הרפס השפתיים, הידוע גם בתור "פצע חום", הוא בעיה לא פשוטה להתמודדות. ההרפס, שביטויו המוחשי הוא הופעת שלפוחיות לא אסתטיות בשפתיים (שלפוחיות הנותרות למשך כ-10-14 ימים), עובר בין אנשים בקלות יתרה.

 מעבר לפגיעה במראה החיצוני שלנו, הוא גורם לגירודים ולא פעם גם לכאבים. אם זה לא מספיק, הרי שלאחר הופעת הזיהום הראשון הוא יישאר בגופינו לעד, כשהוא רדום אבל עלול לתקוף אותנו מדי פעם. כאשר נחוש סטרס או דיכוי חיצוני, עלולים תסמיני ההרפס לחזור: אמנם בצורה עדינה יותר מאשר ההופעה הראשונית, אבל עדיין כפגם שניתן להבחין בו.

 מכל אלה, נראה שמדובר בקושי של ממש. החדשות הטובות הן שאבחון מדויק של הבעיה, ובעיקר טיפול ממוקד בה, יקטינו את חוסר הנוחות שלכם עד למינימום האפשרי.

 ממה נגרם הרפס בשפתיים?

מבחינה מעשית, המקור להרפס בשפתיים הוא זיהום נגיפי העונה לשם "סימפלקס" (לרוב סוג 1, אבל לעיתים סוג 2). זיהום זה יכול לתקוף אותנו גם אם התסמינים שתוארו מעלה לא יופיעו, לפחות לא בשלב הראשון. הדרך העיקרית בה הנגיף מועבר מאדם לאדם היא, ניחשתם אולי נכון, נשיקה.

 שימוש משותף במוצרים הנוגעים בשפתיים (כלי אוכל, כלי איפור, מגבות, סכיני גילוח וכדומה) עלול להביא אף הוא למעבר של הנגיף בין אנשים, ולכן נדרשת חובת זהירות כאשר אתם נמצאים בסביבת אדם הסובל מהרפס.

 הופעה חוזרת של הרפס בשפתיים עלולה להתרחש עקב לא מעט סיבות, ביניהן מתחים נפשיים, חום, חשיפה ממושכת לקרני השמש, דיכוי של המערכת החיסונית, טראומה מקומית ועוד. יש לא מעט מצבים בהם ההרפס חוזר בלי שאנחנו יכולים להצביע על גורם מובהק המביא לו.

 איך מאבחנים את הבעיה?

הרפס בשפתיים נתגלה בדרך כלל בבדיקה קלינית שמבצע הרופא, באופן מקרי או לאחר שיש חשד להופעת הבעיה הלא נעימה הזו. הבדיקה הזו אמורה לספק תשובות לרוב השאלות שעולות, אם כי לעיתים יש צורך בהשלמה. כאשר תמונת האבחון אינה מלאה, מסיבה זו או אחרת, יכולות להיכנס לתמונה בדיקות המעבדה. אלה כוללות בדיקת דם לאיתור הנוגדנים של הרפס בגוף (סרולוגיה), תרבית לווירוסים שהוזכרו מעלה או משטח.

במהלך השנים נכנסו לתמונה שיטות אבחון חדישות, שיכולות להיות רלוונטיות גם במקרה של הרפס בפה. כך למשל מכשיר האבחון המהפכני גלובאל דיאגנוסטיקס, הזמין ברשת מרפאות ביו-קיור, מבצע סקירה מקיפה של הגוף מ-א' ועד ת'.

המכשיר מבוסס על רפואת תדרים ובוחן את מצב הגוף, וזאת לאחר הליך פשוט של חיבור אלקטרודות לרגליו את האדם הנבדק. בתום מספר דקות ניתן לקבל דו"ח מקיף על כל מה שאינו כשורה בגוף, כולל תשובות מסוימות לשאלת ההרפס או הסיבות לו.

דרכי הטיפול בבעיה

למרות שהרפס בשפתיים הוא בעיה לא נעימה מכל הבחינות, אין צורך להיכנס לפאניקה גם כאשר נדבקים בו. הסיבה היא מוצרים כיום מספיק טיפולים יעילים. דרך טיפול מקובלת היא באמצעות תמיסות ייעודיות שיכולות לסייע בהעלמת הנגעים, בעיקר תמיסות יוד.

אם הטיפולים האלו לא עוזרים, או במקביל אליהם, ניתן לשקול גם שימוש בתרופות אנטי ויראליות המתאימות בעיקר לשימוש קצר מועד. במקרים חמורים יותר ייתכן שיהיה צורך בתרופות "חזקות" יותר, דוגמת כדורים הניתנים רק במרשם רופא.

יש כיום מגוון רחב של תכשירים טבעיים, המשתייכים בחלקם הגדול לשדה המשחק של רפואה אלטרנטיבית. הם נחשבים לרוב לבטוחים פי כמה לשימוש, אם כי גם בהם חשוב להקפיד על נטילה בהתאם להוראות. מוצרים ייעודיים, דוגמת מדבקות או מכשיר LipZor, יכולים להשלים את התמונה.