אצל כל הנשים, חודשי ההריון הם לחוצים מאד. אלא שגם לאחר הלידה, האם הטרייה ממש לא מגיעה למנוחה ולנחלה: למעשה, במידה מסוימת החיים רק מתחילים עכשיו (ולא רק של הוולד).

אצל לא מעט נשים התמונה הופכת למורכבת אפילו יותר, כאשר הן סובלות מכאבי ראש לא פשוטים בחודשים שאחרי הלידה. למרות שיש נשים שסבורות שכאבי הראש הם "טבעיים" ולא מצריכים טיפול, במציאות יש לא מעט דברים שאפשר לעשות כדי להקטין או להעלים את הכאבים.

ראשית: ממה נגרמים כאבי ראש לאחר לידה?

כאבי ראש עלולים להופיע אצל האשה במהלך ההריון ואחריו עקב לא מעט סיבות, שהיריעה קצרה מלתאר כאן. בין הגורמים הבולטים אפשר להצביע על השינויים ההורמונליים של הגוף לאחר ההריון, צמצום שעות השינה (האם הטרייה צריכה להתעורר כמעט כל לילה עבור הילד שלה), לחצים נפשיים שנובעים מהתקופה העמוסה ומהשינוי הדרסטי בחיי האישה, שינויים במאזן הנוזלים בגוף, צריכה מוגברת של קפאין לאחר חודשים בהם הצריכה הייתה מצומצמת ועוד.

לא תמיד אפשר לדעת מהם בדיוק הגורמים הספציפיים שמביאים לכאבי הראש, אבל במקרים שונים המקור לכאבים הוא חיצוני ולכן חשוב לטפל בו קודם כל. חשבו לדוגמא על מצב בו הכאב אמנם מופיע לאחר הלידה אבל הוא קשור לגורם אחר שהאישה לא מודעת אליו, דוגמת מערכת עיכול רגישה, אלרגיה שהיא סובלת ממנה ועוד.

בדיקה מקיפה של הגוף, למשל כזו הנעשית באמצעות מכשיר האבחון המהפכני Global Diagnostics של חברת VITATEC, יכולה לספק את התשובות לשאלת מקור הכאבים. כך או כך, עבור נשים רבות הכאב נוכח בנקודת זמן מסוימת, ומצריך טיפול – רצוי שעה אחת קודם.

אפשרויות הטיפול בבעיה

כפי שטענו מעלה, יש לא מעט דברים שניתן ומומלץ לעשות במקרה של כאבי ראש המופיעים לאחר ההריון, ובכלל. הדבר המשמעותי ביותר לדעת רבים הוא לשנות את אורח החיים של האישה, ולהקפיד קודם כל על תזונה נכונה. המלצה מועילה היא לגשת לתזונאית או נטורופתית, להסביר להן על הבעיה ולהרכיב יחד איתן תפריט תזונה. בין המאכלים שרצוי להוציא מחוץ לתפריט בולטים כאלה שמעוררים כאבי ראש, דוגמת סוגים שונים של גבינות, שוקולדים ועוד.

השינוי צריך להיות נוכח בהיבטים אחרים בחייה של האישה. למרות הקושי הטבעי לישון עם תינוק בבית, כן חשוב להשקיע בכך את המאמצים: להיעזר בבן הזוג או בבני המשפחה שישמרו על התינוק מדי מספר ערבים, להקפיד על מנוחה של הגוף אחת למספר שעות ולא למהר לחזור לעבודה אם לא מרגישים שעדיין מוכנים לכך.

על האישה להיות כמה שיותר פעילה מבחינה גופנית, החל מכחודש וחצי לאחר הלידה – פעילות שכזו עשויה להביא לשיפור במצב הרוח של האישה, להפחית את ההתקפים וגם את משקל הגוף העודף. חשוב שהאם הטרייה לא תתאמץ יותר מדי לפני פרק הזמן הזה, וגם שהפעילות תיעשה באישור של רופא.

לא מעט נשים יטענו בפה מלא כי ההנקה סייעה להן להתמודד עם כאבי ראש שהופיעו לאחר הלידה. הסיבה לכך היא הורמונלית במהותה, עם הורמונים שונים שהגוף משחרר במהלך ההנקה ושיכולים לצמצם את מימדי כאבי הראש. לכל אישה יש את השיקולים שלה לגבי ההנקה, אבל צריך לקחת בחשבון שיכול מאד להיות שהיא תסייע להתמודד בצורה מסוימת עם כאבי הראש בחודשים אלה.

כמובן שלצד זה יכולה האישה לשקול נטילה של משככי כאבים מסוגים שונים. החשש במקרים האלה הוא שהחומרים הפעילים בתרופות אלה יעברו לתינוק במהלך ההנקה ויסבו לו נזק. זו הסיבה שהנטילה של התרופות חייבת להיעשות בייעוצו של רופא מומחה, שיבחן למשל האם התרופה מתאימה למצב האישה הנוכחי.