כולסטרול ברמת ההגדרה הוא חומר שומני בדם, בעל מספר תפקידים די חשובים: הוא מסייע ליצירת ולבניית תאים, יוצר הורמונים ועוד. הבעיה מתחילה כאשר בגופנו כמות עודפת של כולסטרול, המהווה פתח ללא מעט צרות ובעיות בריאותיות.

הימצאות כולסטרול בכמות גדולה (בעיקר כולסטרול LDL, "הכולסטרול הרע") עלולה להביא להתקשות ולסתימה של העורקים, מה שמגדיל את הסיכונים למחלות לב ולכלי דם, להתקפי לב, לפגיעה מוחית או אפילו למוות.

בנסיבות האלה, סביר להניח שתרצו לדעת הכול על אופני ההתמודדות עם כולסטרול גבוה. העצה הראשונה היא כמובן להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת יחד עם אורח חיים פעיל, שילוב שעשוי להקטין משמעותית את הסיכונים לעודף כולסטרול.

מכיוון שלא תמיד פשוט להתמיד בשינויים האלו לאורך זמן, ועל רקע העובדה שיש לכולסטרול הגבוה שלל סיבות שלא בהכרח תלויות בנו, חשוב להבין מה אפשר לעשות כאשר כבר סובלים מעודף כולסטרול.

המפתח הוא בתזונה

על רקע העובדה שהמזון שאנו צורכים הוא אחד מגורמי הסיכון לעודף כולסטרול, לא מפתיע שבאמצעות שינוי התפריט אפשר לשפר את המצב. חשוב לבחון את התפריט ולוודא שכמות הכולסטרול שמכניסים לגוף אינה גבוהה מדי (הגבול שרבים ממליצים להיצמד אליו הוא 300 מ"ג ביום). הערכים התזונתיים מופיעים תמיד על המוצרים שאנו רוכשים, כך שאפשר לחשב אותם בלי יותר מדי מאמץ.

מצד אחד של המשוואה, יש לצמצם עד למינימום האפשרי צריכה של מוצרים העתירים בכולסטרול, דוגמת בשר בקר, מוצרי חלב בעלי שומן גבוה, ביצים, חמאה ועוד. מן העבר השני, יש מוצרים שנחשבים לבעלי השפעה חיובית על מצב הכולסטרול בגוף. ירקות מסוגים שונים, דגים, שמן זית, אגוזי מלך ומוצרי סויה הם חלק מהתוספות שמומלץ לאנשים הסובלים מעודף כולסטרול לאמץ.

מומלץ להרכיב תפריט תזונה המותאם למצב ולמאפיינים של האדם הסובל ממנו. המומחים של רשת ביו-קיור, העוסקת באבחון מצבים רפואיים באמצעות רפואת תדרים ובמתן פתרונות המבוססים על רפואה משלימה, יוכלו לסייע בבניית תכנית אישית.

חשיבותו של ספורט

כפי שרמזנו מעלה, פעילות גופנית בתדירות מספקת ובעצימות ראויה יכולה לשפר משמעותית את הבריאות שלנו, כולל בכל הנוגע לשאלת הכולסטרול. הסיבה היא שפעילות גופנית מסייעת לשריפת שומנים ולהאצת קצב חילוף החומרים בגוף.

בהקשר הנוכחי, היא יכולה להקטין את רמות הכולסטרול ה"רע" ולהגדיל את רמות הכולסטרול המוגדר כ"טוב". הפעילות אגב לא חייבת להיות אינטנסיבית יותר מדי. גם הליכה מתונה הנעשית מספר פעמים ביום יכולה לסייע לשיפור המצב.

שימו לב שקיים קשר הדוק בין משקל הגוף שלנו לבין מצב הכולסטרול בו. שילוב של תזונה נכונה עם אורח חיים פעיל מגדיל את הסיכויים להפחתה במשקל, אשר כשלעצמה מקטינה את הסבירות שנסבול מעודף כולסטרול. מחקרים רבים שנערכו ברחבי העולם במרוצת השנים מצביעים על הקשר החשוב הזה.

הבעיה: לא תמיד זה עוזר

השינויים שציינו מעלה באורח החיים נראים אולי פשוטים על הנייר, אבל בפועל זוהי משימה מורכבת להתמיד בהם – בטח לאורך זמן. זאת ועוד, יש אנשים אשר אצלם עודף הכולסטרול לא קשור רק לאורח חיים שאינו תקין, אלא נובע למשל ממחלות אחרות או מגורמים גנטיים. עבורם שינוי אורח החיים יכול לחולל שיפור מסוים, אבל ממש לא בטוח שהשיפור הזה יספיק.

במקרים מהסוג הזה יש עדיין פתרונות, אם כי הם לא בהכרח פשוטים. קיימות תרופות להפחתת כולסטרול בדרכים שונות, אשר הבעיה העיקרית איתן היא תופעות הלוואי והעובדה שקשה להתמיד בנטילה שלהן באופן קבוע. טיפולים אלטרנטיביים דוגמת ניקוי רעלים יכולים לסייע אף הם.