יש לא מעט נקודות השקה בין אסטמה – מחלת ריאה כרונית וחסימתית המגיעה בצורה של התקפים – לבין המזון שאנחנו צורכים.

כך למשל ידוע כי בחלק מהמקרים חשיפה לסוגים שונים של מזונות היא בבחינת הטריגר שמביא לאותו התקף אלרגיה, כך שהימנעות מהם היא בגדר חובה במצבים אלה. כמו כן נמצא קשר בין משקל הגוף לבין הסיכויים לחלות באסטמה, כאשר באופן לא מפתיע הסיכויים עולים אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר.

במאמר הבא נציג עבורכם נקודת התבוננות אחרת על הקשר, והיא שיש כיום מאכלים אשר בכוחם להקל מאד על דרגת החומרה של התקפי האסטמה. אז מהם המזונות שמומלץ שאנשים הסובלים מהבעיה יצרכו?

המאכלים שמומלץ לאכול

אנשים הסובלים מאסטמה צריכים לבצע אי אילו התאמות בתפריט התזונה שלהם. בהרבה מקרים מדובר בהפיכת התפריט לבסיסי באופן יחסי, עם התבססות לא קטנה על פירות וירקות, דגים העשירים באומגה 3 ובחומצות שומן, זרעי פשתן, קטניות מסוימות ועוד. ככלל מומלץ לאכול מאכלים טריים ככל האפשר ולהימנע ממאכלים מעובדים או תעשייתיים, שנחשבים לפחות בריאים עבור הגוף שלנו גם מבחינות אחרות.

הדבש נחשב למוצלח מאד בהקלה על תסמיני האסטמה ולכן מומלץ לשלב אותו בתפריט באופנים שונים. מאכלים אחרים שנחשבים לבעלי אפקט חיובי על חולי אסטמה הם שום, כורכום, ג'ינג'ר, תאנים, לימון, בצל ואחרים. לא כל המאכלים האלה מוכחים מבחינה מחקרית, ולא בכולם ברור מה בדיוק בהם מביא לאותה הקלה בתסמינים, אבל אינספור אנשים יטענו שזה השינוי שעשה עבורם את ההבדל.

הרגלי תזונה בריאים

לא רק המאכלים שאנחנו צורכים משפיעים על תסמיני האסטמה אלא גם אופן האכילה. עבור חולי אסטמה מומלץ לאכול בכמויות מדודות, בלי שממלאים את הקיבה או מגיעים לסף הקיבולת. רצוי שהאכילה תתבצע בקצב איטי יחסית, מה שגם יכול לתרום לתחושת השובע ולהביא לכך שתאכלו פחות בסופה של ארוחה.

חשוב לשתות מים בכמות מאסיבית, גם כשלא מרגישים תחושת צמא או כשלא מזיעים, כאשר ההמלצה היא על משהו כמו 20 כוסות מדי יום.

ממה חשוב להימנע?

מן העבר השני של המשוואה, יש מזונות אשר במהלך השנים נמצא קשר שלילי בינם לבין האסטמה: במילים אחרות, מזונות שעלולים להחמיר את תסמיני האסטמה. בין המאכלים האלה, שרצוי שאנשים הסובלים מהאסטמה יצמצמו (תלוי בדרגת החומרה של המחלה ובגורמים לה), ניתן למנות מאכלים העמוסים בסוכרים או בשומן וכן מוצרי חלב, ביצים, שומשום, בוטנים וחלק ממוצרי הסויה.

מכיוון שמוצרים אלה כוללים בחלקם הגדול רכיבים תזונתיים חשובים עבור הגוף, הרי שכדי למנוע חוסרים תזונתיים או בעיות באיזון מומלץ לבצע את התהליך באמצעות דיאטנית שתתאים לאדם תפריט.

אל תוותרו על האבחון

מה שעוד מומלץ לעשות הוא לאבחן בצורה מקיפה את מצב הגוף, מה שיכול ללמד על ההשפעה האפשרית של האסטמה וגם על הגורמים המביאים לה. שיטות אבחון מתקדמות דוגמת מכשיר האבחון Global Diagnostics הופכות את תמונת האבחון לפשוטה פי כמה ביחס לעבר. המכשיר, אותו תמצאו ברשת המרפאות הארצית של ביו קיור, מבצע אבחון ממוחשב, מבוסס אלקטרודות המחוברות לרגליים, באמצעותו מתקבלים תשובה לגבי מצב כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. התהליך נמשך כשמונה דקות בלבד ואינו כרוך בכאבים.

בהתאם לממצאי האבחון מומלץ להרכיב תכנית טיפולים במחלה. מעבר לאמצעים הבסיסיים כמו משאף, רוב המאמצים צריכים להיות מושמים על שינוי הרגלי החיים בכלל והתזונה בפרט. בחירה מקובלת היא בפתרונות מקשת הטיפולים האלטרנטיבים, דוגמת נטורופתיה או רפואת המזרח.