כל אדם צריך לעקוב אחר לחץ הדם שלו, תוך תקווה שהוא יהיה מאוזן: לחץ דם נמוך ולחץ דם גבוה מהווים כר פורה להרבה מאד בעיות בריאותיות.

אוכלוסייה שצריכה להיות עם האצבע על הדופק היא נשים בהריון, עבור לחץ דם בלתי מאוזן – ובעיקר יתר לחץ דם – עלולים להביא לסיכון מוחשי לבריאות האישה והמשך ההריון התקין.

הריון, לחץ דם ומה שביניהם

כדי להבין מהו יתר לחץ דם בהריון צריך לבחון קודם כל את השינויים המאפיינים את לחץ הדם במהלך החודשים האינטנסיביים האלה. במצב התקין חלה בחציו הראשון של ההריון ירידה בלחץ הדם, שהגורם לה הוא בעיקר התרחובותו של החלל האינטרה ווסקולרי.

לקראת חלקו השני של ההריון לחץ הדם עולה ועלול להגיע לרמות הגבוהות שחוששים מהן. כאשר לחץ הדם שנמדד לאחר השבוע העשרים להריון עולה על 140/90, בתוצאה שנבדקה לפחות פעמיים עם פער של שש שעות ומעלה, ההגדרה היא של יתר לחץ דם בהריון.

שימו לב שברוב המקרים לחץ הדם הגבוה יופיע אצל נשים שלא בהכרח סבלו מהבעיה הזו טרם ההריון. עם זאת אין ספק שנשים עם לחץ דם שאינו תקין נמצאות בקבוצת סיכון מוגבר לסבול מהבעיה גם בחודשי ההריון.

החשש הגדול: רעלת הריון

הסיכון הגדול של יתר לחץ דם בהריון הוא התפתחות של רעלת הריון: למעשה, אחת מכל שתי נשים אצלן יש לחץ דם גבוה עלולה לפתח בשלב זה או אחר של ההריון את הרעלת. רעלת הריון, המאופיינת לצד העלייה בלחץ הדם בעלייה בכמות החלבונים בשתן (מה שידוע בתור פרוטאינוריה) ובבצקת, מעמידה את האם והעובר בפני סיכון מוחשי. הרעלת מגדילה את סיכוני התחלואה בצורה משמעותית, הן אצל האם והן אצל העובר. היא עלולה להביא להתקפים שבכוחם השלילי לגרום למוות, חלילה.

הסיבה שלחץ הדם הגבוה מהווה בעיה גדולה, עם או בלי רעלת הריון, קשורה לכך שבלחץ דם גבוה אספקת הדם והחמצן אל העובר עלולה להיפגע בצורה דרסטית. מצב זה מעמיד שורה ארוכה של סיכונים, החל מהאטת ההתפתחות של העובר (מה שעלול להביא ללידה לא תקינה) ועד להינתקות של השלייה שמביאה לסיומו העגום והלא מוצלח של ההריון.

המטרה: להפחית את התסמינים

בתקופה רגישה ואינטנסיבית כמו ההריון, ועל רקע המאפיינים והדפוסים של רעלת הריון, הקביעה לפיה הטיפולים הניתנים מבוססים הקטנת התסמינים ולא על עצם הרעלת ולחץ הדם הגבוה לא צריכה להפתיע איש.

הבעיה תסתיים באופן סופי, או אם תרצו תקבל ביטוי שונה, עם סיומו המוצלח של ההריון ויילוד התינוק. מיותר לציין שכאשר לחץ הדם התחיל טרם ההריון, וגם במצבים של לחץ דם גבוהבצורה כרונית, הציפייה לחזרה למימדים התקינים עם הלידה עלולה להסתיים במפח נפש.

לחץ דם במהלך ההריון ניתן לנטל בצורה די פשוטה באמצעות בדיקות לחץ דם בקופת החולים. כאשר מתגלה בעיה עולה הצורך לרוב בבדיקות משלימות, למשל בדיקות דם שרואות כיצד לחץ הדם הגבוה משפיע על הגוף או בדיקת אולטרסאונד. בשלב הזה ניתן להיעזר באמצעי בדיקה מקיפים של הגוף, דוגמת מערכת גלובאל דיאגנוסטיקס המבצעת אבחון של כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף תוך שמונה דקות בלבד.

לאחר שמגלים לחץ דם בהריון צריך לגלות האם יש כאן רעלת הריון – אחרת הסיכון לבעיות קטן משמעותית. את ההכרעה הזו עושים באמצעות בחינת התסמינים, בדיקות משלימות (חלבון בשתן) ובחינת מצב האישה ההרה.

רשימת הטיפולים האפשריים כוללת טיפולים מונעים שימנעו מהתסמינים של רעלת ההריון לתת את אותותיהם, תרופות המפחיתות את לחץ הדם בגוף, הגברת הפעילות הגופנית (בצורה בטוחה כמובן) וכן טיפולים מקשת הרפואה המשלימה.