גיל המעבר הוא תקופה של שינויים רבים, חלקם חיוביים יותר וחלקם פחות. הזעת יתר, שנפוצה הן בקרב גברים והן בקרב נשים, היא מסוג הדברים שהיינו שמחים אם לא היו קיימים – אבל בפועל היא מנת חלקם של רבים.

המצב, המכונה גם גלי חום, מאופיין בעלייה בטמפרטורת הגוף שלא בהכרח נובעת מהטמפרטורה החיצונית, כאשר לרוב זה קורה בלילה. מכאן עולות מספר שאלות שהמאמר יספק להן תשובה, ובעיקר הגורמים המגוונים לבעיה, האבחון שלה ודרכי הפתרון שלמרבה השמחה קיימות.

אז למה מזיעים בגיל המעבר?

הזעת יתר בגיל המעבר נובעת כאמור מעלייה "לא מוסברת" של טמפרטורת הגוף. מבחינה פיזיולוגית הסיבה לכך היא הפרעה בפעילותה של המערכת הסימפמטית, יחד עם נזק הנגרם למערכת שהתפקיד החשוב שלה הוא לווסת את הטמפרטורה הפנימית של גוף האדם.

התהליך הספציפי המתחולל בגוף עדיין לא ידוע לחלוטין, כאשר ההערכה המקובלת היא שמדובר בחוסר אימון של רמת האסטרוגן בגוף יחד עם ירידה ביוכימית. אלה מביאים לכך שההיפותלמוס פורק כימיקלים הגורמים לכך שכלי הדם הנמצאים בעור מתרחבים להם, מה שגורם לחום מוגבר וכתוצאה מכך להזעה.

המצב הלא רצוי הזה עלול להיגרם כשלעצמו עקב גורמים שונים, לרבות פגיעה באיזון ההורמונליהמתרחשת בגיל המעבר, מחלה כרונית כזו או אחרת שמתפתחת למימדי ענק בתקופה זו של החיים, נטילה של תרופות מסוימות במטרה להתגבר על מחלות קיימות ועוד.

איך מאבחנים את הבעיה?

אבחון של הזעת יתר מוגברת בגיל המעבר מתחיל קודם כל עם התסמינים של הבעיה. בדרך כלל יהיו אלה גלי חום המופיעים בחלק הגוף העליון, יחד עם האצה בקצב פעימות הלב ולעיתים גם הופעת אדמומיות באזורים שונים (בעיקר הפנים, הצוואר או החזה). התופעות האלה חוזרות בתדירות גבוהה יחסית אצל אנשים בגיל המעבר הסובלים מהבעיה, כשכל "התקף" עשוי להימשך עד חמש דקות.

כך מתמודדים עם הבעיה

הזעת יתר אמנם נראית "טבעית" ובלתי נמנעת, אבל במציאות ניתן להקטין את מימדיה וגם את תדירות הבעיה בצורה משמעותית. זה מתחיל עם שינויים מתבקשים באורך החיים של האדם. עליו להקפיד שהביגוד שלו יהיה מתאים וימנע הזעה מיותרת (בגבולות הסביר כמובן. אנחנו לא מתכוונים ללבישת מכנסיים קצרות בשיא החורף)

לצד הקפדה על שהות בחללים מקוררים או ממוזגים. חשוב להימנע ממאכלים וממשקאות אשר עלולים לעורר אצל האדם את גלי החום והזעה, כשדוגמאות נפוצות הם משקאות אלכוהוליים או מבוססי קפאין, מאכלים מתובלים יתר על המידה ועוד. משקל עודף של הגוף ועישון מגדילים אף הם את הסיכוי שהאדם יסבול מהזעת יתר בגיל המעבר בצורה משמעותית.

אם הצעדים שהובאו כאן במטרה למנוע את הזעת היתר לא עוזרים – וזו תהיה התמונה בהרבה מאד מצבים – יש לנקוט בגישה טיפולית מקיפה יותר. אבחון הגורמים לבעיה יכול לפשט את התמונה, כך שאבחון מקיף של כלל מערכות ואיברי הגוף הוא צעד מרכזי.

כאן אפשר להזכיר לדוגמא את האבחון של מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס, מכשיר שמאבחן את הגוף באופן מלא בצורה שאינה פולשנית ותוך בחינת הקשרים הקיימים בגוף, תוך שמונה דקות בלבד.

ברוב המקרים מתחילים את הטיפול עם השינויים באורח החיים שהוזכרו מעלה. אורח החיים של האדם צריך להיות רגוע ושליו ככל האפשר, עם כל המורכבות האפשרית של גיל הזהב.

יש כיום היצע רחב של תרופות טבעיות, תוספי תזונה וויטמינים שעשויים להקל על הבעיה, רובם מקשת הטיפולים האלטרנטיביים ולא הקונבנציונליים. במקרים חמורים יחסית וכאשר הטיפולים הבסיסיים לא עובדים ניתן לשקול שימוש בתרופות מרשם להתמודדות עם הבעיה, תוך כדי שלוקחים בחשבון את תופעות הלוואי האפשריות שלהן.