קרוהן היא מחלת מעי דלקתית שהיא מנת חלקם של אנשים רבים באוכלוסיה. למרות שהמחלה עלולה להופיע בכל גיל, היא תוקפת לרוב את הגוף באחת משתי קבוצות גיל: גילאי 15-30 או לחלופין גילאי 60-80. האנשים החולים במחלה סובלים משורה ארוכה של תסמינים המופיעים בהתקפים, בין תקופות רגיעה כמעט מוחלטות.

בדרך להתמודדות המוצלחת עם מחלת הקרוהן צריך לדעת עליה כמה שיותר. במאמר הנוכחי נציג בפניכם את האופן בו ניתן לאבחן את המחלה וכן מספר דרכים לטיפול.

אז.. איך יודעים אם יש לי קרוהן?

אבחון מחלת קרוהן, כמו מחלות מעי דלקתיות אחרות, אינו דבר פשוט. בדרך כלל ייעשה כאן שילוב בין מספר בדיקות הנעשות במקביל, ושמיועדות לספק יחדיו תמונת אבחון מלאה. קולונסקופיה היא בדיקה נפוצה מאד, במסגרתה מחדירים דרך פי הטבעת צינורית אשר בקצה שלה מחוברת מצלמה.

האחרונה מעבירה תמונה למסך בו מתבונן הרופא, כך שהוא יכול ללמוד על הדלקת ומימדיה. ניתן לבצע גם בדיקת גסטרוסקופיה, המבוססת על עיקרון דומה עם הבדל משמעותי אחד: הצינורית מוחדרת לגוף דרך הפה ולא פי הטבעת. כל אחת מהבדיקות מכסה שטח אחר במערכת העיכול, אם כי לא הכל מכוסה במסגרתן.

כדי להשלים את תמונת הטיפול ניתן להשתמש בטכניקות צילום ותהודה מתקדמות, לרבות צילום CT, צילום MRI ועוד. הבדיקות יכולות להראות כשלים הקשורים למערכת העיכול בכלל ולמעי הפרט, כמו גם סיבוכים הנגרמים בעקבות הבעיה. סוג אחר של בדיקה מבוסס על בליעה של חומר ניגודי על ידי האדם המאובחן, כאשר הרופא עוקב אחר ה"מסע" של החומר במערכת העיכול של אותו אדם.

כיום יש מספר אמצעי אבחון מתקדמים אפילו יותר. Global Diagnostics הוא מכשיר אבחון שסורק את הגוף באופן מלא תוך פרק זמן של כשמונה דקות בלבד. הבדיקה נעשית באמצעות תדרים, כך שהיא לא פולשנית ולא כואבת.

המכשיר בוחן בסך הכול יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, כך שניתן ללמוד דרכו לא רק על הימצאות מחלת הקרוהן – אלא פעמים רבות גם על הגורם המביא לה, או אפילו על ההשפעות השליליות שלה על גוף האדם ומערכותיו השונות.

דרכי הטיפול בבעיה

קרוהן היא מחלה כרונית, כך שמי שחולה בה עלול לסבול ממנה כל ימי חייו: אין כיום בנמצא טיפולים שיסייעו להתמודד עם הבעיה באופן מלא ומוחלט. מה שכן ניתן לעשות הוא למצוא דרכי טיפול שונות להקטנת דרגת החומרה של התסמינים ולהארכת תקופות הרגיעה, מה שצפוי להפוך את החיים של אלה הסובלים מהבעיה לפשוטים מעט יותר.

בדרך כלל טיפול במחלות מעי דלקתיות, ובכלל זה קרוהן, משלב בין כמה חזיתות. זה מתחיל עם שינוי הרגלי התזונה של האדם. הוא עובר לצרוך מאכלים הידידותיים מבחינת מערכת העיכול, תוך הימנעות ממאכלים הגורמים לגירוי שמחמיר את המצב.

טיפולים תרופתיים נפוצים אף הם במהלך ההתמודדות עם מחלת קרוהן. רוב הסובלים מהמחלה מטופלים באמצעות תרופות, בין אם בזמן ההתפרצויות של התסמינים השונים ובין אם בתקופות הרגיעה.

הטיפולים האנטיביוטיים ניתנים בבליעה, בעירוי ורידי או בצורה רקטלית – תלוי במאפייני החולה ובדרגת החומרה של הבעיה - והם מיועדים להקל על התסמינים, למנוע זיהומים במערכת העיכול וגם להאט את קצב ההתפשטות של זיהומים קיימים. הבעיה היא שהתרופות כוללות תופעות לוואי אלה או אחרות, דוגמת הקאות ובחילות, כאבי ראש ועוד.

במקרים חמורים יחסית עשוי להתבצע ניתוח כירורגי במערכת העיכול. אופציה אחרת היא להכניס לתמונה טיפולים מקשת הרפואה האלטרנטיבית, שהפכו לנפוצים במיוחד בשנים האחרונות.