תקופת הנעורים היא אחת התקופות הקסומות ביותר בחייו של האדם. כך לפחות במבט אחורנית, כי במהלך שנות ההתבגרות עצמן הנערים והנערות עלולים לסבול מלא מעט קשיים.

זוהי תקופה עמוסה ומלחיצה מאד, עקב לא מעט סיבות: השינויים שהאדם עובר (הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית), הקשיים החברתיים, הלחצים בלימודים ועוד.

חוסר איזון הורמונלי מאפיין מאד נערים ונערות בגיל ההתבגרות ומצריך התייחסות מיוחדת. למרות שיש שרואים אותו בתור דבר טבעי, בפועל יש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי להתמודד עם המצב החדש בצורה ראויה.

מילת המפתח: שינוי

זה לא סוד שהשינויים הגופניים שעובר האדם במהלך שנות ההתבגרות הם מהמשמעותיים ביותר בחייו. הנערים והנערות צומחים וגדלים, משקל הגוף שלהם עולה, צורת הגוף משתנה (בעיקר אצל נשים) וגם ההתפתחות המינית דורשת התייחסות נפרדת. השינויים האלה אינם נגרמים כשלעצמם, אלא נובעים מאותם שינויים הורמונליים משמעותיים שעובר גוף האדם בשנים אלה.

בשנות ההתבגרות יש שינויים בהפרשת ההורמונים, שהבסיס שלהם שונה אצל גברים לעומת נשים מבחינת ההורמונים המשמעותיים יותר. עם זאת, אין צל של ספק שחוסר האיזון הזה מאפיין במידה רבה נערים ונערות כאחד.

אצל הגברים למשל נעשה ייצור יתר של הורמון הטסטוסטרון על ידי האשכים (לאחר הפרשה של הורמונים מהמוח), כאשר אצל הנשים ההורמונים המרכזיים הם אלה שמופרשים מהשחלות לדם – אסטרוגן ופרוגסטרון בעיקר. בשני המקרים חוסר האיזון נובע במידה רבה מהתעוררות של איברי המין, שעד לרגע זה היו בעיקרם רדומים.

ההשפעה של חוסר האיזון

כל הורה – וגם מי שעבר את גיל ההתבגרות בהצלחה – זוכר את התקופה הזו כמורכבת. זוהי תקופה בה חוסר איזון הורמונלי הוא אחד הסממנים העיקריים ביותר. יש לכך השפעה גופנית ונפשית כאחד.

בגיל ההתבגרות עשוי הצעיר לסבול למשל מפצעי אקנה. הם אמנם עלולים להופיע בכל גיל, אבל נפוצים במידה רבה בגיל ההתבגרות (מה שמסביר את הכינוי שלהם "פצעי בגרות"). ההפרה של אותו איזון הורמונלי יחסי בגוף שהיה עד כה יכולה להביא לתופעות שליליות אחרות על הגוף, לרבות כאבי ראש, בחילות או הקאות.

בפן הנפשי, מדובר על עליות ומורדות משמעותיים במצב הרוח, הפיכת הנער או הנערה ללחוצים במיוחד ולפעמים גם תחושות שליליות דוגמת דיכאון. זה לא מקרי שמתייחסים לשנות ההתבגרות כתקופה שאין הרבה מורכבות ממנה בחיים, ולפעמים גם אין הרבה פשוטות ממנה.

אז מה עושים?

למרות שחוסר איזון הורמונלי במהלך שנות ההתבגרות הוא נפוץ ובמידה מסוימת גם טבעי, צריך לזכור שיש עדיין דברים שניתן לעשות כדי לשפר את המצב. יש כיום מגוון די רחב של טיפולים שיכולים להיכנס לתמונה, בין אם קונבנציונליים ובין אם טיפולים אלטרנטיביים.

בגזרת הטיפולים המסורתיים תמצאו תרופות שונות שאמורות להחזיר את מאזן ההורמונים של הגוף למצב התקין שלהן. הבעיה היא שחלק מהתרופות כוללות תופעות לוואי לא נעימות או אפילו סיבוכים רפואיים אפשריים, במקרה של נטילה מוגברת או לא נכונה שלהן.

הטיפול האחר, שרבים מגדירים כמומלץ, מכניס אותנו לשדה המשחק הנטרופותי. המציאות היא שבאמצעות שינוי ההרגלים התזונתיים ניתן לשפר בצורה דרסטית את מאזן ההורמונים בגוף.

כך למשל חשוב לצרוך פירות וירקות, קטניות ודגנים מלאים – כן, למרות הנטייה של רבים מבני הנוער להתרחק מהם כי הם לא "סקסיים". לצד זה מומלץ לצמצם את צריכת המזונות מן החי. עצות שנראות מובנות מאליהן ושיכולות לשפר את מאזני הגוף מבחינה הורמונלית הן הקפדה על פעילות גופנית יתרה וכמובן שגם שתייה מרובה של מים.