מיימת (בשמה הלועזי Ascites) היא הצטברות של נוזלים חופשיים בחלל הבטן, המכונה גם "חלל הצפק". ההצטברות הזו עלולה להיגרם עקב גורמים שונים, המרכזיים שבהם הם יתר לחץ דם בווריד שער הכבד או אי ספיקת לב.

הנקודה החשובה היא שמיימת היא בעיה לא פשוטה להתמודדות. זוהי למעשה תופעה שהמקור לה הוא מחלה ראשונית שהאדם סובל ממנה (ולא מחלה בפני עצמה), אבל עדיין כוללת תסמינים לא נעימים ואפשרויות סיבוך בהיעדר טיפול הולם. הנה כל מה שחשוב שתדעו על מיימת ודרכי ההתמודדות איתה.

מיימת והגורמים המביאים לה

השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא כיצד יכולים להצטבר הנוזלים בחלל הבטן, מה שמעיד מן הסתם על כך שמשהו אינו תקין בגוף. בדרך כלל הנוזל המאפיין מצב של מיימת הוא ניזל לימפתי, שהמקור לו הוא המעי הדק. הנוזל יגיע לחלל הבטן עקב דליפה, אשר כשלעצמה עלולה להיגרם עקב סיבות דוגמת חבלה בכלי הלימפה כתוצאה מניתוח, חסימה פנימית או חיצונית של הלימפה, דלקת לבלב ועוד.

המיימת נגרמת לא פעם כתוצאה מיתר לחץ דם בוריד הפורטלי, כשסיבה אפשרית נוספת (אבל נפוצה פחות) היא קרע בצינור הלבלב.

הסימפטומים העיקריים של מיימת

לא צריך להיות מומחה לתחום כדי לשער שבטן בה ישנה הצטברות משמעותית של נוזלים תהיה מנופחת. מה שפחות מובן מאליו הוא שעצם הנפיחות הזו מעלה את הסבירות לתופעות לוואי שפשוט לא יכולות להיות נעימות. בהרבה מקרים התסמינים לא יופיעו כלל בשלבים הראשונים של הבעיה, אלא יצוצו ככל שהיא תהפוך לחמורה ולמהותית יותר.

בין היתר מדובר כאן בתחושה של שובע (גם כאשר לא אוכלים מספיק) וחוסר תיאבון (בלי קשר למה שמכניסים לגוף), עלייה במשקל, קשיים נשימתיים, הקאות, בחילות ועוד. בשלבים המתקדמים של הבעיה האדם עלול לסבול מהחמרה של התסמינים האמורים ומתוספת לא רצויה של סימפטומים אחרים.

דרכי האבחון של הבעיה

גם אם נפיחות בבטן עשויה להישמע כמו דבר מה שאפשר לזהות בקלות ללא צורך בבדיקות אבחוניות, ברור שבפועל הבדיקות האלה נדרשות. האבחון הראשוני הנעשה הוא דיקור של חלל הבטן, במטרה לקחת דוגמית מהנוזל אשר עשוי להימצא בתוכה. במהלך הבדיקות האלה מקבלים תמונה הרבה יותר חד משמעית על הנוזל, ובכךך זה היותו כילוטי, עכור או דמי, רמות החלבונים בו, דרגות הזיהום וכן הלאה. בדרך זו אפשר להבין מול מה מתמודדים ולהיערך בהתאם.

בדיקה מהותית נוספת הנעשית בדרך כלל היא בדיקת דם. את דפוסי הבעיה (ולפעמים גם את המקור לה) מגלים בבדיקות הדמיה, בראשן אולטרה סאונד או MRI.

ניתן להתבסס על אמצעי אבחון מתקדמים הבוחנים בצורה מקיפה את מצב הגוף, כאשר מכשיר האבחון Global Diagnostics, המבוסס על רפואת תדרים, הוא דוגמא מצוינת לכך. במהלך הבדיקה הקצרה והבלתי פולשנית מחברים אלקטרודות לרגליו של האדם המאובחן. לאחר מספר דקות מתקבל דו"ח מקיף, שעשוי להצביע על כל מה שאינו כשורה בגוף.

האם אפשר לטפל במיימת?

החדשות המעודדות הן שמצב של מיימת הוא לא סוף העולם. על פי דרגת החומרה ומאפייני הבעיה שהתגלו אפשר להתאים את הטיפול. כך למשל הטיפול יכול להתבסס על הזנה ורידית, וזאת במקרה של מיימת לבלבית.

הרגלי התזונה של האדם חשובים מאוד במקרה הזה. מטרה עיקרית היא להפחית את הנוזלים, ולכן רצוי לעבור לתפריט דל בנתרן (מלח) – במרפאות ביו-קיור ניתן לאבחן את הבעיה ולהתאים לה תפריט מוקפד. כך או כך ייתכן שיהיה צורך ליטול תרופות משתנות, מאותה הסיבה בדיוק.