כל אדם סובל מדי פעם מכאבי בטן. לפעמים מדובר במשהו מקולקל שאכלנו, בעוד שבמקרים אחרים במחלה קשורה או נלווית המצריכה טיפול.

בחלק מהמקרים הסיבה לכאבים לא ברורה, אך הציפיה היא שהם יחלפו במהרה. אחת השאלות העיקריות שצריכה להישאל ביחס לכאבי בטן היא המיקום הספציפי שלהם, שיכול להעיד על הסיבות לכאבים ולהשפיע על אופן הטיפול.

כאבים באזור הבטן העליונה, הוא כאב אפיגסטרי (מלשון אפיגסטריום – אזור הבטן העליונה). האזור מאגד בתוכו איברים חיוניים דוגמת קיבה, לבלב, כבד, טריסריון וטחול, ומכאן שיש פוטנציאל לא קטן לצרות צרורות.

קווים לדמותו של הכאב האפיגסטרי

כאב אפיגסטרי עלול להיגרם עקב סיבות שונות ומגוונות, כאשר ברמה הכללית הגורם העיקרי הוא פגיעה בקיבה או בלבלב. בין היתר מדובר כאן במצבים דוגמת דלקות, ריפלוקס, הופעת אבנים בכיר המרה, כיב פפטי ועוד. הכאב עלול להופיע בתדירות משתנה ובמגוון דרגות עוצמה, כך שחשוב למפות את הבעיה לפני שחושבים על טיפול בה.

כאבים קלים בבטן העליונה הם תלונה נפוצה מאד, ופעמים רבות הם לא מעידים על דבר מה שמצריך טיפול. אבל, וזה אבל גדול, בתרחישים שונים ייתכן שהכאבים האלה מצביעים על מחלה או בעיה מורכבת המתחוללת לה מתחת לפני השטח. זו הסיבה שכאבים תדירים או עזים במיוחד צריכים להדליק אצלכם את נורות האזהרה.

חשוב לשים לב לכך שהגורמים לכאב עלולים להשפיע על הדפוסים שלו. דוגמא לכך היא כאב הנובע מכיב פפטי, הפוגע בעיקר בתריסריון אבל בחלק מהמקרים בקיבה.

כאבים אפיגסטריים הנובעים מכיב פפטי הם בדרך כלל עמוסים ו"מכרסמים", כשבין ההשלכות השליליות שלהם על החיים ניתן למנות קשיים בשינה. הכאבים עלולים להופיע לסירוגין לתקופות של שבועות או חודשים, ונחלשים לרוב עם נטילתן של תרופות נוגדות חומצה.

המפתח להתמודדות: אבחון נכון

השכיחות הגבוהה של הכאבים האפיגסטריים, והעובדה שלעיתים קשה לייחס אותם לבעיה ספציפית, מביאה להתעלמות של לא מעט אנשים מהכאבים במחשבה ש"גם זה יעבור". הכל טוב ויפה, אלא שבמקרים מורכבים חשוב למפות את הבעיה ולאתר אותה בהקדם האפשר. יש מגוון רחב של בדיקות שאפשר לחשוב עליהן, אבל נקודת ההתחלה היא בחינת ההיסטוריה הרפואית של האדם והתסמינים הספציפיים של הכאבים המופיעים אצלו.

על בעיות בבטן ניתן ללמוד דרך סריקות מתקדמות אלה או אחרות, דוגמת אולטרסאונד או CT בטן. חלק מפעולות האבחון הינן פולשניות ומבוססות על הכנסת מצלמה או רכיבים אחרים לתוככי מערכת העיכול. דרך פשוטה יותר ללמוד על בעיות בגוף, כולל כאבים אפיסטריים, היא באמצעות מכשירי אבחון מקיפים ובלתי פולשניים.

Global Diagnostics הוא מכשיר מוביל בקטגוריה, הזמין במרפאות ביו קיור. המכשיר מבצע סריקה של הגוף מכף רגל ועד ראש, כולל כמובן הבטן, במטרה לאתר בעיות או קשרים הקיימים בין האיברים והמערכות השונים. לאחר פרק זמן מינימלי ניתן לקבל תשובות ללא מעט שאלות, מה שבמצב הרגיל היה מצריך גיחות הולכות וחוזרות בין רופאים במשך חודשים.

מגוון דרכי טיפול

הטיפול ארוך הטווח בכאבי בטן אפיגסטריים מתבסס על איתור מקור הבעיה וניסיון התמודדות איתו, בהנחה שההתמודדות הזו תביא להפחתת דרגת העוצמה והתדירות של הכאבים. בגזרת הרפואה הקונבנציונלית תמצאו תרופות משככות כאבים, או אפילו טיפולים כירורגיים במקרים המורכבים.

במצבים אחרים ניתן לשפר את המצב דרך טיפולים אלטרנטיביים או שינוי אורח החיים. המזון שאנחנו מכניסים לגוף, כמו גם מידת הפעלתנות שלנו, עשויים להשפיע לכאן או לכאן על מצב הבטן והכאבים שאנו חשים.