כל אדם סובל מפעם לפעם מכאבי בטן. בהרבה מקרים מדובר בתוצאה של מזון מקולקל שאכלנו או וירוס שנחשפנו אליו, כאשר במצבים הפשוטים המצב יחזור להיות תקין לחלוטין כעבור מספר שעות.

אבל מה קורה כאשר כאבי הבטן מופיעים בתדירות גבוהה, או מאופיינים בדרגת עוצמה גבוהה במיוחד? במצב הזה, יכול להיות שהם מעידים על בעיות שמצריכות טיפול. אבחון מדויק ויעיל של מקור הכאבים יכול להקל על המצב ולשפר את הבריאות שלנו בעשרות מונים.

שורה ארוכה של גורמים

הנקודה הראשונה שצריך לזכור היא שכאבי בטן – גם כאשר הם תכופים או עזים – עלולים להיגרם עקב מכלול רחב של סיבות. הנפוצה שבהן היא וירוס ויראלי, שרשימת התסמינים השליליים שלו רחבה אפילו יותר (חום גבוה או הקאות הם חלק מהתסמינים). במצב הזה אין יותר מדי מה לעשות אלא להמתין שהוירוס יחלוף, מכיוון שהטיפולים האנטיביוטיים אינם יעילים במצב הזה.

הרעלת מזון היא גורם סיכון נוסף, כאשר במקרה הזה אנחנו צפויים לסבול מהתסמינים הלא נעימים – ביניהם כאבי בטן, שלשולים ובחילות – פרק זמן של כ-8-12 שעות לאחר הארוחה. כאבי בטן עזים עלולים להיגרם עקב חלק מהתרופות שאנחנו צורכים בדרך קבע.

כאבי בטן הם סימפטומים של מגוון מצבים רפואיים ומחלות, כשבין היתר ניתן להצביע על כיב בקיבה או בתריסריון, אבנים במרה או בכליות, דלקת בדרכי השתן, אי סבילות של הגוף ללקטוז ועוד. חלק מהמחלות הן כרוניות ואחרות מסכנות חיים, כך שברור שאתם צריכים לעשות משהו ולא להניח ליד הגורל.

המשמעות: יש צורך באבחון

כאבי בטן תכופים וחזקים עלולים להצביע על הרבה מאד דברים. יש הבדל באופן שבו הכאבים מופיעים, בדרגת העוצמה שלהם, במיקום הספציפי בבטן ובפרמטרים אחרים. לכן נדרש אבחון מקיף של הבעיה, שמתחיל בהתבוננות בתסמינים השונים שמופיעים אצל האדם המוגדר.

בדרך כלל לא ניתן יהיה לקבל תשובה חד משמעית דרך הסימפטומים הנקודתיים, אבל צמצום אפשרויות והעלאת השערות הגיוניים בהחלט. ההמלצה הברורה היא לגשת לרופא למטרת אבחון כאשר כאבי הבטן הם חדים במיוחד, כשהם נלווים לתסמינים אחרים (דוגמת חמישה ימים של שלשולים, אי נוחות למשך שבוע ימים, חום), כשהם מופיעים בתקופות רגישות (למשל הריון אצל נשים) ועוד.

לאחר מכן התמונה ממשיכה עם אמצעי אבחון מגוונים, שרק הופכים למתקדמים יותר משנה לשנה: המשמעות היא שאבחון מקור כאבי הבטן יכול להיעשות כיום בצורה יעילה ומדויקת יותר מאי פעם.

לצד שיטות בסיסיות דוגמת מישוש הבטן, פועלת כיום הטכנולוגיה שעות נוספות:  CT, קולונסקופיה ואולטרסאונד הן חלק מהבדיקות היותר מקובלות. על פי שיקול הדעת של הרופא הוא יכול להחליט על הבדיקות שעשויות להתאים במקרה הרפואי הנתון, כאשר שילוב של מספר בדיקות על מנת לקבל תוצאה מדויקת יותר הוא בהחלט בגדר אפשרות.

בשנים האחרונות השתרשה התפיסה לפיה אבחון כאבי בטן יכול להתבצע כחלק מאבחון מקיף יותר של מצב הגוף – מה שמקצר זמנים ומקל מאוד על התמונה מנקודת המבט של האדם הסובל מהבעיה. דוגמא ניצחת היא מכשיר האבחון גלובאל דיאגנוסטיקס, אותו תוכלו למצוא ברשת מרפאות ביו קיור הארצית.

המכשיר שינה את חוקי המשחק בתחום עם הופעתו מכיוון שהוא מאפשר אבחון של הגוף מכף רגל ועד ראש – כולל הבטן כמובן – תוך מספר דקות בלבד ובצורה שאינה פולשנית. האבחון יכול ללמוד על מצב הבטן או אפילו על קשרים שלה עם איברים ומערכות אחרים בגוף, שעשויים להסביר חלק מהכאבים שאנו סובלים מהם.