היריון הוא תקופה מרגשת אבל גם ממש לא פשוטה מבחינה גופנית. גוף האישה עובר שינויים רבים, שמשפיעים על יכולת התפקוד שלה, כרוכים בכאבים ובקשיים מרובים. זוהי תקופה בה המערכת ההורמונלית בגוף פשוט משתוללת ומשפיעה גם על מצבי הרוח של האישה.

אם חשבתן שלאחר הלידה המאושרת המצב חוזר לקדמותו בין רגע, תתאכזבו בוודאי לשמוע שחוסר איזון הורמונלי לאחר לידה הוא מצב שכיח ולעיתים אף מתבקש. אז מתי צריך לדאוג ממנו? ומה בכלל אפשר לעשות?

חוסר איזון, לידה ומה שביניהם

לאחר הלידה, עלול חוסר האיזון ההורמונלי להביא לסיבוכים שונים ולעיתים מדאיגים. כל אישה רוצה לרדת במשקל הגוף לאחר הלידה, אבל כשהירידה נעשית עקב בעיות באיזון ההורמונלי היא עלולה להיות קיצונית ולא מבוקשת. בין התסמינים המזוהים עם תקופה זו ניתן למנות כאבים עזים, הקאות, בחילות ועוד.

אין כאן תשובה חד משמעית לגבי המועד בו מומלץ לגשת לאבחון אצל רופא מקצועי, אבל ההמלצה שלנו היא לא לקחת סיכונים. על כל מקרה של כאבים או תסמינים חריגים רצוי לגשת לרופא, בעדיפות לרופא שמכיר את האישה, ההיסטוריה שלה או מהלך ההריון. גם אם לא יתגלה דבר, בתקווה, האישה תקבל הרבה מאד שקט נפשי.

כך מזהים את הבעיה

חוסר איזון הורמונלי, כבעיה המתחוללת מתחת לפני השטח, אינו פשוט לאבחון כלל וכלל. התמונה דומה ואולי אפילו מורכבת יותר בחודשים שלאחר הלידה. בהם חשוב קודם כל לזהות את התסמינים העיקריים שעשויים להיות מזוהים עם אותו חוסר איזון, לרבות ההרגשה הכללית שהופכת לשלילית או מצב בו מופיעות דמעות אצל האישה גם בלי שיש לכך סיבה מובהקת (מה שמכונה "דמעות יולדת").

בחלק מהמקרים לא קיימים כלל תסמינים המזוהים עם חוסר האיזון בשלבים הראשונים, ובאחרים האישה מייחסת את הסימפטומים הדי כלליים שמתגלים אצלה לבעיות אחרות.

מכיוון שזיהוי חוסר איזון הורמונלי עלול להביא לכך שהבעיה תחמיר ותביא לפגיעה באיברים ובמערכות חיוניים של הגוף, רצוי לגשת לאבחון מוקדם ככל האפשר. בדיקה הורמונלית של הגוף (למשל נטילת בדיקת דם) יכולה ללמד אותנו על מצב ההורמונים הספציפיים, ובכך לאתר חוסר איזון – כלומר מקרה בו הכמויות ההורמונליות חורגות מהנורמה. דרך אחרת היא לבצע אבחון מקיף של הגוף בכללותו, כשבמהלך השנים התווספו לתמונה אמצעים מתקדמים מאד.

מכשיר האבחון Global Diagnostics עונה על ההגדרה הזו.  המכשיר הסורק את כלל הגוף – כלומר יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות – ומצביע בתום בדיקה קצרה על כל מה שעלול שלא להיות בסדר. באמצעות המכשיר ורפואת התדרים אפשר ללמוד גם על רמת התפקוד של המערכת ההורמונלית של האישה, או אפילו ההשפעה של חוסר האיזון על איברי ומערכות הגוף האחרים.

ומה באשר לטיפול?

חוסר איזון הורמונלי ניתן לטיפול כיום בדרכים שונות, כך שתהיה זו טעות להשלים עם הבעיה וגם לצפות שהיא תחלוף מעצמה (בהרבה מאד מקרים כן אכן קורה, אבל לא בכולם).

טיפולים הורמונליים משלימים יכולים להחזיר בהדרגה את האיזון לגוף האישה, באמצעות הפחתה או הוספה של הורמונים. במקרים מורכבים יותר – למשל לחצים המופעלים על איברי המערכת – יהיה צורך בטיפולים כירורגיים, הכוללים סיכונים משלהם.

שינוי אורח החיים של האישה, לצד טיפולים מקשת הרפואה האלטרנטיבית, יכולים בתרחישים שונים להשלים את התמונה. אישה הסובלת מחוסר איזון הורמונלי עלולה להיות "רגישה" לכך גם לאחר מכן, ולכן מומלץ לא לנוח על זרי הדפנה גם כשמגיעים לאיזון מחודש. בדיקות תקופתיות על פי הנחיות הרופא, יחד עם מעקב אחר מדדי הגוף, יכולים למנוע הישנות של הבעיה.