התפקידים העיקריים של מערכת העיכול ידועים לכל: לקלוט את המזון, לפרק אותו ליחידות הקטנות ביותר שלו, לסייע לספיגה שלהן בגוף ולפלוט את הפסולת שאינה רצויה.

מרשימת התפקידים המכובדת הזו אפשר להבין מדוע בעיות במערכת העיכול פשוט לא יכולות להיות פשוטות. הקושי הוא שזיהומים במערכת העיכול הם בהחלט נפוצים ועלולים להופיע בכל אחד מהחלקים שלה, עקב סיבות שונות ומגוונות.

היכרות עם פוטנציאל הבעיה היא צעד מרכזי בדרך להתמודדות איתה. במאמר הבא נסקור עבורכם את הסוגים העיקריים של זיהומים במערכת העיכול ונסביר לכם מה ניתן לעשות כדי להימנע מהם, לאבחן אותם ולהתמודד איתם.

האבחנות העיקריות בין הזיהומים

את הזיהומים האפשריים במערכת העיכול ניתן לחלק למספר קבוצות. האבחנה הראשונה היא בין המקום הספציפי במערכת העיכול בו הזיהום מופיע, למשל המעי או הקיבה. כמובן שמדובר כאן בנקודת זמן ספציפית, מכיוון שבהיעדר טיפול עלולים חלק מהזיהומים להגיע לאיברים מרוחקים אחרים. החלוקה האפשרית השנייה היא בהתאם לגורם המחולל את הזיהום, למשל צריכה של מזון מקולקל או מחלה.

אופן חלוקה אחר הוא בהתאם לסוג הספציפי של הזיהום. ניתן למצוא זיהומים חיידקיים, אשר השכיח שבהם הוא חיידק האי קולי. לא כל החיידקים האלו הם "רעים", וחלקם דווקא חיוניים לתפקוד התקין של הגוף. יחד עם זאת חיידקים כן עלולים להתפתח לכדי זיהום ולכלול תופעות לוואי לא נעימות.

זיהומים נגיפיים, הסוג השני בחלוקה הנוכחית, מכניסים לתמונה את אותם מיקרואורגניזמים זעירים, הקטנים אפילו יותר מאשר החיידקים. ישנם מספר נגיפים נפוצים, הכוללים תסמינים מובחנים (אחד המרכזיים הוא שלשולים) ואינם מושפעים מטיפול אנטיביוטי. פרזיטים ותולעים משלימים את התמונה הלא נעימה של זיהומים במערכת העיכול.

מדוע החלוקה הזו חשובה? (או: דרכי האבחון)

אי אפשר לדבר על זיהומים במערכת העיכול כאל מקשה אחת, ולכן קיימת חובה לסווג קודם כל את הזיהום לפני שמחליטים על אסטרטגיית התמודדות עמו. בחינה של סוג הזיהום הספציפי, וגם הגורמים האפשריים לו, היא צעד מרכזי בדרך להתמודדות איתו.

לרוב נהוג לבצע את האבחון באמצעות בדיקת צואה, במסגרתה בוחנים האם ישנם חיידקים בדגימת הצואה שנלקחה מהאדם – חיידקים שמצביעים מטבע הדברים על הזיהום הפוטנציאלי. יש מקרים בהם מוחלט לשלב בדיקות נוספות לקבלת תמונה מלאה יותר, דוגמת בדיקת דם שמטרתה לבדוק את רמתם של רכיבים מסוימים במחזור הדם. כמויות חריגות, לכאן או לכאן, עלולות להעיד על דבר מה שאינה כשורה ומתרחש לו מתחת לפני העור.

שיטות אבחון מתקדמות הפכו לרלוונטיות מאוד בשנים האחרונות. דוגמא בולטת היא Global Diagnostics, מכשיר אבחון בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור. המכשיר בוחן את מצב הגוף כולו, מכף רגל ועד ראש, לאחר חיבור אלקטרודות לרגליו של האדם הנבדק. התוצאה היא בדיקה קצרה ולא פולשנית, בסיומה מתקבל דו"ח מקיף שיכול ללמד גם על הימצאות זיהום במערכת העיכול והשלכותיו.

מה עם הטיפול?

ברור שגם מבחינת הטיפול, יש שוני בין הזיהומים השונים ודרגת החומרה שלהם אצל אדם ספציפי. במקרים הפשוטים יותר הזיהומים יחלפו ללא צורך בטיפול חיצוני או פנימי תוך פרק זמן קצר.

האדם יכול במצבים אלו לקחת תרופות כלליות לשיפור התסמינים שלו. מכיוון שזיהומים רבים מביאים לשלשולים, צריך להיות עם האצבע על הדופק מבחינת סכנת ההתייבשות – בעיקר במקרה של ילדים קטנים.

ככל שדרגת החומרה של הזיהום גבוהה יותר כך הצפי הוא לטיפול מורכב, או אפילו לשילוב בין מספר אופני טיפול. שילוב נפוץ הוא בין טיפולים קונבנציונליים לטיפולים אלטרנטיביים, כאשר שינוי ההרגלים התזונתיים הוא צעד מרכזי בדרך לשיפור המצב בתרחישים שונים.