמצעות תרופות, בעוד שמצבים אחרים ומורכבים יותר עשויים להצריך טיפולים כירורגיים – צנתור או ניתוח למשל.

שינויים באורח החיים יכולים לסייע מאד למצבו של הגבר הסובל ממחלת הלב, כאשר הקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה יכולה להוריד את דרגת החומרה של המחלות וגם את הסבירות לחלות בהן.