דלקת הלבלב, המכונה בז'רגון הרפואי פנקראטיטיס (Pancreatitis), היא סוג חמור במיוחד של דלקת. דלקת זו מופיעה בבלוטת הלבלב והיא יכולה להיות פתאומית וחדה מצד אחד, או כרונית ומתמשכת מהצד השני.

הדלקת עלולה להביא לסיבוכים רפואיים לא פשוטים, לרבות הרס של רקמת הלבלב, עיכול עצמי ומחלות קשות. כדי לאפשר לכן להבין מול מה אתם מתמודדים, איגדנו עבורכם במאמר הבא את כל מה שצריך לדעת על אבחון דלקת הלבלב וטיפול בה.

הגורמים העיקריים לדלקת הלבלב

אבחון דלקת הלבלב יכול בהחלט להתחיל מהיכרות עם גורמי הסיכון העיקריים המזוהים עם המחלה. הראשון והמרכזי שבהם הוא אבני מרה. כאשר הן נודדות מאזור כיס המרה עד למעי הן עלולות להביא לחסימה של צינור הלבלב – מכאן הדרך לדלקת אינה ארוכה כלל וכלל.

לעיתים הדלקת נגרמת בעקבות מחלה באזור מערכת העיכול, לרבות סיסטיק פיברוזיס. היא עלולה להיגרם עקב רמות בלתי תקינות של סידן בדם – מה שמכונה היפרקלצמיה – בעקבותיו בלוטת התריס מראה פעילות מוגברת.

בהרבה מאד מקרים דלקת לבלב נובעת משתיית אלכוהול מופרזת, כשסממן נוסף של אורח חיים שאינו תקין שעלול להביא למחלה הוא עישון. הדלקת עלולה להיגרם בעקבות טראומה הנגרמת לאזור הבטן, בעקבות מחלה או ניתוח כירורגי, וכן על ידי תרופות מסוימות שנוטלים באופן קבוע. הצד הגנטי נוכח אף הוא, כאשר אנשים שיש במשפחה שלהם היסטוריה של דלקת לבלב נמצאים בקבוצת הסיכון המוגבר.

יש להדגיש כי שילוב בין מספר גורמים הוא בהחלט אפשרי, וכן שישנם מצבים רבים בהם דלקת לבלב מופיעה אצל אדם מסוים בלי שיודעים בדיוק מהם הגורמים לה.

שיטות אבחון הבעיה

הבירור האם אדם מסוים סובל מדלקת לבלב מתחיל בדרך כלל מסימפטומים שהוא חווה. מדובר כאן בשורה ארוכה של תסמינים עיקריים, התלויים בסוג הדלקת הספציפית התוקפת את האדם, בדרגת החומרה שלה ובמאפייני הגופניים של אותו אדם.

התסמינים העיקריים הם כאבים עזים באזור הבטן העליונה, שעלולים להשליך גם לאזור הגב. אנשים הסובלים מכאבים אלה יראו שהדרגה שלהם עולה לאחר ארוחה או בעת מנוחה, כאשר משככי הכאבים הסטנדרטיים לא בהכרח יעזרו. ייתכן שהאדם הסובל מהדלקת יחוש רגישות מוגברת למגע באזור הבעייתי, הקאות או בחילות. הבעיה היא שאלו תסמינים כלליים יחסית, שניתן לייחס באותה מידה לשלל מצבים רפואיים אחרים.

כאן נכסים לתמונה אמצעי האבחון המתקדמים שאמורים להסיר את סימני השאלה. את דלקת הלבלב ניתן לאתר במספר דרכים. הבדיקה העיקרית הנעשית היא בדיקת דם, שבוחנת את הרמות של האנזימים בתוך הלבלב. לצד זה ניתן לבצע בדיקת צואה שמטרתה לראות כיצד פועלת מערכת העיכול.

בדיקות מתקדמות כמו CT או אולטרה סאונד מתקשרות לצדדים הכירורגיים של הבעיה, ובאמצעותן ניתן לראות האם ישנן אבנים בכליות. יש מקרים בהם משלבים לצורך האבחון בדיקת MRI או אולטרה סאונד אנדוסקופי. ניתן בהחלט לאבחן את הבעיה באמצעות אבחון מקיף של מצב הגוף, הנעשה באמצעים מתקדמים כמו מכשיר האבחון Global Diagnostics.

הטיפול? לא פשוט כלל

דלקת בלבלב, בהיעדר אבחון מוקדם וטיפול יעיל, עלולה לסכן חיים. ברוב המקרים אדם שאצלו מתגלה הדלקת הזו יאושפז בבית החולים, וזאת על מנת לייצב את הסימפטומים שהוא סובל מהם קודם כל. לאחר מכן – ולעיתים במקביל – מנסים לחקור מהם הגורמים המביאים לדלקת ולטפל בהם.

בתקופת האשפוז צריך המטופל להיות בצום מוחלט למשך מספר ימים לפחות. אם נדרשת המשך הזנה באותה הצום, היה תיעשה דרך האף או בעירוי. טיפולים אפשריים אחרים הם אנדוסקופיה בדרכי המרה ובלבלב, נטילת תרופות או תוספי תזונה, אימוץ תפריט תזונתי דל בשומנים ועוד.