כשמדברים על "קנדידה", ברור לרוב האנשים שמדובר בבעיה רפואית. בפועל זוהי פטריית שמר שנמצאת בגוף של כל אחד ובמובנים מסוימים אף תורמת לגוף.

קנדידה היא המקור השכיח ביותר לזיהומים פטרייתיים בגוף, שעלולים להופיע מכף רגל ועד ראש. אחד התסמינים הנפוצים של קנדידה הוא נשירת שיער, שיכולה להיות בהיקפים שונים. הנה כל מה שחשוב שתדעו עליה.

הקשר בין קנדידה לנשירת שיער

קנדידה עלולה להשפיע לרעה על נשירת שיער הגוף במספר אופנים. ראשית, בכוחה השלילי של הקנדידה להביא לעיכוב בספיגתם של ויטמינים ומינרלים בדם. הסיבה לכך היא הפרשת הרעלנים על ידי שמרי הקנדידה. נוצר בעקבותיה חוסר איזון תזונתי, שאחד הביטויים האפשריים שלו הוא נשירת שיער.

נקודת השקה נוספת קשורה לעובדה שהקנדידה, מיסודה, עלולה לעורר לחצים וחרדות אצל האנשים. למעשה, זהו מעגל קסמים שלא תמיד קל להבין אותו או לצאת ממנו: הקנדידה כשלעצמה גורמת ללחץ, אך מנגד נוטה להתפתח בסביבה לחוצה. הלחץ הזה עלול להביא לבעיות ולחוסר איזון הורמונלי, המשפיע אף הוא לרעה על צמיחתו של השיער. בנוסף לכך, לחץ עלול להביא לכך שזקיקי שיער עודפים ייכנסו למצב של מנוחה, ממנו הדרך לנשירה אינה ארוכה כלל.

שימו לב לכך שנשירת השיער יכולה להיות בדרגות חומרה שונות: החל מנשירה קלה, בה מאבדים מספר קטן של שיערות, ועד לנשירה מאסיבית שעלולה להיות גם לצמיתות.

הפרמטר העיקרי המשפיע על דרגת החומרה הוא רמת הזיהום של הקנדידה (מידת העומס הפטרייתי), אך גם המאפיינים הספציפיים של האדם עשויים לשחק תפקיד. כך למשל זיהום מקומי בקרקפת הוא מצב נדיר אך אפשרי, המופיע אצל אנשים הסובלים ממחלות רקע או ממערכת חיסונית שאינה מתפקדת כשורה.

כך מאבחנים את הבעיה

אבחון קנדידה אינו דבר פשוט כלל וכלל. רשימת התסמינים האפשריים של הקנדידה רחבה ועשויה להשתנות על פי המיקום ודרגת החומרה של הבעיה. התוצאה היא שלא מעט אנשים סובלים מקנדידה, אפילו במשך שנים, בלי שהם מודעים לכך כלל וכלל.

אם בוחנים את נשירת השיער, הרי שלה יש גורמים אפשריים רבים. מכאן שגם אם מזהים את הנשירה ומבינים שדבר מה אינו כשורה, לא בטוח שיזהו את הקנדידה כגורם אפשרי.

 אבחון הבעיה יכול להתבסס על התסמינים החיצוניים, ההיסטוריה הרפואית והתשאול של האדם, כאשר גם למקום החשוד של הופעת הקנדידה יש השפעה.

ישנן שיטות אבחון יעילות, דוגמת אנדוסקופיה או לקיחת ביופסיה, אך הבעיה היא שהן נחשבות לפולשניות ולכן אינן נעימות לביצוע. בנוסף, החשש הוא שיעבור זמן רב מדי עד שניתן יהיה לאבחן הבעיה.

לעומת זאת, מוצעים כיום אמצעי אבחון יעילים ומהירים – דוגמת האבחון מבוסס מכשיר ה-Global Diagnostics. המכשיר סוקר את איברי ומערכות הגוף תוך מספר דקות ומספק דו"ח מקיף שעשוי להתייחס גם לשאלות הקנדידה, נשירת השיער והקשר ביניהם.

 דרכי הטיפול בבעיה

חלק משמעותי מאוד בהתמודדות עם קנדידה כמכלול הוא שינוי התפריט התזונתי. המטרה כאן היא "להרעיב את הפטרייה", כלומר, להוציא מהתמונה את כל המאכלים שמביאים לשגשוג שלה.

סוכרים ומזון מעובד נחשבים לבעייתיים מאוד מהבחינה הזו, כאשר תחת זאת רצוי לצרוך במקומם מאכלים עתירי חלבונים, ירקות לא עמילניים ועוד. ניתן בהחלט לשקול שימוש בתוספי תזונה ובצמחי מרפא. התאמת תפריט תזונתי לקנדידה, כפי שניתן לעשות ברשת המרפאות ביו-קיור, היא צעד מרכזי בדרך לפתרון.

לצד זה ישנם תכשירים ייעודיים, תרופות, פתרונות כירורגיים וטיפולים מקשת הרפואה המשלימה שעשויים להשתלב בתמונת הטיפול בקנדידה. אין פתרונות קסם בתחום, אבל טיפול נכון אמור להביא לפתרון הבעיה ולשיפור משמעותי במצב השיער כתוצאה מכך.