כל אחד מאיתנו משתעל מדי פעם. הבעיה היא שאצל רבים מדובר בשיעול מתמשך ומאסיבי, שמשבש את אורח החיים ואף עלול להצביע על צרות צרורות המתפתחות להן מתחת לפני השטח.

כאשר השיעול נמשך תקופה של מספר שבועות לפחות – יש שאומרים חודש, בעוד אחרים מצביעים על כחודשיים – הוא זוכה להגדרה המפוקפקת של שיעול כרוני. אז מה גורם לשיעול כזה? מהם הסיבוכים האפשריים שלו? ומה עושים על מנת להתמודד עם השיעול בהצלחה? במאמר הבא תמצאו את התשובות לשאלות אלה ואחרות.

קווים לדמותו של השיעול הכרוני

שיעול כרוני נמשך כאמור תקופה של מספר שבועות לסירוגין. זה לא אומר שהשיעול הזה חייב להיות חריף כאשר הוא מתרחש, אבל ברור שההימשכות שלו על פני פרק זמן ארוך מפריעה לנו לשמור על שגרת החיים. כך למשל השיעול עלול לפגוע בשנת הלילה או להביא למצב של חוסר שקט בכל שעות היום.

יש רשימה ארוכה של גורמים שעלולים להביא לשיעול כרוני, כאשר חלק מהגורמים האלה תלויים בגיל ובפרמטרים אחרים של האדם. במקרה של מבוגרים, למשל, אחת הסיבות הנפוצות לשיעולים כרוניים היא כמובן עישון – ממנו אנחנו ממליצים לכם להימנע לחלוטין גם עקב הבעיות האפשריות האחרות שלו, בראשן מחלות ריאה וסרטן הריאות.

הנתונים המדאיגים מראים שכ-90% מבין החלקיקים שאנחנו שואפים עם עשן הסיגריות נותרים להם בתוך הגוף, בין אם בדרכי הנשימה ובין אם ברקמת הריאות. נוצר גירוי מתמיד שפוגע בתפקוד של הריסיות, שאינן יכולות להתמודד עם הריר שנותר לו בתוך הסימפונות. הדרך שלו לנסות להשתחרר היא, ניחשתם נכון, באמצעות שיעולים מציקים מנקודת המבט של האדם הסובל מהם.

שיעול כרוני עלול להיות תופעת לוואי של חלק מהתרופות שאנחנו נוטלים, גם כאשר הטיפולים עצמם הם יעילים ומתמודדים בהצלחה עם הבעיה שהם מיועדים לה מלכתחילה. חלק מהתרופות שאנחנו משתמשים – למשל תרופות שהמטרה שלהן היא להפחית את לחץ הדם  בגוף – מביאות באופן כמעט "טבעי" לשיעולים יבשים וכרוניים. כדי לשמור על יעילות הטיפול בבעיה חשוב לגשת לרופא ולראות אם ישנן תרופות אחרות שמסייעות לבעיה הראשונית ושלא מביאות לשיעול.

בהרבה מאד מקרים השיעול היבש הוא אחת ההשלכות הגופניות של מצבים רפואיים מורכבים. תסמונת הטפטוף שמאחורי האף עלולה להביא לשיעולים אצל בני כל הגילאים, וכך גם נזלת אלרגית. ריפלוקס קיבתי – בעיה נפוצה מאד כיום – מגדיל אף הוא את הסיכויים לשיעולים יבשים.

אז מה עושים?

שיעול יבש עלול להיגרם עקב לא מעט סיבות (שרק התמצית שלהן הובאה כאן). הוא עלול בהמשך לכך להביא לתסמינים שאינם נעימים דוגמת עייפות כרונית הנגרמת עקב הפגיעה בשינה, כאבי ראש וסחרחורות, דליפת שתן, הזעת יתר ועוד. חשוב להיות עם האצבע על הדופק ולשים לב לסוג התסמינים שמופיעים ולנסיבות ההופעה שלהם אצל האדם הספציפי.

עיקר הטיפול כיום בשיעול יבש הוא מציאת הגורם המביא לשיעול וטיפול בו, מה שעשוי לפתור את הקושי ולהביא להפסקת השיעולים המייגעים. זו הסיבה שמומלץ להיות ערים להתנהגות שלנו במהלך תקופות של שיעולים כרוניים ולנסות להגדיר את גורמי הסיכון: למשל האם לאחרונה החל האדם להשתמש בתרופות חדשות שהוא לא יודע את טיבן או את ההשפעה שלהן על הגוף.

ניתן ואף מומלץ לשקול שימוש באמצעים מקיפים לאבחון מצב הגוף, מ-א' ועד ת', מה שיכול ללמד את האדם על הנסיבות המביאות לשיעולים ועל קשרים חיוניים בגוף המושפעים מכך. דוגמא מוצלחת היא מכשיר האבחון Global Diagnostics, בו נעשה שימוש ברשת המרפאות של ביו קיור.