מערכת העיכול מקבלת על עצמה תפקיד חשוב במיוחד: המערכת הזו קולטת את המזון שאנחנו אוכלים, מפרקת אותו עד ליחידות הקטנות ביותר שלו, סופגת את הרכיבים הנדרשים לגוף להפקת האנרגיה ופולטת את כל מה שאין בו צורך (באמצעות הצואה). מהסקירה הדי כללית שהובאה כאן אפשר להבין את המורכבות של בעיות במערכת העיכול.

החדשות הרעות הן שניתן לסבול משורה ארוכה של בעיות הקשורות למערכת, בין אם מחלות, דלקות, תסמונות לא נעימות ועוד. בכל אחד מהמקרים האלה יש רשימת תסמינים ארוכה ולא נעימה.

החדשות המעודדות יותר הן שבאמצעות אבחון מהיר של הבעיה – ובהחלט יש כיום דרכים לעשות את זה – ההתמודדות הופכת לפשוטה פי כמה.

אז איך מאבחנים בעיות במערכת העיכול?

תחת הקטגוריה של בעיות הקשורות למערכת העיכול ניתן כאמור למצוא לא מעט מצבים שליליים. יש לכך השפעה משמעותית על אופן האבחון, כאשר כל סוג של בעיה ניתן לעיתים לגלות בדרכים שונות. הצעד המרכזי הראשון, שנכון כמעט בכל המקרים, הוא התבוננות בתסמינים הנובעים מהבעיה.

יש כאן שורה ארוכה של סימפטומים אפשריים – כאבי בטן, בחילות, הקאות, עצירות, דלקות וכיוצא בזה. בדרך כלל לא ניתן לאבחן את הבעיה רק על סמך התסמינים, שנוטים להיות כלליים ועלולים לאפיין גם מצבים רפואיים אחרים, אבל אין ספק שהם יכולים לסייע בכיוון הרופא המאבחן.

בעיות במערכת העיכול מתפתחות להן מתחת לפני השטח, ולכן ברור מדוע ברוב המקרים יש צורך בהכנסת ה"תותחים הכבדים" לתוך התמונה. חלק מהבדיקות הן בעלות פן פולשני, כשדוגמא מרכזית היא בדיקות קולונסקופיה או אנדוסקופיה (שיטות שגם מהוות לעיתים חלק מהתמונה הטיפולית).

שיטות אחרות הן סריקה של פנים הגוף בשיטות דוגמת CT, MRI או אולטרה סאונד. שימו לב שיש הבדל מהותי באבחון של מערכת העיכול העליונה לעומת התחתונה: במערכת העיכול העליונה ניתן לבצע בדיקת לחצים בוושט או ניטור של החומציות בה, בעוד שבמערכת העיכול התחתונה בוחנים את הלחצים בסוגר פי הטבעת. בדיקות רקטליות, בדיקות צואה ובדיקות דם עשויות להשלים את התמונה.

בנוסף לכל אלה ניתן לאבחן בעיות רבות במערכת העיכול באמצעות בדיקה מקיפה של הגוף. כך למשל נכנס לתמונה מכשיר האבחון המהפכני Global Diagnostics, אותו תמצאו ברשת ביו קיור. המכשיר המתקדם הזה מבצע סקירה מקיפה של מצב הגוף, מכף רגל ועד ראש – בסך הכול מדובר כאן בכמעט 650 איברים ב-13 מערכות הגוף, ביניהן כמובן מערכת העיכול.

הבדיקה מאפשרת ללמוד על רמות התפקוד של איברים ומערכות ספציפיים, כמו גם על הקשרים הנוצרים בגוף האדם. המשמעות היא שאפשר לדעת מה מקור הבעיה במערכת העיכול, או לחלופין כיצד היא משפיעה על גוף האדם.

דרכי הטיפול

בהתאם לאבחנות העיקריות שעשינו מעלה, ברור שאי אפשר לדבר על טיפול בבעיות מערכת העיכול כאל מקשה אחת. בין אופני הטיפול המרכזיים ניתן למנות נטילת תרופות (למשל בבעיות בעלות פן דלקתי), ניתוחים וטיפולים כירורגיים (כאשר הבסיס לבעיה הוא כשל מבני או גידול לדוגמא), חוקן ועוד.

כלל האצבע כאן הוא שככל שמטפלים בבעיה מוקדם יותר, כך ייתכן שהטיפול יהיה פשוט. השיטות הכירורגיות למשל מהוות בחלק מהמקרים מוצא אחרון.

חשוב לציין שבשנים האחרונות, יחד עם עליית הרפואה המשלימה באופן כללי, גדלה גם הלגיטימציה שמעניקים לה בכל הנוגע לבעיות במערכת העיכול.

 טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא, נטילת תוספי תזונה, טווינא (פיזיותרפיה סינית) או פתרונות מקשת ההומיאופתיה והנטורופתיה יכולים לעשות הבדל משמעותי בגוף, גם אם לא כל הפתרונות כאן אכן מוכחים באופן מלא מבחינה מחקרית.