חיידק הליקובקטר פילורי התגלה לו אי שם בשנות ה-80 של המאה ה-20, באוסטרליה. כבר אז החלו לאפיין את הדפוסים שלו, ובעיקר את רמת המורכבות. החיידק הזה יכול לשרוד בקיבה חרף מיצי העיכול הנמצאים בה – מה שממש לא מובן מאליו – וגורם לבעיות שונות במערכת העיכול או אפילו חיצונית לה.

אחת השאלות העיקריות, שעדיין לא קיבלו מענה ראוי, היא כיצד בדיוק נדבקים בחיידק הזה, ובעיקר מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הסיכויים לכך למינימום האפשרי.

הפרמטרים המשפיעים על סיכויי ההידבקות בחיידק הליקובקטר פילורי

יש אנשים שמתבוננים בסטטיסטיקה ומסיקים ממנה שבתנאים מסוימים, אין ממש מה לעשות כדי למנוע מחיידק הליקובקטר פילורי לתקוף את הגוף. הסיבה לכך היא שבגילאים מבוגרים השכיחות של החיידק עולה פלאים – והרי היום, עם כל הרפואה המתקדמת, אי אפשר לעצור את ההזדקנות.

על רקע ההערכות שהחיידק קיים אצל כ-90% מהאוכלוסייה, הוא נראה בלתי נמנע בגילאים אלה. למרות זאת, יש כן מה לעשות כדי להקטין את רוע הגזירה. מה גם שהחיידק עלול להופיע גם בגילאים מוקדמים יותר.

סטטיסטיקה אחרת מצביעה על כך שהחיידק נפוץ בעיקר במדינות מתפתחות או בתנאי צפיפות. לראיה, במדינות מתפתחות למעלה מ-90% מהאוכלוסייה משמשים פונדקאים לחיידק הליקובקטר פילורי, כאשר במדינות מערביות מדובר בכ-40-50% בלבד.

מכאן אפשר להסיק שלתנאים החיצוניים יש השפעה על שכיחות האנשים שהחיידק מופיע אצלם ביחס לאוכלוסייה. עובדה נוספת היא שחיידק המתגלה אצל אחד מבני המשפחה עלול בסבירות לא קטנה להגיע גם לבן משפחה אחר.

ההנחה המרכזית כיום היא שחיידק הליקובקטר פילורי מועבר בצורה פקו-אוראלית, כלומר, דרך מעבר של רוק או בתנאים של היעדר היגיינה. מכאן נובע שבאמצעות הקפדה על סטריליות והיגיינה ניתן להקטין את סיכויי ההידבקות בחיידק הליקובקטר פילורי בצורה משמעותית.

חשיבותה של תזונה

כיום גברה המודעות לכך שלמזון שאנו צורכים יש השפעה משמעותית על הבריאות שלנו, כאשר ביכולתו למנוע סיבוכים בריאותיים שונים או מנגד להגדיל להם את הסיכון. גם במקרה של חיידק הליקובקטר פילורי, הנחת היסוד של רבים היא שהתזונה משמעותית מאוד ביחס אליו (ולא, הכוונה היא לא רק להיגיינה הקשורה למזון – למרות שהיעדר היגיינה מגדיל כאמור את הסיכויים לזיהום).

בין המאכלים והמשקאות אשר נהוג לחשוב שמסייעים להתמודד עם חיידק הליקובקטר פילורי או עם תסמיניו ניתן למנות מיץ חמוציות, ליקוריץ ועוד.

כמו כן רצוי להוסיף לתפריט התזונתי תבלינים המשפיעים לרעה על המצב, דוגמת ג'ינג'ר, כורכום או קינמון - לחלק מהתבלינים האלה יש פן אנטי דלקתי. ברמה הכללית בניית תפריט תזונה מאוזן המותאם יכול להקטין משמעותית את הסיכויים לסבול מהבעיה, או לטפל בה בשלבים הראשונים שלה.

דרכי הטיפול בחיידק

גם כאשר החיידק מופיע בגוף, חרף כל מאמצי המניעה, יש מה לעשות. דרכי הטיפול הקונבנציונליות בחיידק כוללות פעמים רבות תרופות אנטיביוטיות בשילוב עם כדורים נוגדי חומציות בקיבה.

בגזרת הטיפולים האלטרנטיביים מוצעים לא מעט טיפולים, אשר גם אם לא כולם מוכחים באופן מלא מבחינה מחקרית – תמצאו הרבה מאוד אנשים שיטענו בפה מלא שהם שעשו עבורם את ההבדל. כך למשל שילוב של צמחי מרפא ותוספי תזונה יכול לשפר את המצב בצורה דרסטית.

אחד המפתחות העיקריים להתמודדות מוצלחת עם החיידק היא לגלות אותו בשלב מוקדם ככל האפשר. ניתן לעשות זאת באמצעות בדיקות ייעודיות, דוגמת נשיפה, אבל גם כחלק מסקירה כללית של מצב הגוף. מכשיר האבחון Global Diagnostics, הזמין ברשת מרפאות ביו-קיור, מבצע סקירה של הגוף כולו לאחר חיבור אלקטרודות לרגליים ובחינת התדרים. כך ניתן לקבל כבר לאחר מספק דקות דו"ח מקיף, בו יכולה להיות תשובה לשאלת הימצאות החיידקים בגוף והשפעתם עליו.