מחלות מעי נחשבות למורכבות מאוד להתמודדות, כאשר לחלקן יש פוטנציאל לשבש משמעותית את אורח החיים של האדם, להקשות עליו או אפילו לסכן את חייו. כדי להוסיף למורכבות, מדובר בשדה משחק רחב ובו מחלות שונות שלא תמיד ההבדלים ביניהן ברורים ברמת התסמינים, הסיבוכים או דרכי האבחון והטיפול.

לא צריך להיות מומחה לתחום כדי לדעת שקוליטיס היא אחת ממחלות המעי הבעייתיות ביותר, אבל בפועל יש מספר סוגים של קוליטיס. במאמר הבא נתייחס לקוליטיס איסכמית, אותה נהוג להבדיל מקוליטיס כיבית.

הגורמים העיקריים למחלה

אחד ההבדלים המהותיים בין קוליטיס איסכמית לקוליטיס כיבית הוא ברמת הגורמים. במקרה של קוליטיס כיבית, הגורמים למחלה אינם ידועים תמיד. לעומת זאת, הרפואה כיום כן יודעת לזהות את גורמי הסיכון של קוליטיס איסכמית בצורה ברורה הרבה יותר. ברמה הכללית המחלה נגרמת במצב בו זרימת הדם, בכלים המגיעים למעי הגס, נחלשת עקב היצרות או חסימה של כלי הדם הרלוונטיים.

לא מעט גורמים עלולים להביא לאותו שיבוש של זרימת הדם, לרבות לחץ דם נמוך במיוחד, קריש דם, הצטברות משקעים שומניים על דופני העורקים, דלקת בכלי הדם הסמוכים, טיפולי הקרנות, שימוש ממושך בתרופות מסוגים משונים ואף גידולים סרטניים. במקרים מסוימים המחלה נגרמת מאורח החיים של האדם, כאשר הדוגמא המובהקת היא פעילות גופנית מאומצת יתר על המידה.

הסימפטומים של קוליטיס איסכמית

זיהוי קוליטיס איסכמית – או לכל הפחות חשד שסובלים מהבעיה – יכול להתחיל עם זיהוי התסמינים המזוהים עם המחלה. אחד המובהקים שבהם הוא הופעה של דם טרי במי האסלה או לחלופין על נייר הטואלט אחרי פעולת הניגוב. יחד עם זאת יש בהחלט מצבים בהם הדם בצואה הוא סמוי, כך שניתן לגלות אותו רק באמצעות בדיקת צואה.

סימפטומים אפשריים אחרים של המחלה הם שלשולים, תחושת דחיפות למתן שתן, רגישויות באזור הבטן (בעיקר כאשר ממששים את האזור), כאבי בטן, עוויתות במעיים, בחילות, הקאות ועוד.

אמצעי האבחון – והבשורה של השנים האחרונות

אבחון קוליטיס איסכמית אינו דבר פשוט על רקע העובדה שהתסמינים לא תמיד מופיעים באותה מידה, ושאת חלקם ניתן לייחס גם לבעיות רפואיות אחרות. כאן האבחון המקצועי נכנס לתמונה ויכול לספק תשובות לכאן או לכאן.

האבחנה המבדלת של קוליטיס איסכמית, שגם מאפשרת להבחין בינו לבין קוליטיס כיבית, נעשית בדרך כלל באמצעות בדיקות הדמיה דוגמת אולטרסאונד, MRI או CT. לצד זה נהוג לבצע בדיקות צואה וקולונוסקופיה.

הבעיה העיקרית היא שחלק מהאבחונים האלה מוגבלים במהות שלהם, כך שיש צורך במספר רב של בדיקות ובפרק זמן ארוך עד שניתן יהיה לקבל תשובות לכאן או לכאן.

בנוסף, מדובר בתהליכים לא נעימים ולעיתים אף מסוכנים. התמונה השתנתה מהבחינה הזו עם הכניסה לתמונה של מכשיר Global Diagnostics, הזמין ברשת ביו-קיור. המכשיר, המבוסס על רפואת התדרים, בוחן היטב את מצב הגוף, על כ-600 איברים ו-13 מערכות המרכיבים אותו. התוצאה היא קבלת תשובות על כל מה שאינו כשורה ומתחולל מתחת לפני השטח, כולל קשרים בין איברים ומערכות.

מהן דרכי הטיפול בבעיה?

אופן הטיפול בקוליטיס איסכמית עשוי להיות תלוי במאפיינים הספציפיים של המחלה או של האדם אצלו היא מופיעה, כך שאי אפשר לספק תשובה חד משמעית בנושא. בנוסף לכך הטיפול עשוי להשתנות על פי מקור המחלה, כך שלא פעם יש צורך לטפל קודם כל בגורם או במחלה המביאים, בצורה ישירה או עקיפה, לקוליטיס איסכמית.

ברמה הכללית נעשה לרוב שילוב בין אמצעי טיפול מסורתיים – דוגמת תרופות אנטיביוטיות שבאות להפחית את הזיהומים או ניתוחים כירורגיים המיועדים למצבים המורכבים יותר – לבין שינויים משמעותיים באורח החיים של האדם.

את עיקר הדגש מקבל התזונה של האדם, שמיועדת להוציא מהתמונה את המזונות המביאים להחמרת התסמינים ולהחליפה במזונות שמקלים על מערכת העיכול בכלל והמחלה בפרט. כך למשל רצוי להמעיט בצריכתם של סיבים תזונתיים, אשר עלולים להביא לגירוי של רירית המעי.